Η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει και την άμεση έναρξη συζητήσεων με την Αυτοδιοίκηση και το ανώτατο θεσμικό της φορέα που είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Θέματα όπως, οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, η επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, η διαχείριση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, η αναθεώρηση του τρόπου που έως σήμερα λειτουργεί η ναυαγοσωστική κάλυψη, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, οι δανειοδοτήσεις για ενεργειακά έργα, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, η καταστατική θέση των αιρετών, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Πρώτης προτεραιότητας ζητούμενο παραμένει το οικονομικό και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την μη ή ελλιπής χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση πολλών τέτοιων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, «δεν τηρήθηκε από την Πολιτεία η συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο για να δοθούν χρήματα για τις ΔΕΥΑ. Αναμένουμε 25 εκ. ευρώ για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος για το 2022 που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ακόμη δεν μας έχουν αποδοθεί».

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισήμανε και ο ίδιος τον μεγάλο κίνδυνο με τις ΔΕΥΑ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα σκάσουν. Πολλές ΔΕΥΑ είναι ήδη σε ρύθμιση και άλλες αδυνατούν να πληρώσουν τα ενεργειακά κόστη». Μαθαίνουμε πως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αποστέλλουν εξώδικα στις δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης λόγω ανείσπρακτων οφειλών. Κάτι πρέπει άμεσα να γίνει διότι οι ΔΕΥΑ διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην Περιφέρεια και η λειτουργία τους είναι κρίσιμος παράγοντας κοινωνικής σταθερότητας.

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και όχι μόνο σε αυτό, εκφράστηκε τόσο από τον πρόεδρο Παπαστεργίου, όσο και από άλλα μέλη του ΔΣ, πως τα προγράμματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθούν στη ζωή των δήμων, καθώς από τη στιγμή που δεν προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις, παρά την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση μόνιμου προσωπικού των δήμων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρχει αδυναμία να εκτελεστούν πολλές και κρίσιμες λειτουργίες των δήμων, που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Η ΚΕΔΕ με όλους τους τρόπους έχει τονίσει την σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων στη λειτουργία των δήμων.

Δήμοι που αναλαμβάνουν διαρκώς νέες αρμοδιότητες χωρίς ωστόσο να ενισχύονται από προσωπικό, με συνέπεια αυτό να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Πρέπει η Πολιτεία κάποια στιγμή να δει την χαρτογράφηση των αναγκών στον κάθε Δήμο και να πράξει τα αναγκαία σχετικά με τις προσλήψεις.

Λύση πρέπει να βρεθεί και με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και για παιδιά ΑμεΑ. Οι δομές αυτές καλύπτουν τις ανάγκες πολλών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικά κέντρα, ώστε τα παιδιά να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους εν όσο οι γονείς εργάζονται. Η Αυτοδιοίκηση, θα θέσει στην επόμενη κυβέρνηση τόσο την ανάγκη χρηματοδότησης των δομών, όσο και της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Το καλοκαίρι είναι ήδη προ των πυλών και η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών κρίσιμης σημασίας. Η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει με κάθε τρόπο πως τον αδόκιμο τρόπο που λειτουργεί η ναυαγοσωστική κάλυψη στην χώρα μας. παραμένει σε αυτό το κομμάτι η ελλιπής χρηματοδότηση που δεν καλύπτει τις ανάγκες. Πέρυσι μάλιστα πολλοί δήμοι παρότι διενέργησαν ως όφειλαν διαγωνισμούς για την κάλυψη των παραλιών, αυτοί κηρύχθηκαν άγονοι κάτι στο οποίο δεν ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση.

Νεότερη έκπληξη και μάλλον δυσάρεστη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί η πρόθεση προς το παρόν, να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στο τελευταίο ΔΣ είπε χαρακτηριστικά:

«Το ΤΕΒΑ καταργείται ως Ταμείο και ενσωματώνει στο ΕΚΤ+.

Το τελευταίο διάστημα πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν σκέψεις από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΠΕΚΑ να δοθεί στις περιφέρειες οριζόντια το κομμάτι των προμηθειών, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Να θυμίσω πως σε όλη τη χώρα το ΤΕΒΑ έτρεξε από διάφορους φορείς. Υπήρχαν περιοχές στις οποίες το ΤΕΒΑ έτρεξε χωρίς προβλήματα μόνο με κοινοπραξίες δήμων, και άλλες που έτρεξε με την συμμετοχή ή μόνο από τις περιφέρειες.

Αν υπήρξαν ζητήματα σε μεμονωμένες περιοχές, φυσικά και να τα δούμε, αλλά η οριζόντια μεταφορά των προμηθειών στον Β’ βαθμό δεν έχει καμία λογική.

Η πρόνοια ανήκει στους Δήμους συνολικά και εκεί πρέπει να μείνει. Έχω ήδη κάνει σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ ο οποίος ήδη, προς τιμή του, μας κάλεσε σε διάλογο».

Η ανάγκη για πράσινη παραγωγή ενέργειας κρίνεται επιβεβλημένη για πολλούς λόγους που έχουν αναφερθεί. Χρειάζεται ένα πλαίσιο προκειμένου να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο πράσινη κάτι που θέλει και η ίδια.

«Παρότι μιλάμε για την ανάγκη πιο πράσινων και Κυκλικών Δήμων, αδυνατούμε να πάρουμε δάνειο από την αγορά, αφού οι όροι που αυτή θέτει, προσκρούουν σε θέματα καταχρηστικότητας που το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει.

Εφόσον Δήμοι έχουν ώριμα έργα ΑΠΕ με όρους σύνδεσης, με την ομαδοποίηση τους, μπορούμε να αναζητήσουμε χρηματοδότησης από άλλες πηγές. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να υπάρξει συνεννόηση με δήμους και ΔΕΥΑ» είπε ο  Δημήτρης Παπαστεργίου.