Ηδη μια νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον με την κωδική ονομασία HV.1 κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, τείνοντας μάλιστα να επικρατήσει έναντι της μέχρι πρότινος πανίσχυρης Eris (EG.5).

Την ίδια ώρα, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών στη χώρα μας για το νέο, μονοδύναμο εμβόλιο έναντι του COVID, αν και παραμένει αμφίβολο εάν η δυναμική αυτή εκκίνηση θα οδηγήσει σε ικανοποιητική «στεγανοποίηση» των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, από τις 16 Οκτωβρίου, όπου και ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, έως και εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 20.553 εμβολιασμοί και είχαν προγραμματιστεί επιπλέον 34.337 μελλοντικά ραντεβού. Είναι αξιοσημείωτο δε πως κατά τα πρώτα τέσσερα 24ωρα της νέας εμβολιαστικής εκστρατείας είχε χορηγηθεί το εμβόλιο σε 4.887 πολίτες.

 Προγραμματισμός

Ενα ακόμη σημαντικό δεδομένο είναι πως τα περισσότερα ραντεβού (34.243) που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες αφορούν πολίτες άνω των 12 ετών – κυρίως ενηλίκους με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ακόμη 62 ραντεβού αφορούν παιδιά 5-11 ετών και άλλα 32 μωρά 6 μηνών έως και νήπια 4 ετών.

Μάλιστα και υπό τις εξελίξεις αυτές, μετά την πρόσφατη απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για επέκταση του ωραρίου των εμβολιαστικών κέντρων, σχεδιάζεται και η αριθμητική επέκτασή τους κατά τουλάχιστον 30 (πέραν δηλαδή των 352 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί στο σύνολο της χώρας).

Οι ειδικοί από την πλευρά τους παρακολουθούν με θετική έκπληξη την εμβολιαστική πορεία, καθώς πριν από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας προέβλεπαν πως το ενδιαφέρον των πολιτών θα ήταν αναιμικό έπειτα και από την περσινή εμπειρία των επαναληπτικών δόσεων. Και αποδίδουν την αυξημένη ζήτηση στην έντονη κυκλοφορία του πανδημικού ιού εντός και εκτός συνόρων.

 Νοσηλείες

Συνολικά, στη χώρα μας νοσηλεύονται τα τελευταία 24ωρα περί τους 800 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Επιπλέον την εβδομάδα από τις 16 Οκτωβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1.065 νέες εισαγωγές και 50 θάνατοι, με τα…σκληρά αυτά δεδομένα – όπως όλα δείχνουν – να λειτουργούν ως «καμπανάκι» για τους ενδεχόμενους κινδύνους που διατρέχουν κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Και παρότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ καθρεφτίζουν την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος (που εντούτοις δεν θυμίζει σε τίποτα τη δυναμική των προηγούμενων ετών) και συνεπακόλουθα της πτωτικής τάσης που θα ακολουθήσει, η επικαιροποίηση του εμβολιασμού στους πλέον ευάλωτους έχει καταστεί σαφές πως είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εν τω μεταξύ, ο SARS-CoV-2 συνεχίζει απτόητος την εξελικτική του πορεία, με τη παραλλαγή του κορωνοϊού HV.1 να βρίσκεται στο… μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών των ΗΠΑ καθώς κερδίζει έδαφος. Από τα έως τώρα δεδομένα όμως που έχουν συλλεχθεί διαπιστώνεται πως παρότι η νέα αυτή «εκδοχή» του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική, είναι απίθανο να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση και άρα να είναι πιο επικίνδυνη από τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

«Πρόκειται για άλλη μια παραλλαγή της Ομικρον» τονίζει ο Thomas Russo, καθηγητής και επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη, συνιστώντας ψυχραιμία. Και παρατηρεί πως η HV.1 έχει αρκετές αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα από την EG.5, «την οποία χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα».