Η εργασία από το σπίτι, πρακτική που εξακολουθούν να εφαρμόζουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν, έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για γραφεία με αποτέλεσμα σε πολλές πόλεις να πέφτει σημαντικά η αξία τους. Μελέτη της McKinsey Global Institute που παρουσίασε το Bloomberg δείχνει ότι η παρουσία στα γραφεία παραμένει χαμηλότερη κατά 30% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας και πως μόνο το 37% των εργαζομένων παγκοσμίως έχει επιστρέψει και εργάζεται από το γραφείο κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Η πρακτική αυτή έχει μεταξύ άλλων επιτρέψει στις εταιρείες να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, επειδή χρειάζονται μικρότερους χώρους γραφείων αλλά και επειδή το κόστος αγοράς ή ενοικίασής τους μειώνεται λόγω της πιο χαμηλής ζήτησης. Η τάση δείχνει ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες θα συνεχίσουν να μειώνουν τους γραφειακούς χώρους καθώς θα λήγουν οι συμβάσεις λόγω των νέων δεδομένων, αναφέρει η McKinsey.

Η έρευνα δείχνει ουσιαστικά ότι η απομακρυσμένη εργασία αναμένεται ότι θα μειώσει την αξία γραφειακών χώρων σε εννέα μεγάλες πόλεις του κόσμου έως και κατά 800 δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στο ΑΕΠ της Ελβετίας, της Τουρκίας, ή της Σαουδικής Αραβίας και ανέρχεται σε τέσσερις περίπου φορές στο ΑΕΠ της Ελλάδος.

Πρόκειται για τις πόλεις Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χιούστον, Παρίσι, Μόναχο, Τόκιο, Πεκίνο και Σαγκάη.

Πρόκειται για αξία γραφείων μειωμένη κατά 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με κίνδυνο μάλιστα η μείωση αυτή να είναι πολύ μεγαλύτερη, φτάνοντας ακόμη και το 42%, σημειώνει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με βάση ακόμη και το μετριοπαθές σενάριο, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη κατά 13% στα τέλη της δεκαετίας, εκτιμά η McKinsey.

Βουτιά για τα ενοίκια

Η τάση μείωσης της αξίας των γραφείων παγκοσμίως δείχνει τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων αλλά και τις μεγάλες και μακροχρόνια αλλαγές στις τάσεις απασχόλησης, σημειώνει η μελέτη.

Πλέον η μείωση στη ζήτηση έχει ρίξει σημαντικά τα πραγματικά ενοίκια για γραφεία. Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη οι μειώσεις αυτές φτάνουν το 28% και το 18% αντίστοιχα όπως αναφέρεται. Μικρότερες είναι οι μειώσεις στα ενοίκια στην Ευρώπη. Σε ξεχωριστή έρευνά του ο Economist αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζητούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό απομακρυσμένη εργασία, ακόμη και όταν εργοδότες ζητούν μεγαλύτερη παρουσία σε γραφεία.

Τα σχέδια για εξ αποστάσεως εργασία από τους εργοδότες υπολείπονται των επιθυμιών των εργαζομένων, σύμφωνα με την WFH Research, ομάδα που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Ινστιτούτο Ifo, τη γερμανική δεξαμενή σκέψης, που παρακολουθεί την εμπιστοσύνη των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 34 χώρες.

Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θέλουν δύο ημέρες εργασίας από το σπίτι, μια μέρα περισσότερο από ό,τι παίρνουν σήμερα, αναφέρεται. Και η τάση εξαπλώνεται σε μέρη όπου η εξ αποστάσεως εργασία ήταν λιγότερο συχνή αναφέρει ο Economist.

Πιο αφοσιωμένοι οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται περισσότερο αφοσιωμένοι όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση της Gallup. Ουσιαστικά η πανδημία έχει παγιώσει τα πρότυπα εργασίας από το σπίτι, με το ένα τρίτο των εργαζομένων που ερωτήθηκαν από την WFH Research να έχουν υβριδική ή πλήρως απομακρυσμένη ρύθμιση εργασίας. Αυτές οι πρακτικές δεν θα είναι εύκολο να χαλαρώσουν, σημειώνεται από το βρετανικό περιοδικό.

Πολλές εταιρείες προσαρμόζονται αθόρυβα στη νέα εποχή, ίσως αναγνωρίζοντας ότι μια πιο ευέλικτη προσέγγιση είναι αναπόφευκτη. Η HSBC, η βρετανική τράπεζα, σχεδιάζει να μετεγκατασταθεί από τον 45ώροφο πύργο της στο Canary Wharf σε μικρότερο χώρο στο City του Λονδίνου. Η Deloitte και η KPMG, δύο κολοσσοί επαγγελματικών υπηρεσιών, σχεδιάζουν να μειώσουν το αποτύπωμα των γραφείων τους προς όφελος της πιο απομακρυσμένης εργασίας, αναφέρει ο Economist.