Οι φωτογραφίες της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μεταξύ των υποψηφίων για ένα βραβείο που θα αποφασιστεί με δημοτική ψηφοφορία, τον Οκτώβριο.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να αποφασίσουν από 20 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 2022 για την εικόνα της χρονιάς στα ετήσια Picture Editors’ Guild Awards του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

Οι άλλες υποψηφιότητες για την κατηγορία περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και τον διάσημο ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι.

Περιλαμβάνουν επίσης φωτογραφίες και από τις υψηλές θερμοκρασίες, και το θερμόμετρο που σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου πέρσι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και φωτογραφία από διαδηλωτές της Just Stop Oil.

Η φωτογραφία της βασίλισσας μπροστά στο επιβλητικό τζάκι των βασιλικών ανακτόρων στο Μπαλμόραλ, και κρατώντας το μπαστούνι της, είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα θετικά σχόλια και έχει τραβήξει το βλέμμα των κριτών των βραβείων.

Η εν λόγω φωτογραφία η βασίλισσα Ελισάβετ έχει τραβηχτεί πριν συναντηθεί με την τότε πρωθυπουργό, Λιζ Τρας, στις 6 Σεπτεμβρίου. (Φωτογραφία: Jane Barlow).

Η μονάρχης πέθανε στο κάστρο του Μπαλμόραλ δύο ημέρες αργότερα.

Η αγάπη και προτίμηση των Βρετανών για την βασιλική οικογένεια, δεν περιορίζεται μόνο στις τελευταίες στιγμές της εκλιπούσης βασίλισσας. Ο πρίγκιπας Λούις, το «ζιζάνιο» της οικογένειας, έχει επίσης το δικό του κοινό.

Οι φωτογραφίες έχουν ποικίλη θεματολογία και περιλαμβάνουν φωτογραφίες του πολέμου στην Ουκρανία, στη μετανάστευση αλλά και χριστουγεννιάτικες στιγμές.

Οι υποψήφιοι για τη φωτογραφία της χρονιάς είναι μεταξύ άλλων οι: Julian Simmonds, Jane Barlow,  Carl Recine, Henry Nicholls, Victoria Jones, Hannah McKay και Max Mumby.

Δείτε μερικές από τις υποψήφιες φωτογραφίες

«Το έργο των φωτογράφων συχνά δεν αναγνωρίζεται»

Ένας εκπρόσωπος των βραβείων μίλησε για την δυσκολία του επαγγέλματος αλλά και την αμφισβήτηση πολλές φορές στο πρόσωπο των φωτογράφων.

«Οι φωτογράφοι που εργάζονται για λογαριασμό του Τύπου διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες και μας φέρνουν τις ειδήσεις καθώς αυτές διαλύονται. Το έργο τους γεμίζει καθημερινά τις σελίδες των εφημερίδων και συχνά δεν αναγνωρίζεται», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όσοι εγγραφούν για να ψηφίσουν πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν διαμονή δύο νυκτών σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις εγκαταστάσεις της Honourable Artillery Company στο Σίτι του Λονδίνου στις 16 Οκτωβρίου.