Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν το πρώτο τετ-α-τετ μετά από ενάμισι χρόνο που οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν στον πάγο.

Μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα υπήρξε επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών καθώς και ένα άτυπο μορατόριουμ που τηρείται μέχρι σήμερα.

Στόχος της σημερινής συνάντησης δεν ήταν προφανώς η εξεύρεση λύσεων αλλά η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Ενδεικτικό  στοιχείο το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν να διαρκέσει μισή ώρα και διήρκησε τελικά μία ώρα και πέντε λεπτά.

Δείτε στιγμιότυπα από την συνάντηση

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ξεκίνησε με αλληλοσυγχαρητήρια για την επιτυχία και των δύο για την επανεκλογή τους.

Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για την επανεκλογή των δύο κυβερνήσεων στις πρόσφατες κάλπες. «Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει: «Κι εμείς έχουμε καινούρια ομάδα. Οι υπουργοί έχουν συναντηθεί μεταξύ τους και υπάρχει καλή επαφή».

Την ίδια στιγμή ο Ιμπραήμ Καλήν εισήλθε στο χώρο της συνάντησης και έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Θετική ατζέντα

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις τους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν επίσης το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές θέσεις

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον πρόεδρο της Γαλλίας ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα βρεθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον πρόεδρο της Γαλλίας ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα βρεθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Δένδιας με Yaşar Güler

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του, Yaşar Güler. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)», τόνισε ο κ. Δένδιας.