Οι εντυπωσιακοί πύργοι γραφείων στο αχανές Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των πιο ακριβών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ τόσο άδειοι το τελευταίο διάστημα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το «τρόπαιο» του δισεκατομμυριούχου Li Ka Shing, το Cheung Kong Centre, το οποίο περίπου κατά 25% είναι κενό. Την ίδια ώρα, το κτήριο Henderson, με το χαρακτηριστικό κυρτό γυαλί του μεγιστάνα -που βρίσκεται υπό κατασκευή- είναι μισθωμένο μόλις κατά 30%.

Καθώς τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης πέφτουν, η αγορά εμπορικών ακινήτων περνά κρίση από τη Νέα Υόρκη έως το Σίδνεϊ, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό, το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη ύφεση σε μια αγορά που κάποτε αναζητούσαν διακαώς οι παγκόσμιοι επενδυτές και οι εγχώριοι μεγιστάνες.

Υπερπροσφορά

Οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναμενόταν να ανακάμψουν, δεν επιζητούν τόσο χώρο όσο αναμενόταν, διότι και η δική τους οικονομία προβληματίζει, ενώ μια πληθώρα νέων κτιρίων προστίθενται στην υπερπροσφορά. «Απλώς δεν βλέπουμε θετικούς παράγοντες στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο κ. Eddie Kwok του Ομίλου CBRE. «Η πτώση των τιμών μπορεί να επιβραδυνθεί, αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ανάκαμψη».

Η ύφεση αυτή ξεχωρίζει σε μια πόλη που επιτέλους βρήκε τα πατήματά της μετά από χρόνια προσπάθειας καταστολής της πανδημίας Covid-19 και αυστηρών μέτρων. Πλέον, οι λιανικές πωλήσεις αυξάνοντα και τα εστιατόρια είναι γεμάτα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορούν να αντιστρέψουν την τηλεργασία.

Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται

Παράλληλα, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται στην Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τράπεζες της Wall Street περιορίζουν τα σχέδια επέκτασης. Το Χονγκ Κονγκ, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί τραπεζίτες με επίκεντρο την Κίνα, πληρώνει το τίμημα, καθώς η χρηματοοικονομική βιομηχανία καταλαμβάνει σχεδόν το 30% του χώρου γραφείων.

Η Morgan Stanley εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει το 7% του εργατικού της δυναμικού στις επενδυτικές τράπεζες Ασίας-Ειρηνικού μετά την κατάργηση περίπου 50 θέσεων εργασίας το 2022, ανέφερε το Bloomberg. Η JP Morgan άφησε να φύγουν περίπου 30 τραπεζίτες στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ. Εταιρείες όπως η Deutsche Bank, η Standard Chartered Bank και η BNP Paribas είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά κάποιο χώρο είτε έχουν απομακρυνθεί από το κέντρο για να περιορίσουν το κόστος. Η FedEx μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Σιγκαπούρη.

Βουτιά στα ενοίκια

Η «ύφεση των γραφείων» περιορίζει και τις συμφωνίες για τα ενοίκια. Ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο σχεδόν κατά 50% από τον μέσο όρο της πενταετίας, μια μεγαλύτερη πτώση από ό,τι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την MSCI Real Assets.

Οι τιμές για τα premium γραφεία, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν 26% τον Μάρτιο από την κορύφωσή τους το 2018. Αν και αυτά είναι καλά νέα για τους ενοικιαστές σε μια αγορά που εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο κόστος χρήσης στον κόσμο, είναι ένα πλήγμα για τους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους πλήρωσαν μεγάλα για την κατασκευή έργων που δίνονται για χρήση τώρα.

Ακόμη και με την πτώση των τιμών, οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν λίγους λόγους να εισβάλουν στην αγορά δεδομένης της υποτονικής προοπτικής και των χαμηλών αποδόσεων, δήλωσε στέλεχος ξένης εταιρείας. Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Χονγκ Κονγκ, με πολλούς να φεύγουν, καθιστά δύσκολο να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον. «Δεν θα υπάρχουν πολλοί δυτικοί θεσμικοί επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ» με όλες τις γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε ο κ. Neil Brookes, επικεφαλής των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών της Knight Frank.