Σε μια κρίσιμη περίοδο, που έχει βαλτώσει η ουκρανική αντεπίθεση και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δυσκολεύεται να πείσει δυτικούς συμμάχους να ανοίξουν το πουγκί, ένα κύμα διχασμού πλανάται πάνω από το Κίεβο.

Πρώτος άναψε τις φωτιές ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, ανώτατο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Economist, υποστήριξε ότι ο πόλεμος εναντίον των Ρώσων έχει φτάσει σε «αδιέξοδο», όπως συνέβη στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν θα ήταν δυνατόν μια τέτοια δήλωση από τον σημαντικότερο στρατιωτικό ηγέτη της Ουκρανίας σήμερα να μην προκαλέσει όχι μόνο οργή, αλλά και ένα κύμα σκεπτικισμού στην Ουκρανία για την πορεία του πολέμου.

Ο Ζαλούζνι, ένας στρατιωτικός αξιωματικός σταδιοδρομίας, είναι εξαιρετικά δημοφιλής, που σπάνια εμφανίζεται στα ΜΜΕ να κάνει δηλώσεις. Έχει δηλώσει μάλιστα επίσης ότι: «πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο».

Έτσι, η τοποθέτηση του στρατηγού, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της The Washington Post φέρνει τα πάνω κάτω. «Μετά από μήνες βαριών απωλειών σε μια σε μεγάλο βαθμό τελματωμένη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, η ένταση μεταξύ των ανώτερων ηγετών της Ουκρανίας έχει εκδηλωθεί ανοιχτά και αμήχανα τις τελευταίες ημέρες — ωθώντας Ζελένσκι να ζητήσει να σταματήσουν οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες».

«Όλοι θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους αυτή τη στιγμή στην υπεράσπιση της χώρας», είπε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα στη νυχτερινή του ομιλία. «Συγκρατηθείτε και μην επαναπαύεστε. μην πνίγεστε σε εσωτερικές διαμάχες ή άλλα θέματα». Προειδοποίησε ότι η κλονισμένη ενότητα θα μπορούσε να έχει δραστικές συνέπειες: «Η κατάσταση είναι τώρα η ίδια όπως πριν — αν δεν υπάρξει νίκη, δεν θα υπάρξει χώρα».

«Όλοι είναι κουρασμένοι και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», είπε ο Ζελένσκι όταν αναφέρθηκε στο σχόλιο περί «αδιεξόδου» του Ζαλούζνι. Είπε επίσης στο NBC News ότι «δεν πιστεύει ότι πρόκειται για αδιέξοδο».

Ο Ζαλούζνι διευκολύνει τη Ρωσία

Ένας μάλιστα στενός συνεργάτης του Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να δηλώσει στην ουκρανική τηλεόραση ότι σχόλια όπως αυτά του Ζαλούζνι στα ΜΜΕ «διευκολύνουν τη δουλειά» της Ρωσίας, σημειώνει η The Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για ρωγμές στην μέχρι χτες ουκρανική εθνότητα. «Το θέμα του αδιεξόδου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο επειδή οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα αντιληπτό αδιέξοδο θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πιεστούν σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία που θα τους αναγκάσουν να παραχωρήσουν εδάφη».

Προσθέτει μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών αντιτίθεται στις εδαφικές παραχωρήσεις. Η τριβή μεταξύ των ηγετών εμφανίζεται πλήρως καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός άλλου σκληρού χειμώνα χωρίς ουσιαστικά καμία ελπίδα για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στο νότιο μέτωπο.

Αυτές οι ανοιχτές διαφωνίες «χρησιμεύουν ως απόσπαση της προσοχής από τη νίκη στον πόλεμο και σίγουρα εξυπηρετούν τον εχθρό», δήλωσε η διευθύντρια της ουκρανικής δεξαμενής σκέψης New Europe Center, Alyona Getmanchuk,. «[Ε]όλα ξεκινούν από … ενότητα εντός της Ουκρανίας», είπε ο Getmanchuk.

Όχι και τόσο ενωμένοι οι Ουκρανοί

Η διακηρυγμένη ενότητα όμως στους Ουκρανούς μάλλον διαψεύδεται από τα γεγονότα. Πρόσφατα ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στρατηγό Βίκορτ Κορένκο. Ο Χορένκο, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον Ζαλούζνι, είπε στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ότι δεν γνώριζε τον λόγο της απόλυσής του και ότι «το έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης». Ακόμα και ο ίδιος ο Ζαλούζνι, δεν ήταν ενήμερος σχετικά.

Επικρίνοντας τη κυβέρνηση για τον χειρισμό του θέματος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Pavlo Rozenko σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Κάνατε ένα πολύ μεγάλο λάθος όταν κάνατε αυτή την κίνηση πίσω από την πλάτη του Ζαλούζνι», έγραψε ο Rozenko. «Και ακριβώς τέτοια λάθη είναι που αποδυναμώνουν την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο! … Είναι πολύ λυπηρό που επικρατούν πολιτικές ίντριγκες σε αυτή την κατάσταση!».

Στην ομιλία του τη Δευτέρα το βράδυ, ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να νικήσει τους Ρώσους εισβολείς υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα παραμείνει ενωμένη. «Η νίκη μας είναι εφικτή. Θα φτάσουμε εκεί αν παραμείνουμε όλοι συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον στόχο», είπε ο πρόεδρος. «Όχι για πολιτικά ή προσωπικά οφέλη. Όχι για τις εσωτερικές διαμάχες που δεν ωφελούν».

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Washington Post προσθέτει ότι η έλλειψη καλών ειδήσεων πλήττει το ηθικό των πολιτών, όπως και οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η Ρωσία θα ανανεώσει σύντομα τις επιθέσεις της σε ενεργειακές υποδομές που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή άθλια κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Πέραν του ουκρανικού μετώπου όμως, η διεθνής προσοχή έχει εκτραπεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα. Την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των γερουσιαστών για την πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.