Χρυσή ευκαιρία το αποψινό ντιμπέιτ να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ με τον Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε ανανεώσει όλο μας τον στόλο ενώ προσέθεσε ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Όπως είπε υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο.

«Η Αθήνα είναι πιο καθαρή»

Όπως είπε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα θα σας πούνε ότι πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και πως η Αθήνα είναι καθαρότερη από ότι ήταν ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει και έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει φιλοσοφία πια. Δεν είναι απλώς ο κάδος που αδειάζουμε. είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση μέσα στην πανδημία.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει όλο μας το στόλο. Νέα απορριμματοφόρα, νέα πιεστικά πλυστικά, ακόμα και τα νέα αυτοκινούμενα του καθαρισμού. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα τραγικό της ντροπής σκορ λίγο λιγότερο από 2%. Είμαστε ήδη στο 10, παρά να πω εδώ τα δύο χρόνια που χάσαμε της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει. πρώτα απ’ όλα μπλε κάδος που πλέον υπάρχει. Υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο.

Όποιος ξέρει την Αθήνα ξέρει ότι αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο. Έχει αλλάξει ότι έχουμε και τον καφέ κάδο ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, από τα ξενοδοχεία και τώρα πάει στους χώρους εστίασης και στα σπίτια. Μοιράζουμε και κομποστοποιητές στα σχολεία όπου να’ ναι. Ένα πράγμα ακόμα. Γιατί έχω αισιοδοξία; Έχω αισιοδοξία γιατί έχουμε 350 σημεία υπόγειους σταθμούς, δηλαδή υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη. Ήδη τα πρώτα 40 έχουν μπει στην Καραΐσκάκη, στη Δεξαμενή, στο Τρίγωνο και αλλού. Και βεβαίως αυτό τι σημαίνει ακόμα ένα πράγμα Ότι μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων[…]».

Ο μεγάλος περίπατος

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για τον Μεγάλο Περίπατο και το κόστος του ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι η Ομόνοια δεν στοίχισε τίποτα, το Σύνταγμα 1, 5 εκατ. ευρώ και η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. Ανέφερε ότι έχω κάνει την αυτοκριτική μου και είναι σαφές σε όλους ότι καταλάβαμε το λάθος μας. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και σε κάποια άλλα μεγάλα έργα που προχώρησαν χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε, όπως ο Λυκαβηττός.

«[…]εκεί που παλιά έβγαινες από την Ερμού και έπεφτε σε μια χαράδρα αυτοκινήτων τώρα έχει ζωή, έχει πράσινο, έχει νερό, έχει καθίσματα. Και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ. Από κει και πέρα, πρώτος έχω παραδεχτεί και έχω μιλήσει δημόσια κάνοντας την αυτοκριτική μου και έχω χρησιμοποιήσει πολύ σκληρότερους όρους από ό, τι χρησιμοποιείτε εσείς άρα δεν χρειάζεται να κάνετε και πολύ κόπο κύριε καθηγητά. Και γιατί το έχω κάνει αυτό; Το έχω κάνει πολύ συνειδητά. Πρώτον, γιατί πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι εμείς έχουμε καταλάβει το λάθος μας και δεύτερον που είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα. Απόδειξη το θέατρο του Λυκαβηττού, ένα απείρως πιο σύνθετο και πολύπλοκο τεχνικό έργο, ολοκληρώθηκε στην ώρα του, χωρίς ζητήματα. Απόδειξη ο Εθνικός Κήπος. Ένα έργο πολύ δύσκολο, γιατί μιλάμε για ένα φυσικό μνημείο το οποίο επίσης ολοκληρώθηκε και αν πάμε οι δυο μας και κάνουμε μια βόλτα, νομίζω θα το χαρείτε όσο κι εγώ, κυρίως όσο όλα τα παιδάκια τα οποία τρέχουν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρομαι που έβαλα στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και ότι η συζήτηση πια είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία.

Πράσινο και παιδικές χαρές

Σε σχέση με το πού θα βρεθεί χώρος για όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Δούκας τόνισε ότι υπάρχει απόφαση για 24 οικόπεδα. «Επιλογή το θέμα του πρασίνου και για αυτό θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή» υπογράμμισε.

«Όμως χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…] Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά. Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη. Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

Τι είπαν για κάμερες, αστυνόμευση και την εκγληματικότητα στην Αθήνα

«Η ασφάλεια είναι η βάση και οι κάμερες είναι ένα σημείο στο οποίο μπορεί να συμφωνήσουμε. Ναι στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς σε κάθε γειτονιά, πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τους δρόμους πέριξ της Ομόνοιας και την χρήση και εμπορία ναρκωτικών, την ασφάλεια στις γειτονιές, και το ενδεχόμενο χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Ακόμα και το Βελιγράδι έχει τις κάμερες νέας γενιάς και χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφαλείας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο: Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις, σιγά-σιγά βλέπω τους τελευταίους μήνες κάτι γίνεται, όμως θέλουμε κι άλλο. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛΑΣ, συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές λ.χ. στα Εξάρχεια. Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Χρειάζεται φως. Αλλάζουμε λάμπες σε όλη την πόλη.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, για το θέμα των ναρκωτικών. Έχουμε και τον νέο μας ξενώνα. Κάντε έναν κόπο να κάνετε μία επίσκεψη, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διακρίνουμε και να δούμε το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επιτέλους να συγχρονιστούμε».

«Για να κρατήσεις μία πλατεία να είναι ασφαλής θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή δεύτερον να είναι φωτισμένη και τρίτον να έχει κόσμο (…) Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με το αν είναι αρκετός ο φωτισμός της Αθήνας προς επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας, κι αν ο ίδιος είναι υπέρ της χρήσης καμερών.

Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:

«Σε πάρα πολλές πλατείες όπως στην Αμερικής και στην Αττική και στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν συνέβαινε τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο και είδα ότι το 2023 ήταν διαθέσιμα 34 εκατομμύρια για φωτισμό και από αυτά αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατομμύρια. Θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται. Το πρόβλημα με την δημοτική αστυνομία είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής. Πριν λίγα χρόνια ήταν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί, τώρα είναι ελάχιστοι. Στην Κυψέλη -για παράδειγμα- είναι μόλις δύο στον άγιο Παύλο σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι πολύ σημαντικό, η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί».

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε, σχετικά: «Η δημοτική αστυνομία δεν ασχολείται με την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε Νέα Υόρκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ενισχυθεί, ήταν 1.200 οι δημοτικοι αστυνομικοί. Τώρα είναι λιγότεροι – από 400 έχουν αυξηθεί, έχουν και νέο εξοπλισμό. Το 2019 είχα δει περιπολικό της αστυνομίας που έμπαιναν οι άνθρωποι από το παράθυρο – τόσο “πίσω από τον ήλιο” ήμασταν. Τώρα ευτυχώς δεν είμαστε εκεί, αλλά προχωρούν οι νέες προσλήψεις – 180 με το υπουργείο Εσωτερικών. Να συμφωνήσουμε όμως μαζί να διεκδικήσουμε κι άλλες.

Δεν ξέρω από που προκύπτουν τα θέματα απορροφητικότητας για τον φωτισμό. Έχουν αλλάξει 22.000 με 23.000 και η εργολαβία συνεχίζεται. Και καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας: οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Έχει αλλάξει η εποχή πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της. Ρωτήστε τα παιδιά τους παππούδες τις γιαγιάδες στις παιδικές χαρές».

Ακολούθως, σε ανταπάντησή του ο κ. Δούκας υπογράμμισε, σχετικά: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».

Τι είπαν για την ανθεκτικότητα της Αθήνας ενόψει ακραίων καιρικών φαινόμενων

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτης. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και (…) κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, αναφορικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα» και ειδικότερα τις καταστροφές που άφησε πίσω του η κακοκαιρία Daniel αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της στην περίπτωση που έπληττε την Αθήνα.

«Ένας κλαυσίγελος που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος. Συμφωνούμε όλοι ότι όποιος κι αν είναι δήμαρχος, η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων, συμφωνούμε ότι η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική αλλά και αυτοδιοικητική» είπε στη συνέχεια ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσε: «Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά στέλνει συνεργείο στη Βασιλίσσης Σοφίας την ώρα της νεροποντής, καλά κάνει και το στέλνει αλλά να ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα το κάνει παράνομα. Θέλουμε εμείς αυτή την αρμοδιότητα».

«Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά από δύο μέρες από την δήλωση αυτή, να κρατιούνται γυναίκες στη Βασιλίσσης Σοφίας έναν στυλό για να μην τους πάρει το ρέμα ή το ρεύμα αλλά και στο μετρό του Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, απαντώντας στον κ. Μπακογιάννη, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα».

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, γιατί δεν υπάρχει μελέτη. Τονίζω τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι θέματα επιστημονικά που πρέπει να να τα αντιμετωπίσουμε και επιστημονικά» επισήμανε ο κ. Δούκας.

«Είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση, τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα, γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η πόλη της Αθήνας θα γίνει περισσότερο ανθεκτική. (…) Συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως είναι η συμπαγείς χώροι πράσινου. (…) Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα θα έχει σοβαρά θέματα με τις κακοκαιρίες».

Στην ερώτηση του κ. Προβατά στο κ. Δούκα, «αν αναλάβετε όλες τις αρμοδιότητες στον επόμενο Daniel, δεν θα υπάρχουν καταστροφές, δεν θα δούμε αυτά τα φαινόμενα;», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια κακοκαιρία. Όμως, δεν θα πω ποτέ ότι το φαινόμενο αυτό θα συμβαίνει κάθε 400 χρόνια. (…) Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι το απλό χώμα για να απορροφήσει το νερό».

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Πρέπει να φτιάξουμε μια συνολική μελέτη – σφουγγάρια για να απορροφούν το νερό της βροχής, να χρησιμοποιήσουμε σαν ασπίδες με δέντρα τους λόφους της Αθήνας, και τα πέντε βουνά της Αθήνας για να δημιουργήσουμε επιμέρους ασπίδες για τις μεγάλες νεροποντές και κάνουμε αντίστοιχες πράσινες διαδρομές που να οριοθετούν τα νερά εκεί που χρειάζεται», ενώ συμπλήρωσε ότι όλα αυτά είναι επίκαιρα γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. (…) Προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα από το Ταμείο αυτό έχει ζητήσει ο Δήμος αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει την συνθετότητα της πόλης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων;».

Τι είπαν για προσβασιμότητα και το μεταναστευτικό στην Αθήνα

«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πολύ κι εμείς τέσσερα χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που εγώ υπέστην όταν μπήκα το Σεπτέμβρη του 2019 στο γραφείο του δημάρχου, ήταν ότι τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την Αθήνα και την δύσκολη πρόσβαση όσων έχουν πρόβλημα, ακόμα και τον ηλικιωμένων.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα σχολείο. Αυτή τη στιγμή προχωράει και τελειώνει το έργο σε δεκάδες σχολεία με ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σε πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, έχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες και προχωράμε για να μπορέσει να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής. Επόμενο βήμα: στις ράμπες αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει να καλείται η δημοτική αστυνομία. Επόμενο βήμα: στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για τα παιδιά με αναπηρία, είναι μεγάλη υπόθεση. Είδα το γιο μου έξι χρονών να παίζει σε μία παιδική χαρά με ένα παιδάκι με αναπηρία κι αισθάνθηκα πολύ καλά. Εννοείται ότι όλοι μας αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα, ένα “βουνό” να ανέβουμε».

Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».

Τι ειπώθηκε για το Airbnb

«Προτείνετε να μπει ένα δημοτικό τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δίνουν το ακίνητό τους σε Airbnb και σε ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς περιοχές. Μπορείτε να μας πείτε σε τι ύψος έχετε υπολογίσει αυτό το δημοτικό τέλος; Δηλαδή πόσο θα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης που είναι ας πούμε το ακίνητό του στο Airbnb στα Πετράλωνα και πόσα θα πληρώνει εδώ στο Κολωνάκι» ήταν η ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά προς τον Χάρη Δούκα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων να απαντά «να πούμε ότι υπήρχε και μία πρόταση, αν δεν κάνω λάθος του πρωθυπουργού, η οποία έλεγε ότι δεν μπορεί να έχεις έναν χώρο και να τον έχεις σε μια πλατφόρμα, είναι λογικό, αλλά δεν μπορεί να έχεις πάρα πολλές και ότι από έναν αριθμό και επάνω θα αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής, θα υπάρχει και ΦΠΑ και θα χρεώνεται σαν εταιρεία ή επιχείρηση. Και είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 50 διαμερίσματα Airbnb, να ασκούν δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε για κάποιον ο οποίος βάζει ένα Airbnbσε μια πλατφόρμα για να μπορέσει να κάνει βιοπορισμό με έναν άλλο που έχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο».

«Εμείς λέμε το εξής ότι αφού υπάρχουν γειτονιές όπου υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από Airbnb και αφού λέμε ότι είναι σημαντικό, εγώ βάζω και την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Δεν μπορεί ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία[…]. Δεν μπορεί να αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα με βάση τη φέρουσα ικανότητα και η δημοτική αρχή να μην έχει κάποιους άξονες, κάποιους κανόνες για δύσκολες περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Λέω και κάτι άλλο. Ότι αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αφήνει μια οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη η οποία έχει αυξημένα δημοτικά τέλη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εισροή η οποία να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κοντά στο 10%. Αλλά ξαναλέω ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε όλες τις γειτονιές. Υπάρχει κι ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει υποσχεθεί επίσης η κυβέρνηση για τη φέρουσα ικανότητα, διότι όλες οι πόλεις, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση ακριβώς τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση, τα δημοτικά τέλη και για τη φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

Τι είπαν για το κυκλοφοριακό και τον πολιτισμό

«Οτιδήποτε απασχολεί τους πολίτες, απασχολεί και τον δήμαρχο» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Πολιτισμός» και ειδικότερα με τη «μεγάλη ταλαιπωρία (κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη parking) που συνήθως συνεδεύει ένα μεγάλο πολιτιστικό event».

«Με έχετε ακούσει να λέω ότι πρέπει να έχουμε νόμο, ο οποίος ξεκάθαρα θα ορίζει ότι σε εργάσιμες ημέρες και εργάσιμες ώρες δεν θα κλείνει ο δρόμος, για τίποτα και για κανέναν. (…) Σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε» συνέχισε.

«Για το κυκλοφοριακό – κι αυτό πολιτισμός της καθημερινότητάς μας είναι – πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα. Η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσετο εξής: «Θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε, από τις πιάτσες ταξί, από τις λεωφορειολωρίδες έως και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

«Ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα» είπε κλείνοντας την απάντησή του ο κ. Μπακογιάννης.

«Τα προβλήματα των γκράφιτι τα βλέπουμε. Υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στις γειτονιές της Βαρκελώνης. Αποφασίζουν να αναπτύξουν με διάφορους τρόπους την εικόνα τους ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο και έρχονται διάφοροι καλλιτέχνες και φαντασιώνονται διάφορες οπτικές των γειτονιών. Έπειτα, οι καλλιτέχνες υλοποιούν αυτά τα σχέδια με ένα τρόπο συνεργατικό, με ένα τρόπο συμμετοχικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει συνολικά στην Αθήνα», είπε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν «τις μουτζούρες» – όχι τα γκράφιτι καλλιτεχνών – που καταστρέφουν τα κτήρια της πρωτεύουσας αλλά και τα κόμματα που «κάνουν αφισορύπανση η οποία είναι παράνομη».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο πράγματα σημειακά, αλλά είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία, πώς συμπεριφερόμαστε,αν έχουμε πεζοδρόμια, πώς συμπεριφερόμαστε με τις παιδικές χαρές, με το οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη η οποία έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου» υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ συμπλήρωσε το εξής: «Να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη και δημιουργική. Για εμένα ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς, πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καλά παραδείγματα, όπως είναι ο Άη Γιώργης, που φτιάχτηκε ένα ολόκληρο concept με ανεξάρτητους χώρους, με καλλιτέχνες και έχει γίνει ένα πολιτισμικό hub για όλη την Ευρώπη, πως για αυτό ακριβώς το παράδειγμα θα το κάνουμε εμβληματικό και με άλλες δράσεις».

Τι είπαν για την αποχή στον Α’ γύρο και την κομματική στήριξη

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η αποχή. Γιατί ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής ήταν μια μαζική επιβεβαίωση και μία πολύ μεγάλη αναγνώριση και του έργου και του σχεδίου μας», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Μόνο στεναχωρημένος μπορεί να είναι με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ξέρετε ήταν ότι ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως. Το ήξερα. Θα το κάνει γιατί και εκείνος το ήθελε από πριν να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν Αθηναίο παραπάνω να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση.

Κλειστό συμβόλαιο: Είτε είμαι δήμαρχος είτε είμαι δημοτικός σύμβουλος. η επόμενη πενταετία για μένα είναι η πενταετία της Αθήνας. Θα μου πείτε τα ίδια λέγατε και το 2019. Τα ίδια έλεγα και τα τήρησα. Θυμάστε όταν τότε οι Ηλιόπουλος, Γερουλάνος ορκιζόταν ότι δεν θα πάνε πουθενά. Εκείνοι έφυγαν για άλλα μέρη. Καλά έκαναν οι άνθρωποι, βουλευτές έγιναν. Εγώ έμεινα και θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση τιμής για μένα».

«Όταν στις 3 Αυγούστου αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε μια νέα δημοτική πρόταση, καθαρά αυτοδιοικητική. Από τους 177 δημοτικούς συμβούλους το 50% είναι ΠΑΣΟΚ -από όπου προέρχομαι κι εγώ- και το υπόλοιπο 50% είναι από την πολιτική οικολογία, την Αριστερά, την κεντροαριστερά των δικαιωμάτων», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:

«Και δημοτικές παρατάξεις μας τίμησαν και μας τιμούν με τη στήριξή τους. Άρα λοιπόν, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ. Είναι μια παράταξη αυτοδιοικητική και μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντάει στα προβλήματα όλων των Αθηναίων. Ξέρετε τα προβλήματα. Και αυτό άλλωστε είναι βασική αρχή που συζητάμε. Το πεζοδρόμιο, η ασφάλεια, οι παιδικές χαρές, το οξυγόνο δεν έχουν χρώματα και κόμματα και γι’ αυτό εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και θέλουμε όλοι να μας στηρίξουν. Και βεβαίως πάρα πολύ όσοι δεν ήρθαν στις κάλπες για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία παρουσιάζουμε και ονειρευόμαστε.

Βεβαίως ο κ. Ζαχαριάδης είχε πει από την αρχή ότι αν είναι ο κ. Δούκας στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίξω. Με πήρε και τηλέφωνο αμέσως μετά τα αποτελέσματα και μου είπε ότι σε στηρίζω και θέλω να σε δω και τον τιμάει αυτό. Και βεβαίως αποδέχτηκα την στήριξή του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια αυτοδιοικητική σημαντική παράταξη, η παράταξη που είναι επικεφαλής ο κύριος Ζαχαριάδης, με ρίζες στην πόλη. Αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρότασή μας είναι συνολική. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών. Είναι μια πρόταση που θα επιλύσει τα προβλήματά μας, της καθημερινότητας. Και αν δεν ήμουνα σίγουρος ότι μπορώ να αναλύσω, δεν θα έβλεπα. Σε αυτή την ιστορία έχουμε σχέδιο και πρόταση για να αποτελέσουμε μια σημαντική εναλλακτική».

Η προσέλευση των υποψηφίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης φτάνοντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην μεγάλη αποχή του α’ γύρου, τονίζοντας πως είναι στενάχωρη. «Γι’ αυτό ήθελα αυτό το debate, για να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους Αθηναίους, όσο γίνεται περισσότερες Αθηναίες να έρθουν στην κάλπη» σημείωσε.

Ο Κώστας Μπακογιάννης φτάνοντας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

«Αν δεν το κάνουμε εμείς στην αυτοδιοίκηση, μιλάμε για τις γειτονιές μας, τότε ποιος; Άλλωστε, την επόμενη μέρα θα είμαστε συνεργάτες στο δημοτικό συμβούλιο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας εμφανίστηκε ικανοποιημένος που οι δύο υποψήφιοι θα συζητήσουν ανοιχτά για τα προγράμματά τους. «Νομίζω θα είναι πολύ εποικοδομητικός διάλογος» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα βοηθήσει πάρα πολύ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να αποφασίσουν και να επιλέξουν τον επόμενο δήμαρχο».

Ο Χάρης Δούκας μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την ΕΡΤ

«Πιστεύουμε πολύ στην ανατροπή και νομίζω ότι θα φανεί και στη συζήτηση που θα έχουμε σήμερα, ότι υπάρχουν όλες προϋποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.