Είναι η Χαμάς μία τρομοκρατική οργάνωση; Την απάντηση την έχουν δώσει από καιρό, πέραν του Ισραήλ, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ: ναι. Τότε γιατί αποφεύγουν να τη χαρακτηρίσουν έτσι τόσο το BBC όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο; Εχουν δίκιο όσοι τους ψέγουν για αυτό; Εδώ, οι απαντήσεις γίνονται πιο δύσκολες. Αμφότερα εξηγούν ότι αποστολή τους είναι να παραμένουν ουδέτερα απέναντι στην επικαιρότητα, να καταγράφουν πλήρως τα γεγονότα χωρίς να κρίνουν. Δεν το κάνουν για πρώτη φορά τώρα, επισημαίνουν, ούτε είναι η πρώτη φορά που δέχονται κριτική για αυτό – την ίδια αυστηρά ουδέτερη στάση είχαν κρατήσει ενόσω κάλυπταν την 11η Σεπτεμβρίου, τις επιθέσεις του IRA, ή τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2015 στη Γαλλία, επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μάλιστα, οι εκφωνητές του BBC είχαν ρητή εντολή να μην αποκαλούν τους Ναζί κακούς ή μοχθηρούς, να αναφέρονται απλώς σε αυτούς ως «ο εχθρός». Οι επικρίσεις, εντούτοις, εξακολουθούν να πέφτουν βροχή, πρωτίστως από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος. Κι εδώ, τελικά, ίσως να βρίσκεται το κλειδί της όλης υπόθεσης.

«Ντροπή για τη χώρα»

Πρώτο βρέθηκε στο στόχαστρο το BBC, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εις βάρος του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Από τον υπουργό Αμυνας των Τόρις Γκραντ Σναπς και την υπουργό Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ μέχρι τον ιδρυτή του ακροδεξιού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ και την αρθρογράφο της (συντηρητικής) Daily Telegraph Αλισον Πίρσον, πολλοί επιτέθηκαν στον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα χαρακτηρίζοντας «ντροπή για τη χώρα» το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τζον Σίμσον, βετεράνος ρεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής του BBC, πήρε επανειλημμένως τον λόγο, τόσο στα σόσιαλ μίντια όσο και στον ιστότοπό του, υπενθυμίζοντας τις ιδρυτικές αρχές του: «Η τρομοκρατία είναι μια φορτισμένη λέξη», έγραψε, «που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για μία ομάδα την οποία αποδοκιμάζουν ηθικά. Απλώς δεν είναι δουλειά του BBC να πει στον κόσμο ποιον να στηρίξουν και ποιον να καταδικάσουν – ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Επισημαίνουμε τακτικά πως η βρετανική και άλλες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτή είναι δική τους υπόθεση. Μεταδίδουμε επίσης συνεντεύξεις με προσκεκλημένους και αναφέρουμε σχολιαστές που περιγράφουν τη Χαμάς ως τρομοκράτες. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι δεν το λέμε με τη δική μας φωνή. Δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε στο κοινό μας τα γεγονότα, και να το αφήνουμε να αποφασίζει μόνο του».

Τα εισαγωγικά

Σειρά είχε, πιο πρόσφατα, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) να δεχθεί κριτική, τόσο από τον μακρονικό Μπενζαμάν Γκριβό και τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών Στεφάν Λε Ρουντουλιέ όσο και από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Σύμφωνα με την αποστολή του να μεταδίδει τα γεγονότα χωρίς να εκφέρει κρίσεις», απάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο, «το AFP δεν χαρακτηρίζει κινήματα, ομάδες ή άτομα ως τρομοκράτες χωρίς να αποδίδει απευθείας τη χρήση αυτής της λέξης ή χωρίς να χρησιμοποιεί εισαγωγικά». Γιατί θεωρεί χρέος του να μεταδίδει, μέσω των τηλεγραφημάτων του, πλήρεις, διασταυρωμένες και όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτες πληροφορίες στα δεκάδες Μέσα που τού πληρώνουν συνδρομή, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να παρουσιάσουν τις πληροφορίες αυτές όπως επιθυμούν. Εννοείται πως τόσο το BBC όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο έχουν καλύψει εκτενώς τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς. Σε μια περίοδο, ωστόσο, που στοιχεία της ευρωπαϊκής και αμερικανικής Αριστεράς «ξεχνούν» να τις καταδικάσουν, συμπαρατασσόμενα περισσότερο με τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένα σε μία πολιτική αντιπαράθεση που, για να το πούμε απλά, αδικεί το έργο τους.