Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. υπό τον κίνδυνο επίθεσης κατά δικαστικών λειτουργών, εγκαταστάσεων και σωφρονιστικών καταστημάτων ανά την επικράτεια, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Όπως σημειώνουν στελέχη των διωκτικών Αρχών, η λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας δικαστικών στόχων και φυλακών λαμβάνεται αρχικά λόγω σχετικών κινητοποιήσεων ατόμων του αναρχικού χώρου για τουλάχιστον τρεις δικαστικές υποθέσεις με κατηγορούμενους αντιεξουσιαστές καθώς και για την ικανοποίηση αιτημάτων αποφυλάκισης ομοϊδεατών τους. Επιπλέον, όμως, ο συναγερμός που σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. εδράζεται και σε πληροφορίες αρμόδιων υπηρεσιών.

Όλα αυτά, μάλιστα, σε μια περίοδο που υπάρχει γενικότερη εγρήγορση στις τάξεις των Αρχών ασφαλείας λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή αλλά και ενόψει της 50ής επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το έγγραφο, λοιπόν, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» συντάχθηκε στις 3 Νοεμβρίου από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και έχει τίτλο «Μέτρα προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων δικαστικού ενδιαφέροντος», με παραλήπτες αστυνομικές υπηρεσίες εντός και εκτός Αττικής. Οπως επισημαίνεται σε αυτό, «μετά τη λήψη του εν λόγω εγγράφου, όπως εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των κτιρίων και εγκαταστάσεων δικαστικού και αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως και του προσωπικού (πολιτικού και δικαστικού) των καταστημάτων κράτησης που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Τα ανωτέρω μέτρα να εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις διατιθέμενες για τον σκοπό αυτό αστυνομικές δυνάμεις προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος προσώπων και εγκαταστάσεων».

Ακολούθως, ζητείται η λήψη περαιτέρω μέτρων αυτοπροστασίας των αστυνομικών αλλά και η ανάπτυξη του υπάρχοντος δικτύου πληροφοριών ώστε να εντοπισθούν τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή σχέδια επίθεσης εις βάρος των συγκεκριμένων στόχων. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «να δοθούν οι εντολές στους αστυνομικούς για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων και της αποστολής τους (διαρκής επαγρύπνηση και ετοιμότητα), τη λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, τόσο κατά την εκτέλεση της διατεταγμένης υπηρεσίας όσο και εκτός αυτής. Επίσης, οι αστυνομικοί έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν άμεσα και αρμοδίως οποιοδήποτε άξιο μνείας περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους».

Κινητοποίηση

Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κινητοποίηση αντιεξουσιαστών για τη δίκη που ξεκινάει σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας με κατηγορούμενα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 και τα οποία φέρονται να ανήκαν στην αναρχική συλλογικότητα Σύντροφοι – Συντρόφισσες. Κατά το κατηγορητήριο, η εν λόγω οργάνωση εμπλεκόταν σε τουλάχιστον 50 εμπρηστικές ενέργειες (σε τράπεζες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και άλλους στόχους) καθώς και σε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων με βόμβες μολότοφ. Μάλιστα, ένας εκ των συλληφθέντων συμμετείχε στην εμπρηστική επίθεση στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ομάδες συμπαράστασης στους κατηγορουμένους κάνουν λόγο για ένα παντελώς αστήρικτο κατηγορητήριο. Αλλωστε, νέος κύκλος διαμαρτυριών υπήρξε κατόπιν της απόρριψης αιτήματος ενός εκ των προφυλακισμένων για άρση ορισμένων από τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, προκειμένου να παρακολουθεί τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως υπήρξαν αναρτήσεις αναρχικών σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων ζητείτο «να τσακίσουμε καθεστώτα ομηρείας και εξαίρεσης». Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και η δίκη άλλου νεαρού που κατηγορείται για εμπρησμό σε γραφεία εφημερίδας το 2022, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει το εναντίον του κατηγορητήριο ως «σαθρό», ενώ και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει σχετική κινητοποίηση αντιεξουσιαστών. Τέλος, έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες αναρχικών σε πόλεις της περιφέρειας για τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.