Ήταν η τρίτη φορά που βγήκε μετά το δύσκολο βράδυ της Κυριακής της 21ης Μάη και των εκλογών. Η πρώτη ήταν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπου και επιχείρησε μια πρώτη αποτίμηση αλλά και έναν πρώτο οδικό χάρτη.

Η δεύτερη ήταν η συνέντευξή του στο Star και στην Μάρα Ζαχαρέα – είχε προηγηθεί η συγκρότηση και η πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος.

Και σήμερα ήταν η πρώτη του δημόσια ομιλία σε κόσμο. Όχι σε ένα τυχαίο μέρος, αλλά στην Νίκαια, στην καρδιά της Β’ Πειραιά. Εδώ που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στις εκλογές (από το 38,22 του 2019 πήγε στο 20,75).

Ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε το νέο του σχέδιο στην Νίκαια, μπροστά στους πολίτες αλλά και ενώπιων των περισσότερων κορυφαίων στελεχών του. Σε ένα στοίχημα ολικής επαναφοράς που επιχειρούν απ’ την Κουμουνδούρου ενόψει της 25ης Ιούνη («με μια νέα αυτοπεποίθηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ).

Τα μηνύματα

Μήνυμα πρώτο εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα: παγώνει κάθε κουβέντα διαδοχολογίας και απόσυρσης. «Πιστέψατε ποτέ στα αλήθεια ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω τη μάχη;», είπε.

Σε μια έμμεση απάντηση σε σενάρια τέτοια αλλά και σε μια παρασκηνιακή κουβέντα που εκ των πραγμάτων έχει αρχίσει εντός και εκτός αν και προφανώς μόνον εκείνος μπορεί να την ενεργοποιήσει προς το παρόν.

Μήνυμα δεύτερον: Πλεύση λαϊκά και αριστερά. Εισηγήσεις αυτές τις ημέρες λένε στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ πως απαιτείται η επαναγείωση με τον λαϊκό κόσμο. Αυτόν που κέρδισε σταδιακά το κόμμα απ’ το 2012. Και αυτόν τον κόσμο που έδειξε να μην πείθεται στις εκλογές του Μάη και δεν πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ που έχουμε τις ρίζες μας», ανέφερε ο Τσίπρας με έμφαση στην Νίκαια αλλά και με αναφορά σε Κερατσίνι, την Δραπετσώνα, το Πέραμα, τον Κορυδαλλό – ακόμη και με αναφορά στον δολοφονημένο από την ΧΑ Παύλο Φύσσα.

Μήνυμα τρίτον: Νέος λόγος, νέος τρόπος. Πού πόνεσε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ και του κόστισε; Στην αξιοπιστία. «Λάβαμε το μήνυμα και βάζουμε το πήχη ψηλά για να διορθωθούμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη απ’ την ΚΕ του κόμματος είχε κάνει λόγο για επιστροφή στην «σοβαρότητα».

Τι λόγος; Προγραμματικός. Πάνω σε πεδία. Όχι γενικόλογος ή τοξικός. Αυτό που αποφάσισε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα υπό τον ίδιο. Αυτό που επαναλήφθηκε στη Νίκαια – μένει να δούμε πόσο σάρκα και οστά θα λάβει.

«Βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμά μας. Μιλώντας στον κόσμο για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν. Τα προγράμματα και όχι τη προπαγάνδα. Την κοινωνία και όχι την επικοινωνία», είπε ο Τσίπρας.

Μήνυμα τέταρτο: Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση. «Η ΝΔ και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα τη κοιτάει στα μάτια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας σε μια γραμμή που δεν θα έχει επίθεση σε όμορες δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ (εξάλλου είχε βολή εναντίον τους στο πεδίο της «χαμένης ευκαιρίας για την απλή αναλογική») αλλά και δεν θα αποφεύγει την αντιπαράθεση όταν θα υπάρχουν προκλήσεις.