Μια ακόμα υπόθεση που έρχεται να καταδείξει την εδώ και δεκαετίες παθογένεια της δικαιοσύνης, που συνδέεται με τους χρόνους απονομής της, έρχεται στη δημοσιότητα.

Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά σε επιχειρηματία ο οποίος είχε βρεθεί κατηγορούμενος στην υπόθεση για τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της ποινικής εμπλοκής του στην υπόθεση που επανειλημμένα είχε απασχολήσει τη δημοσιότητας είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη του. Ωστόσο για να φτάσει η ώρα της αθώωσης του χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η δικαιοσύνη τελικά και τον αθώωσε για το ποινικό σκέλος και τον δικαίωσε επιδικάζοντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που αναγνώρισε ότι υπέστη λόγω υπέρβασης του ορίου εύλογης διάρκειας της δίκης.

Με τη διαφορά όμως ότι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας δεν πρόλαβε να ζήσει ούτε τη δικαίωσή του, ούτε την αποζημίωση που του επιδικάστηκε, καθώς πριν δημοσιευθεί η απόφαση που του επιδίκασε την αποζημίωση απεβίωσε.

Και έτσι τώρα οι συγγενείς – κληρονόμοι, δηλαδή, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά συνεχίζουν το δικαστικό αγώνα και διεκδικούν δικαστικά το ποσό που τους επιδικάστηκε. Tο ποσό που επιδικάστηκε ως αποζημίωση ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, ανέρχεται στα 8.000 ευρώ και είναι πολύ μικρό και σε σχέση με αυτό που ζητούσε να του επιδικαστεί το οποίο ήταν 60.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας το 2006 κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 40 περίπου για τις μετοχές φούσκες και κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια αθωώθηκε δύο φορές, αλλά έγινε έφεση/αναίρεση από τον Εισαγγελία και τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα το 2018.

Άσκησε αγωγή για αποζημίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου και λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, από την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας το 2006 έως και την έκδοση της οριστικής απόφαση με την οποία αθωώθηκε.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ο δικηγόρος του Αριστείδης Καραμπασιάδης αναφέρει ότι: «Ο εντολέας μου για δύο σχεδόν δεκαετίες, διασύρθηκε, καταστράφηκε οικονομικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά ως κατηγορούμενος, για ένα έγκλημα, που ουδεμία ανάμειξη είχε.

Μετά την αθώωση του, προσφύγαμε δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αξιώνοντας την έννομη αποζημίωσή του, επιδικάζοντάς του το ποσό των 8.000 ευρώ. Δυστυχώς, έως έκδοση της αποφάσεως, ο εντολέας μου είχε ήδη προαποβιώσει.

Έτσι το στίγμα του κατηγορουμένου, τον συνόδευε μέχρι τον θάνατό του και τώρα εξετάζουμε την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».