Το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα όπλα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και οι ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Μεταξύ των διατάξεων είναι η παράταση του μέτρου «καλάθι του νοικοκυριού» έως το τέλος του έτους, η ενίσχυση του Market Pass έως τον Οκτώβριο, ο διπλασιασμός του κονδυλίου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και η οικονομική ενίσχυση 100-150 ευρώ για κοινωνικό τουρισμό για τη Βόρεια Εύβοια. Εισοδηματικές ανάσες θα πάρουν και οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν έμμεσο 13ο μισθό, ως ετήσιο όφελος, ενώ αλλαγές θα δουν και οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου. Προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια και επιπλέον περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές τους.

Συνοδεία του νομοσχεδίου είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023. Αφορά δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις που θα καταβληθούν φέτος (Market Pass, Youth Pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ανάγκες του υπουργείου Υγείας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στηρίζονται βασικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νέοι και η ελληνική οικογένεια. «Αυτά λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τις αντοχές του προϋπολογισμού», υπογράμμισε ο υπουργός.

Προσθήκες

Οι βασικές προσθήκες και τροποποιήσεις:

Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Για τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

Εξαιρούνται οι τράπεζες από τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ισχύει ήδη για τα φυσικά πρόσωπα).

Προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε tablet κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού.

Οικονομική ενίσχυση 100 έως 150 ευρώ στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη Βόρεια Εύβοια.

Επεκτείνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, και το καλάθι του νοικοκυριού έως 31/12/2023.

Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Αυξάνονται οι αποδοχές των πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά τον χρόνο.

Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο.

Παρατείνεται έως και τον Οκτώβριο το Market Pass και σύμφωνα με το σχέδιο οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Οσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα).

Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι από φέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Αφορά την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο.

Αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των κομματικών προγραμμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.