Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον τρόπο που παγιδεύτηκαν με το παράνομο λογισμικό του Predator 90 κινητά – στόχοι.

Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έστειλε έγγραφο προς 90 παραλήπτες – στόχους του παράνομου λογισμικού, όπου τους ενημερώνει για τον τρόπο που οι άγνωστοι κατάφεραν να τους παγιδεύσουν.

Οι 11 από τα 90 θύματα των υποκλοπών, είδαν το sms – παγίδα να έρχεται από πολιτικό πρόσωπο

Πώς τους παγίδευσαν

Ειδικότερα, η παγίδευση των τηλεφώνων με το παράνομο λογισμικό του Predator γινόταν με την αποστολή ενός sms που περιείχε ένα παραπλανητικό link, το οποίο εάν ο παραλήπτης το πατούσε, τότε γινόταν η παγίδευση του κινητού του.

Στο τετρασέλιδο έγγραφό της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει στοιχεία για το κάθε θύμα του Predator. Συγκεκριμένα, αναφέρει τον αριθμό του τηλεφώνου του, τον φερόμενο αποστολέα, τον χρόνο αποστολής του επίμαχου sms αλλά και το link «παγίδα» που περιείχε.

Οι «11» από πολιτικό πρόσωπο

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, από τα παγιδευμένα τηλέφωνα, υπήρξαν 11 -τα οποία ανήκουν σε πολιτικούς και όχι μόνο- και παγιδεύτηκαν με sms και link, με αποστολέα να εμφανίζεται ο αριθμός κινητού που ανήκει σε πρόσωπο με σημαντική πολιτική παρουσία.

Μάλιστα, όλα τα sms που στάλθηκαν στους συγκεκριμένους 11, στάλθηκαν με διαφορά λίγων ωρών τον Ιανουάριο του 2021.

Οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ – Predator «δείχνουν» τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Παράλληλα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στα «ΝΕΑ» είχε αποκαλύψει ότι η πορεία της δικαστικής έρευνας για τις υποκλοπές καθορίζεται από τη σταδιακή ανακάλυψη δεκάδων κοινών στόχων παρακολούθησης από το επίσημο κρατικό σύστημα νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και του παράνομου λογισμικού Predator.

«Κι αυτό γιατί φαίνεται να αναδεικνύουν το κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού ώστε να υπάρχει ολική παρακολούθηση πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων, ιδιωτών κ.ο.κ.» ανέφερε στο ρεπορτάζ της 30ης Οκτωβρίου 2023, συμπληρώνοντας: «Κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση συμπτωματικό και θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσει σε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ που υπέγραφαν τα αιτήματα παρακολουθήσεων για τους στόχους που, όπως αναδεικνύεται, είχαν παγιδευτεί και από το παράνομο λογισμικό».

«Αλλωστε, είναι σαφείς οι ενδείξεις – πιθανόν και οι αποδείξεις – ότι τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα θύματα του Predator» συμπλήρωνε.

«Ακόμη, οι κοινές υποκλοπές φαίνεται να προκύπτουν από πληροφορίες και ιδιωτικές αναζητήσεις ατόμων των οποίων τα κινητά είχαν παγιδευτεί με το Predator (σ.σ.: ανάμεσα σε αυτούς και οι επτά που δέχθηκαν τελικώς SMS-παγίδα για εμβολιασμό) και επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν αιτήματα της ΕΥΠ για παρακολούθησή τους» υπογράμμιζε ο αστυνομικός συντάκτης.