Να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα: Ο Σπύρος Πνευματικός δεν αποσύρθηκε οικεία βουλήσει. Τον απέσυραν κακήν κακώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν στη ΝΔ κατάλαβαν πόσο σοβαρή ήταν η ανοησία που είπε για τους καρκινοπαθείς.

Και την Πέμπτη είχαν καταλάβει στο Μοσχάτο ότι οι θέσεις του για τη διαλογή καρκινοπαθών θα προκαλούσαν σάλο, εξ’ ου και το οργισμένο τηλεφώνημα του γραμματέα, Παύλου Μαρινάκη, στον υποψήφιο βουλευτή Εύβοιας.

Εκεί που, όμως, έκαναν λάθος στη ΝΔ ήταν ότι δεν περίμεναν ότι και για δεύτερη ημέρα η υπόθεση του Σπύρου Πνευματικού θα απασχολούσε την κοινή γνώμη.

Ηταν άλλωστε πολύ βαρύ αυτό που είπε, ειδικά επειδή ο Πνευματικός είναι ο ίδιος ιατρός, και μάλιστα αξιόλογος (όπως λένε πολλοί στην Εύβοια) και με αξιόλογο βιογραφικό.

Η ΝΔ δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας ντροπιαστικής, αισχρής δήλωσης, ακόμη κι αν ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του.

Πώς, όμως, να παρερμηνεύσεις μια δήλωση που ξεκάθαρα υποστηρίζει ότι πρέπει να διαλέγουμε ποιους ασθενείς θα αφήσουμε αν πεθάνουν και ποιους όχι; Πώς να αντέξει οποιοδήποτε κόμμα μια δήλωση που προσφέρει το καλύτερο όπλο στην αντιπολίτευση να μιλήσει για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ στην Υγεία, για ιδιωτικοποίηση των πάντων, για σύγχρονους Καιάδες και για «γαλάζιους Μένγκελε» που θα κάνουν επί της ουσίας «ευγονική»;

Οσο υπερβολικοί κι αν ακούγονται οι χαρακτηρισμοί αυτοί το κλίμα για τον Σπύρο Πνευματικό και για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ξεκάθαρα αρνητικό και προκαλούσε τεράστια ζημιά στην προεκλογική περίοδο.

Η συγκυρία έφερε τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να περιοδεύει στην Εύβοια, στην εκλογική περιφέρεια του Σπύρου Πνευματικού.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να κάνει περιοδεία και στο πλάι του να έχει έναν υποψήφιο βουλευτή που είχε προκαλέσει τόσο βίαια την κοινή γνώμη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, βεβαίως, ότι επικοινώνησε με τον Σπύρο Πνευματικό και ότι ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί και αν εκλεγόταν να παρέδιδε την έδρα του.

Αυτή είναι μια «κομψή» διατύπωση της «κόκκινης κάρτας» που δόθηκε στον Πνευματικό και η οποία είχε αποφασιστεί από το βράδυ της Πέμπτης. Θα ενεργοποιούταν όταν ο Κ. Μητσοτάκης θα πήγαινε στην Εύβοια, όπως κι έγινε.

Στη ΝΔ εκτίμησαν – επίσης λανθασμένα- ότι θα μπορούσε να πέσει η σκόνη και να καταλαγιάσει η οργή αν στη «ζυγαριά» της πολιτικής αντιπαράθεσης έμπαινε την Πέμπτη η δήλωση Φίλη για τον μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και για τα περί «τουρκικής μειονότητας».

Προφανώς και στη ΝΔ θα συνεχίσουν να «σηκώνουν» το θέμα της μειονότητας στη Θράκη καθώς «πουλάει» στο εκλογικό της ακροατήριο. Όμως, το «κουκούλωμα» της υπόθεσης Πνευματικού δεν θα μπορούσε να γίνει και εξαναγκαστικά οδηγήθηκε εκτός ψηφοδελτίων ο υποψήφιος.

Αλλωστε, με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να αντικρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία. Εξ’ ου και η δήλωση Μητσοτάκη ο οποίος τόνισε ότι: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ».

Τον… περίμεναν

Πληροφορίες που έρχονται από την Εύβοια, πάντως, δίνουν και άλλες διαστάσεις στην υπόθεση αυτή. Όπως τονίζεται, στην περιφέρεια αυτή γίνεται στην κυριολεξία «σφαγή» για τις «χρυσές» θέσεις του κοινοβουλίου. Η ΝΔ είχε τρεις βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή, τους κ. Κεδίκογλου, Ζεμπίλη και Πνευματικό.

Στις εκλογές του Μαίου ο κ. Ζεμπίλης πέρασε πρώτος, ο κ. Κεδίκογλου στη δεύτερη θέση ενώ ο γιατρός κ. Πνευματικός περιορίστηκε στην τρίτη θέση που τον έβγαζε εκτός Βουλής.

Και πιθανότατα και στις νέες εκλογές να έμενε εκτός Βουλής, παρά τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ, καθώς η έδρα περνούσε στο ΠΑΣΟΚ. Οι φήμες λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έπεφταν «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ των «γαλάζιων» υποψηφίων που είχαν γίνει γνωστά και στο Μοσχάτο και δεν άρεσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, ειδικά για τον Σπύρο Πνευματικό, είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου ορισμένες φήμες που είχαν προκαλέσει οργή σε κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, είχαν καταγγείλει ότι ο Σπύρος Πνευματικός, σε κλειστές συγκεντρώσεις είχε εξαιρετικά άσχημη συμπεριφορά κι έβριζε κορυφαίους υπουργούς και στελέχη στο Μαξίμου.

Η συμπεριφορά αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στην Εύβοια και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τώρα βλέπουν γιατί ο κ. Πνευματικός περιορίστηκε στην τρίτη θέση καθώς δεν είχε στήριξη από το κόμμα, ειδικά μετά από όσα είχε πει.

Επίσης, κάποιοι τονίζουν ότι στο κόμμα περίμεναν τον κ. Πνευματικό στη «γωνία» αναζητώντας μια αφορμή για να τον απομακρύνουν.

Για τον κ. Πνευματικό επίσης είχε γίνει καταγγελία για απρεπή συμπεριφορά σε βάρος αστυνομικών που ανήκαν στη φύλαξη πολιτικού προσώπου, με τον πρώην βουλευτή να βγάζει παράνομα φωτογραφίες των αυτοκινήτων και των συνοδών και να απαντά «ξέρετε ποιος είμαι εγώ; Είμαι βουλευτής και μπορώ να κάνω ό,τι γουστάρω».

Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση Πνευματικού είναι ζημιά για τη Νέα Δημοκρατία αφού πρέπει να πείσει ότι οι δηλώσεις του πρώην πλέον υποψήφιου ήταν προσωπικές και δεν ήταν μέρος της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στην Υγεία.

Και φυσικά δημιουργείται «τρύπα» και στην Εύβοια καθώς ο κ. Πνευματικός είχε πολλούς πιστούς πολιτικούς φίλους που ενδεχομένως να στραφούν εναντίον του κόμματος.