Ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, γνωστός ως ο βασιλιάς της ποπ, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από διάφορα άτομα.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και οι 40χρονοι σήμερα, Γουέιντ Ρόμπσον και ο Τζέιμς Σάφετσακ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Μάικλ Τζάκσον τους κακοποιούσε για χρόνια όταν ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με το Εφετείο της Καλιφόρνιας, οι αγωγές των δύο μπορούν να προχωρήσουν σε δίκη με ενόρκους και η οι εταιρείες του Τζάκσον μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά του.

«Οι ενάγοντες είχαν κάθε δικαίωμα να περιμένουν από τους εναγόμενους να τους προστατεύσουν από τον απολύτως προβλέψιμο κίνδυνο να μείνουν μόνοι με τον Τζάκσον», έγραψαν οι δικαστές.

Οι δύο άνδρες, ο Γουέιντ Ρόμπσον και ο Τζέιμς Σάφετσακ, παρουσιάστηκαν το 2019 στη σειρά ντοκιμαντέρ του HBO Leaving Neverland που περιέγραφε λεπτομερώς τους ισχυρισμούς τους εναντίον του Τζάκσον, ο οποίος πέθανε το 2009.

Είχαν προσπαθήσει  για πρώτη φορά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη το 2013 και το 2014, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε λόγω παραγραφής.

Το 2020, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας , ΓΚάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νέο νόμο που επέκτεινε το καθεστώς για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Άσκησαν εκ νέου έφεση, αλλά οι υποθέσεις τους απορρίφθηκαν το 2021.

Τον Αύγουστο του 2023, τρεις δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποφάνθηκαν υπέρ των δύο ανδρών και αποφάσισαν να παραπέμψουν την υπόθεση σε δίκη  ενώπιον ενόρκων.

Οι κατηγορίες του Ρόμπσον & Σάφετσακ

Οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από τον Τζάκσον στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ έμεναν στο ράντσο του Neverland.

Συγκεκριμένα, ο Ρόμπσον, ο οποίος σήμερα είναι 40 ετών, δήλωσε ότι ο Τζάκσον τον κακοποιούσε από την ηλικία των επτά έως των 14 ετών. Ο, Σάφετσακ ο οποίος είναι σήμερα 45 ετών, είπε ότι ο Τζάκσον τον κακοποιούσε επί τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας περίπου στα τέλη του 1988, όταν ήταν 10 ετών.

Και οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν τους προστάτευαν επαρκώς από τον Τζάκσον, εξασφαλίζοντας ότι ο Τζάκσον μπορούσε να μείνει μόνος μαζί τους.

Οι δικηγόροι των εταιρειών του Τζάκσον και της περιουσίας του υποστηρίζουν ότι ο Τζάκσον ήταν αθώος και στοχοποιήθηκε από τους άνδρες για το όνομα και τα χρήματά του.

«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Τζάκσον στο Παρίσι, ο Τζάκσον είπε στον [Σέιφτσακ] ότι «επρόκειτο να αλλάξει [τη] ζωή του δείχνοντάς του πώς να αυνανίζεται»», αναφέρει η γνωμοδότηση, παραθέτοντας τους ισχυρισμούς.

«Ο Τζάκσον έκανε επίδειξη στον εαυτό του και στη συνέχεια ανάγκασε τον [Σέιφτσακ] να δοκιμάσει. Από το 1988 έως το 1992, ο Τζάκσον κακοποίησε τον ενάγοντα εκατοντάδες φορές σε διάφορες τοποθεσίες. Ο Τζάκσον πραγματοποίησε έναν «γάμο» με τον ενάγοντα με ένα δαχτυλίδι και ένα υπογεγραμμένο έγγραφο για να προσποιηθεί ότι παντρεύτηκαν. Επίσης εκπαίδευσε τον [Σέιφτσακ] να ανταλλάσσει μαζί του «δηλώσεις αγάπης» και ο [Σέιφτσακ] ανέπτυξε σημαντικό συναισθηματικό δεσμό με τον Τζάκσον».

Η παλαιότερη υπόθεση κακοποίησης

Οι Ρόμπσον και Σάφετσακ ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του Τζάκσον όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά το 1993 για σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού, του 13χρονου Τζόρνταν Τσάντλερ. Ο Τζάκσον συμβιβάστηκε με την οικογένεια Τσάντλερ εξωδικαστικά για 25 εκατομμύρια δολάρια. Στο Leaving Neverland, ο Ρόμπσον λέει:

«Ήμουν ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι θα μπορούσα να τον υπερασπιστώ. Και να μπορέσω να τον σώσω».

Ο Μάικλ Τζάκσον και ο Γουέιντ Ρόμπσον.

Ο Ρόμπσον ανέβηκε στο εδώλιο για την υπεράσπιση του Τζάκσον όταν ο ποπ σταρ δικάστηκε για παρόμοιες κατηγορίες σχετικά με την κακοποίηση του 13χρονου Γκάβιν Αρβίζο το 2005. Οι ένορκοι έκριναν τον Τζάκσον αθώο. Σε ηλικία 22 ετών, ο Ρόμπσον είπε στο δικαστήριο ότι πέρασε τη νύχτα στο κρεβάτι του Τζάκσον, αλλά δεν παρενοχλήθηκε ποτέ και ότι η σχέση τους ήταν αθώα. Χρόνια αργότερα, ο Ρόμπσον ισχυρίστηκε ότι είπε ψέματα στο δικαστήριο.

Ο Σάφετσακ είχε καταθέσει και εκείνος στην υπόθεση κακοποίησης του 1993 αλλά αρνήθηκε να κατάθεση σε αυτήν του 2005.

Ο Μάικλ Τζάκσον και ο Τζέιμς Σάφετσακ

Στο ντοκιμαντέρ, ο Σάφετσακ λέει ότι είπε στον Τζάκσον ότι δεν ήθελε να καταθέσει, κάτι που επίσης εξόργισε τον τραγουδιστή. Είπε ότι ενημέρωσε τη μητέρα του ότι ο Τζάκσον «δεν ήταν καλός άνθρωπος» και ότι δεν ήθελε να εμπλακεί με την υπόθεση λόγω της δικής του αναταραχής.