Με ένα κενό θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες μέχρι τον Δεκέμβριο και για αυτό όσοι σπεύσουν στα αστυνομικά τμήματα θα χρειαστεί να κλείσουν και δεύτερο ραντεβού.

Το κενό αφορά τον προσωπικό αριθμό του πολίτη, ο οποίος θα προκύψει από τον ΑΦΜ και τη συμπλήρωση τριών επιπλέον ψηφίων.

Ο προσωπικός αριθμός

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αποδοθεί στους πολίτες από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οπότε μέχρι τότε το συγκριμένο πλαίσιο στην πίσω όψη της νέας ταυτότητα θα είναι κενό.

Έτσι όσοι αποκτήσουν τους επόμενους δύο μήνες νέα ταυτότητα θα κληθούν από Δεκέμβριο και μετά να περάσουν και πάλι από το Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να τυπωθεί στη νέα κάρτα ο προσωπικός τους αριθμός.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα ταυτότητα θα είναι πλήρως λειτουργική για όσους χρειαστεί να την εκδώσουν πριν τον Δεκέμβριο για οποιαδήποτε λόγο. Αλλά στη συνέχεια θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώσουν και τον προσωπικό τους αριθμό όταν αυτός τους αποδοθεί.

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανε αναφορά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά στην ταυτότητα θα έχουμε και το προσωπικό μας αριθμό.

«Καλύτερα από Δεκέμβριο»

«Υπήρχε μία μεγάλη αναγκαιότητα αλλαγής των ταυτοτήτων σε σχέση με υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα τον προηγούμενο διάστημα και με την Ευρώπη αλλά και με την βίζα.

Άρα έπρεπε γρήγορα να πάμε σε νέες ταυτότητες γιατί υπήρχε κίνδυνος να τεθούμε εκτός τέτοιων προγραμμάτων. Από τον Δεκέμβριο και μετά στην ταυτότητα θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό, που, έχει νομοθετηθεί εδώ και περίπου 2 χρόνια, και θα είναι το ΑΦΜ συν άλλα τρία αριθμητικά στοιχεία.

Αν με ρωτάτε, εγώ ταυτότητα θα βγάλω τον Δεκέμβριο, όταν πλέον θα έχουμε τελειώσει και με το θέμα του προσωπικού αριθμού» ανέφερε.

Στο ερώτημα αν κάποιος που θα έχει βγάλει νέα ταυτότητα τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξαναβγάλει τον Δεκέμβριο απάντησε πως όχι: «Δεν θα χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να περάσει κάποια στιγμή από την αστυνομία για να τυπωθεί πάνω ο προσωπικός αριθμός στο πίσω μέρος σε σημείο που θα έχει αφεθεί κενό».

Αν παρόλα αυτά έχουμε χάσει ταυτότητα μας και είναι ανάγκη να τη βγάλουμε σήμερα, προφανώς και θα μπούμε στο id.gov.gr».

Τέλος εξήγησε ότι ο αριθμός στη νέα ταυτότητα δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που έχουμε ήδη, αλλά ένας καινούριος αριθμός, ωστόσο θα ενημερωθούν αυτόματα όλες οι βάσεις που έχουμε δώσει τα στοιχεία μας όταν πλέον θα έχουμε και τον προσωπικό μας αριθμό.