Είναι κοινό μυστικό πως το σώμα όσο περνούν τα χρόνια αλλάζει και συνεπακόλουθα αλλάζουν και οι ανάγκες του. Αυτό που ίσως ορισμένοι δεν γνωρίζουν είναι πως στη λίστα των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, σταδιακά, όσο μεγαλώνουμε συμπεριλαμβάνεται και το αίσθημα της δίψας. Ετσι, ο οργανισμός όσο γερνάει παύει σταδιακά να αναζητά νερό – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το έκανε στο παρελθόν.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως το σώμα συνεχίζει να χρειάζεται H2O για να λειτουργήσει, ακόμα κι αν ο εγκέφαλος δεν… στέλνει το σχετικό μήνυμα. Συνεπώς, όταν ένας ηλικιωμένος δεν ενυδατώνεται αρκετά, θέτει την υγεία του σε κίνδυνο.

Μάλιστα και σύμφωνα με την Anne Venderbit, νοσηλεύτρια με ειδίκευση στη Γηριατρική της παγκοσμίου φήμης κλινικής «Cleveland», το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα άτομα ηλικίας 65+ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποεκτιμάται. Επειτα η ίδια αναλύει τις αιτίες και προτείνει λύσεις, ώστε η… απώλεια δίψας να μην οδηγήσει στην αφυδάτωση.

Απώλεια αίσθησης της δίψας . Τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης εξαιτίας των φυσιολογικών αλλαγών στη σύσταση του σώματός τους που επέρχονται κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός τείνει να διατηρεί λιγότερο νερό συγκριτικά με τους νεότερους ενηλίκους ή τα παιδιά. Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών.

Η απώλεια της αίσθησης της δίψας που έρχεται με την ηλικία δύναται να εμποδίσει την αναπλήρωση αυτής της ήδη χαμηλής προσφοράς. «Οταν ένας μεγαλύτερος ενήλικος αισθάνεται δίψα, αυτό είναι ήδη ένδειξη πρώιμης αφυδάτωσης» εξηγεί η Vanderbilt.

Το νερό εντούτοις είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία – από τη λίπανση των αρθρώσεων μέχρι τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την άντληση αίματος στους μυς. Αρα η μη λήψη αρκετής ποσότητας υγρών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία νοσηλείας στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας. «Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο καθώς τα συμπτώματα αφυδάτωσης στους ηλικιωμένους ενηλίκους συχνά δεν αναγνωρίζονται εύκολα» προσθέτει η ειδικός. Και συμπληρώνει πως «μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε άλλες ιατρικές καταστάσεις, στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν ή στις φυσικές επιπτώσεις της γήρανσης», με αποτέλεσμα να υποεκτιμώνται.

Συμβουλές και πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η αφυδάτωση είναι τόσο προφανής όσο φαντάζεται κανείς: Καταναλώστε περισσότερα υγρά! Ο κανόνας «οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» είναι μια γενική σύσταση που έγινε δημοφιλής επειδή είναι εύκολο να τη θυμάται κανείς, διευκρινίζει η Vanderbilt. Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα θα πρέπει να λαμβάνει κανείς και άλλους σημαντικούς παράγοντες υπόψη. «Ορισμένοι άνθρωποι πιθανόν να μπορούν να ανεχθούν και μικρότερες ποσότητες υγρών ενώ άλλοι να έχουν ανάγκη για περισσότερες εξαιτίας της ζέστης ή της σωματικής άσκησης».  Σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές της ειδικού της Cleveland, εφόσον ενταχθούν στην καθημερινότητα των ατόμων 65+, θα βοηθήσουν σημαντικά για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αφυδάτωσης.

Ανακάτεψέ το. Το νερό είναι ιδανικό για ενυδάτωση, όμως ομολογουμένως η γεύση του είναι ουδέτερη και συνεπακόλουθα για ορισμένους… βαρετή. Ωστόσο το νερό γίνεται πιο αρωματικό όταν προσθέσει κανείς στο ποτήρι φέτες φράουλας ή λεμονιού.  Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες επιλογές. Το αγελαδινό γάλα,  για παράδειγμα,  προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς φρούτων.

Αποφύγετε την καφεΐνη. Τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, έχουν διουρητική δράση, που συνεπάγεται την αποβολή υγρών από τον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους, με μέτρο, δεν απαγορεύεται, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται πως αντικαθιστούν το νερό.

Επιλέξτε τροφές που ενυδατώνουν. Δεν συναντά κανείς νερό μόνο στα ποτήρια αλλά και στο πιάτο, δεδομένου πως πολλά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση. Η λίστα περιλαμβάνει τα αγγούρια, το σέλινο και το καρπούζι, το οποίο σημειωτέον αποτελείται κατά 92% από  νερό.  Μια άλλη λύση είναι τα παγάκια φρούτων, που προσφέρουν δροσιά, γεύση και ενυδάτωση.