Έκκληση στις τουρκικές αρχές απηύθυνε ο ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί,  προκειμένου να κλείσει η Αγία Σοφία για επισκευές, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως το βυζαντινό μνημείο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Σε συνέντευξή του, σε τουρκικό κανάλι ο ιστορικός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μνημείο. Ερωτηθείς για το αν η Αγία Σοφία μπορεί να αντέξει τόσους επισκέπτες, ο ίδιος απάντησε πως δεν τους αντέχει.

Τι ανέφερε σε συνέντευξή του

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος ρωτάει αν «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» και απάντησε ότι η Αγία Σοφία κινδυνεύει να πέσει.

Ο καθηγητής είπε: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία Σοφία.

Τι έγραφε σε άρθρο του για την Αγία Σοφία

Ο καθηγητής Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα Hurriyet για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Αγία Σοφία έχει υποστεί μεγάλες φθορές με το πέρασμα των χρόνων, δεν πρέπει να επιτρέπεται τόσο μεγάλος αριθμός επισκεπτών στο ξακουστό μνημείο και πρέπει να κλείσει, διότι ο ναός έχει θέμα στατικότητας και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Επίσης τόνισε ότι θεωρεί καταστροφικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στο μνημείο 3 εκατομμύρια προσκυνητές και τεράστιος αριθμός τουριστών. Ο καθηγητής ήταν επικριτικός και για παρεμβάσεις που αφορούν στις τουαλέτες και τις κρήνες του μνημείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.

Δείτε το βίντεο