Σε τέτοιο επίπεδο έχει προχωρήσει πλέον η τεχνολογία που μπορούμε πλέον ακόμα και να εκτυπώνουμε φαγητό από 3D εκτυπωτές.

Ένας 3D εκτυπωτής τροφίμων έφτιαξε για πρώτη φορά ένα εργαστηριακό φιλέτο ψαριού, και συγκεκριμένα τσιπούρας.

Πρόκειται για επίτευγμα της Steakholder Foods, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Ισραήλ.

Η εταιρεία κατάφερε και έφτιαξε το τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων». Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.

«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.

Κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων;

Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας αποτελούν μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία που δεν εμπεριέχει τη σφαγή του ζώου αλλά στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων.

«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που καταναλώναμε πριν από χιλιάδες χρόνια», λέει ο Κάουφμαν, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».

Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, ως τομέας έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται στο εργαστηριακό κρέας.

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.

Επί του παρόντος, η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπλοκ του UC Davis της Καλιφόρνιας, «η αποδοχή αυτών των τροφίμων από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιομηχανία αυτή».