Με την κομβικής σημασίας κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη , ο οποίος διενήργησε τη  νεκροψία- νεκροτομή στο άψυχο σώμα της 9χρονης Τζωρτζίνας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη με κατηγορούμενη της Ρούλα Πισπιρίγκου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε και ενώπιον  δικαστών και ενόρκων το συμπέρασμα της έκθεσης του πως αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας είναι η θανατηφόρα δηλητηρίαση με κεταμίνη.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου , Αλέξης Κούγιας καθιστώντας σαφή την υπερασπιστική θέση της εντολέως του τόνισε πως «εμείς υποστηρίζουμε ότι το παιδί ζούσε, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης του έδωσαν κεταμίνη και πέθανε από ανακοπή».

Θέση που αποτυπώνει την άρνηση της κατηγορούμενης ότι εκείνη, όπως της αποδίδεται, είναι το πρόσωπο που χορήγησε την ουσία κεταμίνη στην πρωτότοκη κόρη της με σκοπό να αφαιρέσει τη ζωή της.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μπουζιάνης αρχικά η αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας  ήταν «απροσδιόριστη» και λόγω αυτού ζήτησε τη διενέργεια των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων.

«Δεν υπήρχε σαφή αιτία που να δικαιολογεί το θάνατο. Μακροσκοπικά δε βρήκαμε σαφή αιτία θανάτου, δεν φαινόταν κάτι» τόνισε ο μάρτυρας. «Αιτία θανάτου είναι η κεταμίνη. Δεν διαφοροποιώ την αιτία θανάτου.

«Υπάρχει δεν μπορώ να το αγνοήσω» συμπλήρωσε εισφέροντας στους δικαστές το δικό του συμπέρασμα που θα μπει στην ίδια ζυγαριά με όλα τα αποδεικτικά πριν τα μέλη του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου «μιλήσουν « με την ετυμηγορία τους για την ενοχή ή μη της  κατηγορούμενης μητέρας.

Με βάση την αποτίμηση των επιστημονικών ευρημάτων ο κ. Μπουζιάνης  προσδιόρισε, όπως αναγράφει και στην έκθεσή του, ότι στη Τζωρτζίνα βρέθηκε ποσότητα κεταμίνης η οποία είναι ίση με 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml.  Και πρόσθεσε πως λόγω της ποσότητας της κεταμίνης και επειδή η ουσία που χορηγήθηκε ήταν μεγαλύτερη από το κανονικό, δημιουργήθηκε υποξία, οξυγονωνόταν  δηλαδή ο οργανισμός αλλά όχι όσο έπρεπε και λόγω αυτού προέκυψε και σχετικό εύρημα στο συκώτι.

Οι ειδικές γνώσεις του μάρτυρα σε συνδυασμό με το συμπέρασμα της έκθεσής του ενταγμένο μέσα στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου, όπως ήταν αναμενόμενο «γέννησε» πολλές ερωτήσεις από όλους τους παράγοντες της διαδικασίας, που αναζητούν την ουσιαστική αλήθεια σε αυτή την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Πρόεδρος : Έχετε πει για την ουσία κεταμίνη στην έκθεση σας;

Μάρτυρας : Ναι ,είναι αυτή που μου δόθηκε από τα τοξικολογικά εργαστήρια.

Πρόεδρος : Δώσατε αρχικά αιτία απροσδιόριστη για το θάνατο της Γεωργίας Δασκαλάκη.

Μάρτυρας : Δεν υπήρχε σαφή αιτία που να δικαιολογεί το θάνατο. Μακροσκοπικά δε βρήκαμε σαφή αιτία θανάτου, δεν φαινόταν κάτι.

Δικαστής  : Υπάρχει διακύμανση στο χρόνο δράσης της κεταμίνης, υπάρχει διακύμανση και συμπτώματα;

Μάρτυρας : Οπωσδήποτε όταν επέρχεται γρήγορα ο θάνατος για παράδειγμα θα είχαμε περισσότερα ευρήματα.

Δικαστής  : Εάν έχει χορηγηθεί ενδοφλέβια στο οξύμετρο πόσο γρήγορα θα είχαμε ένδειξη;

Μάρτυρας : Μετά από 3-5 λεπτά. Πρέπει να δούμε πως χορηγήθηκε, αν δόθηκε όλη μαζί ή σταδιακά.

Δικαστής : Ό, τι βρέθηκε στη τοξικολογική το είχε πάρει;

Μάρτυρας : Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται ό,τι δοθεί.

Δικαστής : Ποιος ο λόγος που δεν βρέθηκε το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη; Ό,τι δίνεται κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται;

Μάρτυρας : Ο, τιδήποτε δεν έχει βρεθεί έχει δοθεί μεταθανάτια.

Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας:  ( Γεωργακόπουλος) : Εάν είχε δοθεί κεταμίνη από γαστροστομία θα υπήρχε υπόλειμμα στο στομάχι;

Μάρτυρας : Πιθανότατα ναι.

Συνήγορος Υποστήριξης Κατηγορίας  :Ο χρόνος μεταβολισμού πως συνδέεται με το χρόνο πλήρους αποβολής από οργανισμό;

Μάρτυρας : Νομίζω ότι η κεταμίνη μετά από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται.

Στη συνέχεια  η «σκυτάλη» της εξέτασης του μάρτυρα πέρασε στην υπεράσπιση της κατηγορούμενης, με τον Αλέξη Κούγια να δίνει μία ακόμα μάχη θέλοντας να καταδείξει πως η μικρή Τζωρτζίνα ήταν ζωντανή κατά την ανάνηψη, επικαλούμενος οίδημα που εντοπίστηκε στο λαιμό του παιδιού και υποστηρίζοντας πως η κεταμίνη χορηγήθηκε από τους ιατρούς είτε κατά λάθος, είτε για να τη διασωληνώσουν.

Αλ. Κούγιας : Σε νεκρό σώμα μπορεί να καταγραφεί οποιαδήποτε κάκωση, οίδημα, εκχύμωση;

Μάρτυρας : Ο, τιδήποτε καταγραφεί θα καταλάβουμε πότε έχει γίνει.

Αλ. Κούγιας : Σε νεκρό άνθρωπο μπορεί κάποιος να προκαλέσει ο,τιδηποτε έχει σχέση με ροή αίματος; Να έχει καταγραφεί οίδημα πχ σε κάποιον που είναι νεκρός 15 λεπτά;

Μάρτυρας : Όχι δεν μπορεί είτε οίδημα ή εξαργύρωση. Αυτά είναι μόνο εν ζωή.

(…)

Αλ. Κούγιας : Ποιος ο λόγος που παραγγέλθηκαν εξετάσεις; Ποιος επικοινώνησε μαζί σας;

Μάρτυρας : Μιλούσα με ΥΔΕΖΙ, τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής. Αρχικά η πρώτη παραγγελία ήταν από το τμήμα Αμπελοκήπων.

Αλ. Κούγιας : Είναι συνηθισμένο να παρεμβαίνει ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Δεν μου έχει τύχει ξανά.

Αλ. Κούγιας : Πόσες ημέρες μετά παρενέβη ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Στις 22 Φεβρουαρίου 2022 μου ήρθε η παραγγελία.

Αλ. Κούγιας : Θυμάστε εάν υπήρχε εκπομπές που έλεγαν πως υπάρχει μία μάμα που σκότωσε τρία παιδιά;

Μάρτυρας : Όλοι τις έβλεπαν.

Αλ. Κούγιας : Έχετε μάθει εάν παρενέβη ο κ.Τσιάρας και ζήτησε πειθαρχική έρευνα των ιατροδικαστών;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

(…)

Αλ. Κούγιας : Πριν τα στοιχεία του κ.  Ράικου είχατε υποψία δηλητηρίασης;

Μάρτυρας : Όχι.Δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μου…Έπρεπε να κάνω μάγο.

Αλ. Κούγιας : Σας ανέφεραν ποτέ πως υποπτεύονται ότι η κατηγορουμένη  έχει αφαιρέσει ζωές άλλων δύο παιδιών;

Μάρτυρας : Όχι.

Αλ. Κούγιας : Λέτε η ουσία (σ.σ. κεταμίνη) αυτή δεν έχει χορηγηθεί στη Δασκαλάκη Γεωργία σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο. Που βασιστήκατε να δώσετε αυτή την απάντηση;

Μάρτυρας : Εγώ με τον κ. Ράικο μιλούσαμε. Μου ζητήθηκε να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε το παιδί. Απευθύνθηκα στον κ. Θεοδώρου από ΥΔΕΖΙ, και μου έστειλε χαρτί που υπέγραφε η κυρία Μαυρίκου ( σ.σ. ιατρός Αγλαΐα Κυριακού) . Σε αυτά τα φάρμακα που μας έγραψε δεν υπάρχει κεταμίνη.

Αλ. Κούγιας : Εκ των υστέρων πληροφορήθηκατε που υπάρχει κεταμίνη;

Μάρτυρας : Το ξέραμε περίπου που χρησιμοποιείται η κεταμίνη.

Αλ.Κούγιας : Εγώ κι όλοι είχαμε μείνει με εντύπωση πως κεταμίνη είναι εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Τώρα θα την εντάσσατε στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα;

Μάρτυρας : Όταν εγώ έκανα την ερώτηση δεν γνώριζα ότι θα μου στείλει χαρτί και μέσα δεν θα υπάρχει κεταμίνη. Στο χαρτί που μου έστειλε η κυρία Μαυρίκου γράφει φαρμακευτική αγωγή νοσοκομείου.

Αλ. Κούγιας : Εάν γνωρίζατε πως το παιδί έχει διασωλωνηθεί θα σας παραξένευε κεταμίνη;

Μάρτυρας : Δε θα με παραξένευε εφόσον ήξερα ότι έχει διασωληνωθεί, θα σκεφτόμουν πως ίσως έχει χορηγηθεί και κεταμίνη.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Κούγια είπε πως «εάν το παιδί ήταν νεκρό δε χρειαζόταν να διασωληνωθεί».

Αλ. Κούγιας : Εάν σας ενημέρωναν για τη διαδικασία διασωλήνωσης, θα ζητούσατε εάν, μεταξύ των φαρμάκων του σάκου αναζωογόνησης, περιλαμβάνεται και κεταμίνη;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

Αλ. Κούγιας : Πόσες ημέρες πριν από 24/3 γνωρίζατε ότι έχει βρεθεί κεταμίνη;

Μάρτυρας : Αρκετές αλλά ήθελε επιβεβαίωση.

Αλ. Κούγιας : Στις 14:28 παύει να έχει επαφή με το παιδί η κατηγορούμενη, πότε χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας : Δεν είναι τόσο εύκολη ερώτηση…Από το διάστημα στις 14:28 ή 14:25 και μετά, θα έβαζα και το στάδιο της διασωλήνωσης καθώς βρέθηκε ζωτική αντίδραση.

Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Ιουλίου 2023.