Πύρινος εφιάλτης στην Ανατολική Αττική. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) από τον Κουβαρά και γρήγορα εξαπλώθηκε, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Από τις Αρχές έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Λαγονήσι, Ανάβυσσος και Σαρωνίδα. Νωρίτερα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Πέτα, Μελισσουργός και Ταμπουργιά.

Το μέτωπο έχει φτάσει και στη Σαρωνίδα στην περιοχή Πανόραμα. Βασικοί οδικοί άξονες έχουν κλείσει, σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Η κάμερα του in στo Πανόραμα Σαρωνίδας

Η κάμερα του in καταγράφει τα καμμένα σπίτια

         

Ντοκουμέντα από τις καταστροφές

                      

Εφιαλτική εικόνα κοντά σε κατοικίες

      

21:25 Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό αντίξοες συνθήκες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο, Γιάννη Αρτοποιό, «στη δασική πυρκαγιά της Σαρωνίδας επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Ομοίως και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις μέχρι την τελική κατάσβεσή της.  Στην Καλλιθέα Λουτρακίου καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και να μην περάσει την Εθνική οδό».

Η Ελληνική Αστυνομία, όπως σημείωσε με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, «συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών».

Στο Νέο Κουβαρά Αττικής, 190 αστυνομικοί συνέδραμαν σε 120 απεγκλωβισμούς ατόμων.

21:04 Σε νεότερη ενημέρωσή της η Τροχαία αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, 2. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

20:57 Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ – CELAC) στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές. Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τόνισε ότι, όσοι πολίτες έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές θα αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

20:41 Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι στο πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι άνεμοι τόσο στο πύρινο μέτωπο της Αττικής όσο και σε αυτά της Κορινθίας και της Βοιωτίας παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. έφτανε τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας. 

20:33 Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

  • Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  • Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. 

20:30 Ελεύθερος αφέθηκε ο αλλοδαπός, ο οποίος είχε προσαχθεί ως ύποπτος για την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κουβαρά, που ξέσπασε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για ένας 32χρονο ρουμανικής υπηκοότητας, τον οποίο είχαν υποδείξει κάτοικοι της περιοχής με το αιτιολογικό ότι εκτελούσε εργασίες.

20:22 Συνεχής είναι η ενημέρωση της τροχαίας για την κυκλοφορία των οχημάτων. Λίγο μετά τις 20:00 έχει διακοπεί η κυκλοφορία 1. Στη Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, 2. Στη Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα, 3. Επί της επαρχιακής οδού Κερατέας – Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.

20:13 Σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί, στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι. Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο. 

20:05 Μεγάλη αναζωπύρωση στη Σαρωνίδα, με τις φλόγες να έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών. Νωρίτερα, η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έδειχνε πολύ βελτιωμένη και από την Πυροσβεστική εκφράζονταν ελπίδες για οριοθέτησή της.

20:00 Κυβερνητικές πηγές που ενημερώνονται συνεχώς αναφέρουν ότι στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή – αυλή, σπίτι – σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως της ημέρας. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Σε λίγα λεπτά θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

19:43 Νέος απεγκλωβισμός ηλικιωμένης

Μία ηλικιωμένη απεγκλωβίστηκε από άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί πήραν την ηλικιωμένη σηκωτή από το κρεβάτι της με το μαξιλάρι και την κουβέρτα της, καθώς η ίδια δυσκολεύεται να μετακινηθεί. Αφού την έβαλαν σε ειδικό όχημα, τη μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

19:33 Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι θα σταματήσουν τις πτήσεις τους. 

19:06 Πύρινη λαίλαπα σαρώνει την Ανάβυσσο, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και τον Κουβαρά. Στο Πανόραμα Σαρωνίδας η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το μέτωπο έχει επεκταθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα σπίτια. Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για εναέρια μέσα.

18:49 Δραματικός απεγκλωβισμός ηλικιωμένων από το σπίτι τους

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλώβισαν από το σπίτι τους στην Ανάβυσσο άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Το ζευγάρι κάλεσε σε βοήθεια καθώς δε διαθέτει ιδιωτικό μέσο, ενώ ο ηλικιωμένος είναι κατάκοιτος. Μία ομάδα ΔΙΑΣ έσπευσε στο σημείο καταφέρνοντας τελικά να απεγκλωβίσει το ζευγάρι, μεταφέροντάς το σε ασφαλές σημείο.

18:40 Προσαγωγή ενός υπόπτου για την πυρκαγιά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Αρτοποιό, οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου για τη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο υποδείχθηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως το άτομο που έβαλε τη φωτιά στην περιοχή.

Στην ίδια ενημέρωση ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι οι φλόγες μέσα σε δύο ώρες κάλυψαν 12 χιλιόμετρα. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

18:33 Ακυρώνει την επίσκεψη στον Έβρο ο Μηταράκης 

Λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, πήρε την απόφαση να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Έβρο, προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες στο φράχτη.

18:27 Νέα έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιές

Σε έκτακτη ενημέρωση θα προχωρήσει η Πυροσβεστική με τις φωτιές σε Αττική και Λουτράκι να συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

18:13 Αποθήκη χαρτικών και ξυλείας στη Λεωφόρο Αναβύσσου έχει παραδοθεί στις φλόγες

18:08 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της τροχαίας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων: Επί της Λ. Λαυρίου από τη Λ. Σουνίου έως της επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

17:59 Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμει και η Αστυνομία, η οποία έστειλε ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Αναλυτικά συνδράμουν 119 αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά της άμεσης δράσης, της τροχαίας, της τάξης και ασφάλειας καθώς και διμοιρίες. 

17:43 Στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτία.

Στον Κουβαρά Αττικής συνδράμουν:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 A/Φ CL-415
  • 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
  • 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)

Στην Περαχώρα Λουτρακίου συνδράμουν:

  • Α/Φ CL-215
  • 2 Ε/Π CHINOOK
  • 2 Προωθητές Γαιών
  • 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας συνδράμουν:

  • 2 Α/Φ CL-215
  • 2 PZL

17:29 Σπίτια καίγονται στον δήμο Σαρωνικού, όπως δήλωσε στο MEGA ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιγαρίδας. «Καίγονται σπίτια, η φωτιά έχει φτάσει στον Όλυμπο Καλυβίων. Δεν έχουμε καθόλου πυροσβεστικές δυνάμεις εδώ, κάνω έκκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

17:22 Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

17:15 Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, περιέγραψε το πύρινο τοπίο ως «κόλαση» που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της φωτιάς, καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. «Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις, οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτροδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς», όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου. 

17:05 Εκκενώνεται ο Ιππικός Όμιλος Αναβύσσου

Σε εξέλιξη βρίσκεται δραματική επιχείρηση για τη διάσωση των αλόγων του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου. Οι υπεύθυνοι του Ομίλου ανοίγουν τους χώρους, ώστε να απελευθερωθούν τα ζώα και ζητούν διαθέσιμα φορτηγά για τη μεταφορά τους.

16:53 Αναζωπυρώνεται το μέτωπο του Κουβαρά στη περιοχή πάνω από το ολυμπιακό χωριό, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Κοινότητας.