Φταίει ο πρόεδρος ή οι διαφωνούντες για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση; Αν το ερώτημα τεθεί σε κάποιον φίλα προσκείμενο στο κόμμα, η απάντησή του θα εξαρτηθεί απ΄ την πλευρά που διάλεξε στο εσωκομματικό πεδίο μάχης.

Για τους γκρούπις του νέου αρχηγού, εκείνος ήταν αποφασισμένος να συγκρουστεί με τη συριζαϊκή νομενκλατούρα και της το βροντοφώναξε. Για τους επικριτές του Κασσελάκη, το ύφος του δεν ταιριάζει σε πρώτο μεταξύ ίσων αλλά προδίδει βοναπαρτικό ιδεασμό.

Οι τρίτοι παρατηρητές, αναλυτές κι αντίπαλοι, επιμερίζουν την ευθύνη – πιο ωμά απ’ τους ψύχραιμους ενδιάμεσους συριζαίους φυσικά. Η εκλογική συντριβή βαραίνει όποιους διάβαζαν τις συνθήκες φορώντας τα γυαλιά του αριστερού ελιτισμού, λένε.

Ομως, η συνεχιζόμενη – μετά την πτώση των ποσοστών στις κάλπες – δημοσκοπική εξαΰλωση είναι κι αποτέλεσμα της αβάσταχτης ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα καθήκοντά του αυτός που εξελέγη προκειμένου να αντιστρέψει την πορεία του κόμματος, συμπληρώνουν. Γιατί το φρέσκο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με ένα πολύ παλιό.