Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από τις δορυφορικές καταγραφές της υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ από τις αρχές του έτους έως και τις 26 Αυγούστου.

Φωτιά στον Εβρο: Μεγαλώνει το μέτωπο και η ένταση της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με αυτά, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές φέτος αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σε 13 από τα 27 κράτη-μέλη, στα μισά δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τη μέση επίδοση της περιόδου 2006-2022.

Περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα επλήγη περισσότερο, με τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά να είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε η τήρηση δεδομένων στην ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι ευρύτερο, καθώς σχεδόν σε όλες οι μεγάλες μεσογειακές χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι σωρευτικές φετινές καταστροφές είναι εκτενέστερες σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια μίας τάσης που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό νότο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σχεδόν κάθε νοτιοευρωπαϊκή χώρα έχει βιώσει μία «μαύρη» χρονιά την τελευταία εξαετία. Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπερβαίνοντας τα 5,4 εκατομμύρια στρέμματα.

Στην Ισπανία, το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ με 3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα, ενώ στην Ιταλία το 2021 οι καμένες εκτάσεις υπολογίστηκαν στα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).

Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Τρομακτική εξάπλωση της καμένης έκτασης

Πρόσφατα το meteo δημοσίευσε την εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Οι απεικονίσεις είναι εντυπωσιακές και ιδιαίτερα ανησυχητικές όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19.08.2023 και συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, έχοντας ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Στο παρακάτω βίντεο (animation) παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και χθες 29.08.2023.

Από τη συνολική καμένη έκταση τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Όπως φαίνεται παρακάτω τη δεύτερη μέρα της φωτιά είχαν καεί περίπου 85.000 στρέμματα, ενώ την τέταρτη ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 680.000.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.