Αϊτή, μια σύγχρονη κόλαση του Δάντη. Ενα δράμα δίχως τέλος. Η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Ηδη 40 χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο εθνικό στάδιο για να βρουν καταφύγιο από τη μανία των εγκληματικών συμμοριών.

Η κατάσταση στο νησί είναι ολοένα και χειρότερη. Οι πολιτοφυλακές εκτελούν ληστές με ματσέτες, η αστυνομία σε πλήρη αταξία.

Το Ναϊρόμπι προσφέρεται να στείλει 1.000 στρατιώτες, αλλά μέχρι στιγμής οι ξένες επεμβάσεις δεν είχαν τύχη. Ούτε ο ΟΗΕ.

Ένοπλες ομάδες βυθίζουν τη χώρα στο χάος και τον τρόμο. Το κράτος έχει καταρρεύσει. Ετοιμάζεται διεθνής παρέμβαση.

Ο εμφύλιος μεταξύ συμμοριών και παραστρατιωτικών οργανώσεων βρίσκεται στην κορύφωση του.

Συνοπτικές εκτελέσεις, λιθοβολισμοί, πτώματα κομματιασμένα με τσεκούρια ή καμένα.

Ο εμφύλιος μεταξύ συμμοριών και παραστρατιωτικών οργανώσεων βρίσκεται στην κορύφωση του, με τα θύματα πολλές φορές να είναι αθώοι πολίτες.

Κουρασμένος από βιασμούς, απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες, ο πληθυσμός επαναστατεί και αποφασίζει να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια του. Οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ελάχιστη ασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας για λόγους ασφαλείας και για να αποφύγει την μαζική μετανάστευση έκλεισε τα σύνορά της με την Αϊτή.

Το 2023, η ανθρωπιστική κατάσταση στην Αϊτή έχει επιδεινωθεί απότομα λόγω του πολιτικού αδιεξόδου, της οικονομικής ύφεσης, του πληθωρισμού και της κλιμακούμενης βίας.

Αυτή η πολύπλευρη κρίση οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από τις δραστηριότητες των ενόπλων ομάδων, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ως αποτέλεσμα, ο εσωτερικός εκτοπισμός και οι εκτεταμένες επιθέσεις στον πληθυσμό έχουν γίνει μια φρικτή συνήθεια.

Εκτός από την αναταραχή στην Αϊτή, αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην επιδείνωση της κρίσης. Η Μητροπολιτική Ζώνη του Πορτ-ο-Πρενς (ZMPAP) παραμένει ένα hotspot βίας με περίπου 194.000 ανθρώπους εκτοπισμένους.

Στις αρχές Ιουλίου, ένα νοσοκομείο που λειτουργεί από διεθνή οργανισμό στην περιοχή δέχθηκε επίθεση, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση της Αϊτής εδώ και τρία χρόνια, παγιδεύει περισσότερο από το 90% του πληθυσμού στη φτώχεια. Μια ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού κατά 48% έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη και επιδείνωσε τη δυσκολία παροχής υγειονομικής περίθαλψης, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Η παρουσία συμμοριών κοντά στον τερματικό σταθμό του Varreux και στις κύριες διαδρομές βορρά-νότου αποτελεί σημαντική απειλή για την αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου, με αποτέλεσμα μια μέση ημερήσια απώλεια 45.000 λίτρων. Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων και επιδεινώνει τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως το νερό και οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ανθρωπιστικός αντίκτυπος

Η ένοπλη βία, η άμεση παρέμβαση σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η επιδείνωση των οδικών συνθηκών και επικοινωνιών έχουν παρεμποδίσει σημαντικά την ανθρωπιστική πρόσβαση για βοήθεια.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η πρόσβαση παραμένει δυνατή μέσω της διαρκούς συμμετοχής της κοινότητας και της συνεργασίας με βασικούς φορείς σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Κατά την αξιολόγηση των κενών στις υπηρεσίες υγείας, τα κύρια ζητήματα που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν περιορισμένη χρηματοδότηση, έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας, περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, μη διαθεσιμότητα αίματος και έλλειψη ενεργών εταίρων υγείας επί τόπου. Επιπλέον, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης.

Λόγω της συνεχιζόμενης βίας στην πρωτεύουσα της Αϊτης, χιλιάδες άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο. Εκτός από τον κίνδυνο ασφάλειας, οι εκτοπισμένοι χρειάζονται επίσης στέγη, τροφή και υπηρεσίες υγείας.

Ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές

Η Αϊτή είναι μια χώρα με υψηλούς σεισμικούς και υδρομετεωρολογικούς κινδύνους, επομένως, η ανάπτυξη υγειονομικών παραγόντων και υπηρεσιών υγείας θα συνεχίσει να υπάρχει και να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα μέρα με τη μέρα.