Λαβράκια αποκαλύπτουν οι διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. δηλώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. «Εχουμε συγκεντρώσει 80 εκατ. πληροφορίες από τους ελέγχους αυτούς» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (στον Σκάι), για να προσθέσει με έμφαση ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και το ίδιο έτος δηλώνουν ότι έχουν δαπάνες της τάξεως των 50.000, 100.000, ακόμη και των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις η ΑΑΔΕ ολοκληρώσει τις διασταυρώσεις θα προχωρήσει σε βάθος τον έλεγχο στις υποθέσεις αυτές για να πιάσει τα μεγάλα ψάρια…

Γ. Στουρνάρας: Τα επιτόκια έπιασαν ταβάνι

Την άποψη πως τα επιτόκια στην ευρωζώνη έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Απαντώντας στην ερώτηση για το αν τα επιτόκια έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους ανέφερε: «Μπορώ να σας πω την προσωπική μου γνώμη: θεωρώ πως ναι. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η γνώμη και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, γιατί δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα. Ισως θα το συζητήσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μας εντός του 2024». Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε πως «η πτωτική πορεία του πληθωρισμού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Αλλά η οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι πιστεύαμε τον Σεπτέμβριο», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε με νόημα ότι «και πάλι κατά την προσωπική μου άποψη, θα ξεκινούσα να σκέφτομαι να μειώσω τα επιτόκια, αν ο πληθωρισμός στα μέσα του 2024 μειωθεί κάτω από το όριο του 3% σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση».

Γεύμα τραπεζιτών με τον τούρκο πρεσβευτή

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρέθεσαν χθες γεύμα εργασίας προς τιμήν του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιές, με αφορμή τη δωρεά των συστημικών τραπεζών για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος ενημέρωσε τον πρεσβευτή ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει το ποσό των 150.000 ευρώ στην Κρατική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) και το ίδιο ποσό στην Ερυθρά Ημισέληνο της Τουρκίας (Kizilay). Επίσης, οι ίδιες απέστειλαν το ποσό των 200.000 ευρώ στη μη κυβερνητική οργάνωση Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Rumvader) που εδρεύει στην Τουρκία, για την κάλυψη αναγκών στέγασης των σεισμοπαθών στην περιοχή της Αντιόχειας.

Φορολογική συνεργασία με Ιαπωνία

Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας (ΣΑΔΦ) υπέγραψαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουνόρι Νακαγιάμα. Η σύμβαση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας τους  σε φορολογικά θέματα και ειδικότερα στην εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Ο πληθωρισμός εκτίναξε τα κέρδη

Στις «στρατηγικές αυξήσεις των τιμών του μενού» απέδωσε η McDonald’s την εκρηκτική αύξηση 14% κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, ο αμερικανικός κολοσσός του fast food είδε συνολικά έσοδα 6,69 δισ. δολαρίων για την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου – ξεπερνώντας τις προσδοκίες των 6,58 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές της Refinitiv. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,3 δισ. δολάρια, από 1,98 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, και οι πωλήσεις ιδίων καταστημάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,1%, και πάλι λόγω των αυξήσεων των τιμών.