Μια μικρή υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών μέχρι την Τρίτη λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των ανέμων και νέα κορύφωση των τιμών από την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Συγκεκριμένα ο Σάκης Αρναούτογλου «βλέπει» ότι τα θερμόμετρα θα δείξουν πάνω των 41 βαθμούς Κελσίου για έξι συνεχόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη.

Με βάση το τελευταίο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ για τον καύσωνα που εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει στα ηπειρωτικά στους 40 με 42 και κατά τόπους στους 43, στα νησιά του Ιονίου στους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Αρναούτογλου

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε την Κυριακή το μεσημέρι ο Σάκης Αρναούτογλου, η «ανηφόρα» για τις θερμοκρασίες ξεκινά την Τετάρτη με 39 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και συνεχίζει από την Πέμπτη και μετά με πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί, ωστόσο, ότι «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικό ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν!!»

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε

Στη δική του ανάρτηση στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή το μελτέμι που έχει ξεκινήσει από σήμερα, Κυριακή, γράφει ότι «το πρώτο ημίχρονο τελείωσε» ενώ για ό,τι μας περιμένει από τα μέσα της εβδομάδας γράφει «έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά…».

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ την Κυριακή για την πορεία του καύσωνα.

1. Σήμερα Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.