Πρωτοείδαμε την ταινία της Μαρίας Ντούζα «Άκουσε με» (Listen) τον περασμένο Νοέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την ξεχωρίσαμε. Από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως Tallinn Black Nights, Cairo International, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Sofia International, Dhaka International, το WoW στο ΚΠΙΣΝ κ.ά. έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Πρόσφατα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ορφέας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα στο 17ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες (LAGGF). Παράλληλα, η ταινία είχε κερδίσει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και στο Διεθνές φεστιβάλ της Ντάκα, στο Μπαγκλαντές, στο Τμήμα Γυναικών Σκηνοθετών.

Στην ταινία παίζουν οι Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλους, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska – Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα και παραγωγή Μιχάλη Σαραντινού (Steficon, Ελλάδα) το «Άκουσε με» (Listen) πραγματοποιήθηκε ως μια ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή (Ars Digital – Ivan Tonev – Sofia) με την υποστήριξη του ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ, Bulgarian Film Fund, Europe Creative Media, περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμο Χίου.

Επόμενος σταθμός της ταινίας το 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκόλγουεϊ, στην Ιρλανδία, τον Ιούλιο, όπου θα συμμετάσχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα και στο παράλληλο Marketplace Film Fair.

Ακολουθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τορόντο (European Union Film Festival / EUFF) που διοργανώνεται επί σειρά ετών στον Καναδά, με την συμμετοχή και των 27 κρατών – μελών της.

Το «Άκουσε με» θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας. Η Μαρία Ντούζα είχε και στο παρελθόν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε αυτό το φεστιβάλ, με την προηγούμενη ταινία της «Το Δέντρο και η Κούνια», η οποία πρόσφατα αγοράστηκε από το NETFLIX.

Η ιστορία

Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα έρχεται να ζήσει στο νησί του πατέρα της μακριά από το ειδικό σχολείο της Αθήνας, αντιμετωπίζει την πιθανότητα απομόνωσης και αποκλεισμού. Ο Άρης, ένα αγόρι από την Βουλγαρία που υφίσταται εκφοβισμό στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της.

Αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα. Αντίθετα, τα φτιάχνει με τον ξενόφοβο Μάριο, πληγώνοντας τον Άρη και πυροδοτώντας σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια. Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάζει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα αναγκάζεται να αφουγκραστεί επιτέλους – όχι απαραίτητα με τα αυτιά της – τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό της.

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγή: Steficon, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου – Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη, Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου.

Η σκηνοθέτης

Η Μαρία Ντούζα είναι σκηνοθέτις και σεανριογράφος. Η πρώτη της ταινία ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ & Η ΚΟΥΝΙΑ (2013) προβλήθηκε ευρύτατα σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολυάριθμα European Union Film Festivals στην Ασία και την Αμερική, είχε διανομή σε Ελλάδα και εξωτερικό και πρόσφατα αγοράστηκε από το NETFLIX.

Η νέα ταινία της ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022) ταξιδεύει από το φθινόπωρο σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (όπως του Καΐρου, του Tallinn Black Nights, Sofia, Dhaka κα.) αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Η ταινία θα βγει το φθινόπωρο στις αίθουσες.

Παράλληλα η Μαρία σκηνοθετεί μαζί με την Ολίβια Τβαρντόφσκα τη δημοφιλή σειρά ιστορίας ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ με την Μαρία Ευθυμίου, για τη Βουλή Τηλεόραση και την ΕΡΤ, ενώ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης σεναρίου για την επόμενη ταινία της ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.