Δραματικές ώρες περνούν πολίτες σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια.

Κάτοικος του Κοσκινά στην Καρδίτσα, η κ. Ματίνα Χαλιμουρδά, μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί.

«Έχουν πέσει σπίτια»

«Έχουμε στείλει πολλά μηνύματα, δεν έχει βρεθεί κανένας να προσεγγίσει το χωριό. Κάνουμε έκκληση βοήθειας σε ανθρώπους που είναι στο χωριό, έχω τον μπαμπά μου με πνευμονοπάθεια δύο μέρες χωρίς οξυγόνο. Το χωριό είναι κοντά στη Μεταμόρφωση, είναι 8 χλμ. από τον Παλαμά.

Οι γονείς μου είναι εγκλωβισμένοι με 35 ακόμα άτομα σε βεράντα διώροφου σπιτιού. Τα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο, δεν είναι προσβάσιμο το σημείο, δεν μπορεί κανείς να τους πάρει. Είναι χωρίς νερό και ρεύμα, δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε αρχικά.

«Μας είπαν ότι δεν έχει έκταση το σημείο για να προσγειωθεί το ελικόπτερο και να πάρει κόσμο. Από χθες δεν έχω επικοινωνήσει με τους δικούς μου, ξέρω ότι έχουν βυθιστεί σπίτια, έχουν πέσει σπίτια. Δεν γίνεται να μη μας ενημερώνει κανείς. Κάνεις δεν έχει φύγει από το χωριό, δεν έχουμε ενημέρωση», συμπλήρωσε η κ. Ματίνα.

«Ένα εικοσιτετράωρο τώρα δεν έχει προσεγγίσει κανείς στο χωριό, είναι απάντηση αυτή; Δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την απάντηση, είναι επιτακτική ανάγκη να φύγουν οι άνθρωποι από το χωριό», πρόσθεσε.

«Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο»

Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας. Όπως είπε στο MEGA ο Κώστας Χατζής, κάτοικος του χωριού, είχαν απευθύνει έκκληση για βοήθεια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με τις δυνάμεις να καταφέρνουν να προσεγγίζουν την περιοχή γύρω στις 10:00 το βράδυ.

«Μετά από πόσα τηλεφωνήματα, πόσες εκκλήσεις στα κανάλια και στα social media, έφτασαν μετά από 16 ώρες. Νερό και φαγητό δεν έφερε κανένας ακόμα. Σπίτια και αποθήκες έχουν πέσει, οι άνθρωποι δεν έχουν φάρμακα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστας θα επιχειρήσει να εγκαταλείψει το σημείο που βρίσκεται και να πάρει μία βάρκα, ώστε να μεταφέρει φαγητό στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι.

Ακόμη, έκανε έκκληση στους διασώστες να μοιράσουν πόσιμο νερό, διότι η κατάσταση για τους κατοίκους του Παλαμά είναι απελπιστική.

«Ελάτε να μας δώσετε νερό και φαγητό, δεν ζητάμε κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο MEGA, οι διασώστες του ανέφεραν ότι προτεραιότητά τους ήταν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ η παροχή νερού και φαγητού ερχόταν σε δεύτερη μοίρα.

Έκκληση για εγκλωβισμένη έγκυο

Η κ. Δήμητρα απηύθυνε έκκληση μέσω του MEGA για τον απεγκλωβισμό της ανιψιάς της στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η οποία είναι έγκυος και έχει ένα παιδί 1,5 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα βρίσκεται πάνω στην ταράτσα του σπιτιού της, ενώ στην περιοχή υπάρχει διακοπή ρεύματος και νερού.

«Ζητώ να τους σώσουνε, έστω με βάρκα, ελικόπτερο ή οτιδήποτε», ήταν η κραυγή αγωνίας της θείας της.

Ζητούν βοήθεια και από τη Λάρισα

Στη Λάρισα δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και συνοικίες έχουν μετατραπεί σε λασπωμένα ποτάμια καθώς υπερχείλισε ο Πηνειός.

Η κ. Βάνα επικοινώνησε με το MEGA, τονίζοντας πως έχει εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο του σπιτιού της.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα. Ένας κάτοικος προσπαθεί να κινηθεί μέσα στο χάος που επικρατεί, με το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση του.

«Πήρα το 112, μου είπαν ότι είναι τηλεφωνικό κέντρο και ότι μπορούν μόνο να ενημερώσουν την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική. Είπαν ότι ενημερώνονται και ότι θα κινηθούν, γιατί παντού υπάρχουν προβλήματα», είπε.

«Θέλουμε μία βοήθεια. Αναγκάστηκα να έρθω επάνω, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Πρέπει κάτι να γίνει, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορώ να βγω από το σπίτι», συμπλήρωσε.