Εσωκομματικά μαλλιοτραβήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και το κουβάρι των διαφορετικών γραμμών μπερδεύεται ακόμα περισσότερο με τον καιρό. Ειρωνείες, διαρροές περί θερμών επεισοδίων, και γενικά υπό ένα κλίμα ιδιαιτέρως περίεργο συνεδριάζει το κόμμα, στις 5 το απόγευμα, στην Κουμουνδούρου, που είναι ουσιαστικά η πρώτη ζύμωση από την μετά Τσίπρα εποχή. Σε απόσταση «ασφαλείας» ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα στείλει μηνύματα από τη… Νέα Υόρκη, καθώς βρίσκεται στην Αμερική από την Κυριακή, και επομένως θα συμμετάσχει με βιντεοκλήση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και οι δόσεις ειρωνείας  στελεχών για τον Στέφανο Κασσελακη, όπως επίσης και για το θερμό επεισόδιο μεταξύ Πολάκη-Χαρίτση, το οποίο περιστατικό γειώνεται από τις δύο πλευρές. Φέρεται στη συνεδρίαση των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν αντιπαράθεση ο συντονιστής Παύλος Πολάκης και ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης για θέματα διαχείρισης προβολής ζητημάτων, με τον Χαρίτση να θυμίζει και να υπερασπίζεται την γραμμή επί Τσίπρα.

Έρχεται κείμενο – κεραμίδι για την ηγεσία

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποία μεταδίδει από το πρωί το in, τα στελέχη της Ομπρέλας (Σκουρλέτης και άλλοι) που είναι και μέλη του οργάνου, θα καταθέσουν κείμενο συνολικής πρώτης κριτικής προς την ηγεσία. Δεν θα είναι απλώς ένα οργανωτίστικο κείμενο που θα υπενθυμίζει τη δυσφορία τους για την απενεργοποίηση της κομματικής λειτουργίας ή για τη μετάθεση του συνεδρίου στις καλένδες του 2024.

Θα είναι – σύμφωνα με πληροφορίες του in– και ένα κείμενο εν συνόλω πρώτης πολεμικής αντιπαράθεσης που θα κωδικοποιεί και αποτιμήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι και για την ετεροβαρή στάση του κόμματος – όπως σημειώνουν- στην κρίση στο Ισραήλ.

Θα είναι ένα πρωτο κρας – τεστ του Κασσελάκη με το μπλοκ της μειοψηφίας σε περιβάλλον οργάνου και όχι στο πεδίο του fb ή εμμέσως στα πεδία των κοινωνικών δικτύων που είδαμε αυτές τις ημέρες να αλληλοεκτοξεύονται βολές στελεχών όλων των τάσεων.

Κουβάρι οι τάσεις

Οι ισορροπίες των τάσεων και των γραμμών στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαταραχθεί και στη μετά Τσίπρα εποχή φαίνεται ότι πολλά στελέχη εκφράζουν ζητήματα καταστατικού, και όχι μόνον.

Ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε τη στάσή του, ο οποίος, μιλώντας στα Παραπολιτικά, δήλωσε ότι από μεριάς μου, αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του κόμματος, θα κατατεθεί η άποψη ότι πρέπει τάχιστα να ξεκινήσουμε, έτσι ώστε μέσα στο 2023 να έχει γίνει το συνέδριο. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Διονύσης Τεμπονέρας θέτει θέμα ηγεσίας και αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

Σχετικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε με νόημα ότι το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους… εσκιμώους.

Σχετικά με το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στην Αμερική, ο Κώστας Ζαχαριάδης (εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για Δήμαρχος Αθηνών) την ημέρα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, δήλωσε: «Η ηγεσία ενός κόμματος δεν είναι μόνο ο πρόεδρός του, είναι και τα στελέχη, είμαστε όλοι παρόντες. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ανατάξουμε τον χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν είναι ένα κόμμα προεδρικοκεντρικό, είναι ένα κόμμα των μελών. Ο πρόεδρος μας δεν είναι όργανο».

Είναι όλα στον αέρα

Η σημερινή συνεδρίαση είναι κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι είναι όλα στον αέρα. Τόσο ως προς την προγραμματική βάση, στην οποία θα πατήσει το κόμμα, αλλά και εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ της νέας προεδρικής φρουράς, της ηγεσίας και των διαφωνούντων για καίρια πολιτικά θέματα.

Το σημερινό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, είτε θα βάλει μπουρλότο, είτε θα λειτουργήσει πυροσβεστικά και μένει να φανεί αν οι αντιπολιτευόμενοι θα διατηρήσουν τις καχυποψία τους.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της λειτουργίας των οργάνων, των χρονοδιαγραμμάτων και το συνέδριο. Στο μενού εντάσσονται, και εκεί θα έχει ενδιαφέρον η συζήτηση, περί πολιτικού περιεχομένου. Πόσο μάλλον δε για τις δημόσιες θέσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευσης, μετά και τις δηλώσεις του Στέφανου Κασελακη απο τον ΣΕΒ και τα περί κεφαλαίου.

Στον απόηχο προτάσεων περί συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μείνει εκτός ο σχολιασμός επί των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ειδικά η χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα στον χώρο.

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε ρεπορτάζ του in,  η Πολιτική Γραμματεία γίνεται στον απόηχο της ολοκλήρωσης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι εδώ το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αφού όπως φάνηκε δεν ήταν ως τώρα ακριβώς ενιαίος ο τρόπος που διάβασαν τα αποτελέσματα όλα τα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in, κάποιοι είδαν στο πλήγμα στην ΝΔ και στις κεντροαριστερές νίκες έναν παράγοντα επιτάχυνσης κοινού βηματισμού των κομμάτων της Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, κάποιοι ακόμη θεωρούν πως οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει λόγω και της σκληρής στάσης Ανδρουλάκη. Όπως και νά’ χει, το σε τι πολιτική αποτίμηση θα προβεί η ΠΓ θα είναι ενδεικτική του τρόπου που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 Ιουνίου και τον μεγάλο σταθμό των Ευρωεκλογών.