Λίγο πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου έχει ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων με αφορμή τα προγράμματά τους και όσα προβλέπονται για την οικονομία και τη φορολογία.

Μιλώντας στο MEGA ο υποψήφιος βουλευτής Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η ΝΔ προτείνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων, καθώς διαθέτει τεράστια εμπειρία. «Ο Έλληνας πολίτης θα μπορούσε να γνωρίσει ακριβώς τι σημαίνει κάθε πρόβλεψη του προγράμματος του κάθε κόμματος», εξήγησε.

Εκλογές: Η ατζέντα των πολιτικών αρχηγών

Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ τόνισε πως η αναντιστοιχία λόγων και έργων ήταν η αιτία της ισοπέδωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιδόματα σε μορφή Pass είχαν τον ρόλο τονωτικής ένεσης στην κοινωνία και πως «εάν δεν είχαν υπάρξει αυτά τα επιδόματα θα είχαμε 2 στους 4 Έλληνες στο όριο της φτώχειας».

«Προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τους άδικους έμμεσους φόρους»

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στο MEGA πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι κοστολογημένο και αναρτημένο. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ επιμένει στην φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων.

«Προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τους άδικους έμμεσους φόρους, όπως έχουν κάνει στην Ευρώπη προοδευτικές και συντηρητικές κυβερνήσεις. Για να το πετύχουμε αυτό θα παρέμβουμε όχι στα κέρδη, αλλά στα ουρανοκατέβατα κέρδη τα οποία προέκυψαν μετά την πανδημία μέσα στην πληθωριστική πίεση», είπε και διευκρίνισε πως η φορολόγηση των υπερκερδών αφορά τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διύλισης πετρελαιοειδών.

Το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος για το 2023. Όπως είπε ο ίδιος, το πρόγραμμα για τις συντάξεις κοστολογείται στα 1,13 δισ. ευρώ, η σύνταξη χηρείας στα 1,3 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η κατάργηση της μηδενικής διαφοράς και η μείωση της φορολογίας εργασίας θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα.

«Το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο που οδήγησε στη νίκη της ΝΔ», σχολίασε για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για υπερβολική φορολόγηση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.