Με κοστούμια στα χρώματα της γαλλικής σημαίας στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς που αναζωπύρωσε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η αντιπροσωπεία της Εθνικής Συσπείρωσης έτυχε θερμής υποδοχής από τους διαδηλωτές, και παρόλο που η αρχηγός της παράταξης δεν παρευρέθηκε, είχε ήδη φροντίσει και η ίδια να υπερασπιστεί το Ισραήλ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να του επιτραπεί η εξάλειψη της Χαμάς».

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αλλαγή, έγραψαν σε σχετικό άρθρο τους οι Financial Times, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν κρατούσε το τιμόνι της γαλλικής ακροδεξιάς είχε καταδικαστεί, επειδή είχε αποκαλέσει τους θαλάμους αερίων του Ολοκαυτώματος μια «λεπτομέρεια» της ιστορίας.

Ο πόλεμος της Μέσης Ανατολής στη Γαλλία

Η δολοφονική επίθεση της Χαμάς και η άγρια απάντηση του Ισραήλ έχουν αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας με την Μαρίν Λεπέν να χρησιμοποιεί τα τραγικά γεγονότα για να φέρει πιο κοντά το ακροδεξιό κόμμα της στη mainstream δυτική θέση, ενώ ο αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν κατέστησε εαυτόν τη νέα τοξική πολιτική φιγούρα της χώρας κατηγορώντας το Ισραήλ.

Τα υπάρχοντα προβλήματα στη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς μεγάλωσε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Μάλιστα, ο αρχηγός του αριστερού κόμματος προσέβαλε το εβραϊκό λόμπι Crif για την αποδοχή των στελεχών της ακροδεξιάς παράταξης στην συγκέντρωση τους, λέγοντας ότι εμπόδισαν τη γαλλική αλληλεγγύη υπέρ της ειρήνης. Αυτές οι ενέργειες έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα εντός της εύθραυστης συμμαχίας Nupes, στην οποία εκτός από τον Μελανσόν συμμετέχουν οι σοσιαλιστές, οι πράσινοι και οι κομμουνιστές.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι όλα πλέον δείχνουν ότι η αριστερά δεν θα καταφέρει να κατεβάσει ενιαίο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2027, την ώρα που είναι προφανές ότι η Λεπέν παίζει σκληρό παιχνίδι «καθαρίζοντας» το κόμμα της από ακραίες δηλώσεις και συμπεριφορές με αποτέλεσμα να είναι ήδη από σήμερα η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτικός τη Γαλλία μετά τον Εντουάρ Φιλίπ, τον πρώην πρωθυπουργό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που εκτιμάται ότι θα κατεβεί στις επόμενες εκλογές.

Το έπαθλο της γαλλικής προεδρίας

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Ipsos στα μέσα Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 44% του γαλλικού κοινού πιστεύει ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι έτοιμη να αναλάβει την κυβέρνηση της Γαλλίας, που μεταφράζεται σε 5 μονάδες περισσότερες από πέρυσι και 12 μονάδες πάνω από το 2020. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση μόνο το 28% των Γάλλων θεωρεί ότι η αριστερά πρέπει να αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την άκρα αριστερά «απειλή για τη δημοκρατία» από ότι την άκρα δεξιά με τα σχετικά ποσοστά να είναι 57% και 52% αντίστοιχα.

Αν η Λεπέν θέλει να κερδίσει στην τέταρτη προσπάθεια της προεδρία της Γαλλίας πρέπει να κάνει το κόμμα της ένα από το σύνολο, γι’ αυτό και σήμερα υποστηρίζει τόσο έντονα το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα στη Γαλλία, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, πολιτικός αναλυτής και βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Γάλλου προέδρου.

«Αυτό είναι το τελευταίο τμήμα της στρατηγικής της για να σταματήσει το κόμμα της να θεωρείται τοξικό, εξοστρακίζοντας το αντισημιτικό παρελθόν του», είπε χαρακτηριστικά. «Θα είναι το τελευταίο φράγμα που θα σπάσει», κατέληξε.