Μπορεί οι τσακωμοί στο χώρο της Κεντροαριστεράς και η έλλειψη κοινού βηματισμό έστω και σε δύο τρία κορυφαία ζητήματα προεκλογικά να έδωσαν πόντους στη ΝΔ συμβάλλοντας έτσι στη συντριπτική νίκη της,  ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο σαν να μην κατάλαβαν τι έχει συμβεί οκτώ ημέρες πριν.

Η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά αλλά και μία πιθανή αλλαγή στους συσχετισμούς των δυνάμεων στις 25 Ιουνίου,  ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου.

Δύο γυναίκες από την Κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Φάνηκε ξεκάθαρα πως το βασικό ζητούμενο για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στο χώρο αφήνοντας έτσι επί της ουσίας ελεύθερο το πεδίο στη ΝΔ να παίζει μόνη της σε ανοιχτό γήπεδο.

Τα «αγκάθια» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται δραματικά.

Αρχικά έριξε μέρος του… φταιξίματος για το κακό αποτέλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που του γύρισαν την πλάτη σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρά το γεγονός ότι το αφήγημα αυτό δεν έβρισκε ανταπόκριση, επέμεινε τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος να αναλώνουν τον πολιτικό χρόνο σε μία προσπάθεια που είχε καταδικαστεί εν τη γενέσει της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, μετά το αρχικό σοκ του αποτελέσματος, με τις δηλώσεις  που ακολούθησαν έδειξε να λαμβάνει τα μηνύματα της κάλπης και τους λόγους της οδυνηρής ήττας.

Φαίνεται πως άλλαξε ελαφρώς… ρότα και υποσχέθηκε να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και να εστιάσει προεκλογικά στο να αντιληφθεί – όπως είπε – ο κόσμος τις πραγματικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Η προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης και αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, μάλλον για κάποιους, ήταν κατώτερη των προσδοκιών καθώς ορισμένοι ζητούσαν και ζητούν ακόμη πιο τολμηρά βήματα προκειμένου να γίνει μία αντεπίθεση ενόψει των νέων εκλογών.

Με την ίδια «συνταγή» το ΠΑΣΟΚ

Όσο αφορά στο ΠΑΣΟΚ; Εκεί είναι ξεκάθαρο ότι δεν αλλάζουν τακτική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστεύοντας ότι θα συνεχιστεί η δυναμική πορεία που είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συνεχίζει τη διμέτωπη επίθεση κατά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην Χαρίλαου Τρικούπη βάζουν για μία ακόμη φορά «φρένο» σε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ.

Αν και σε μια πρώτη ανάγνωση η συγκεκριμένη θέση φαίνεται απολύτως λογική για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθώς «βγήκε» στον Νίκο Ανδρουλάκη στις πρώτες κάλπες, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι έτσι, ορισμένοι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονται για το που θα ρίξουν την ψήφο τους, πιθανότητα θα οδηγηθούν προς τη ΝΔ ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να στηθούν τρίτες κάλπες.

«Ο γαλάζιος χάρτης δεν είναι προϊόν της προσφοράς της Νέας Δημοκρατίας στον ελληνικό λαό. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου και του ύφους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων χθες, ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής .

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς, εμπνευστής των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και εγγυητής των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τρίβει τα χέρια της η ΝΔ

Την ώρα που η χώρα μετρά αντίστροφα για τις νέες κάλπες, στη ΝΔ φαίνεται πως «τρίβουν τα χέρια τους» παρακολουθώντας τα εκατέρωθεν «πυρά» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι τσακωμοί και η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να περάσει το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλει ενόψει των νέων εκλογών, που δεν είναι άλλο από το να ζητήσει από τους πολίτες να του δώσουν μία ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή για σταθερή κυβέρνηση, όπως άλλωστε δήλωσε χθες το πρωί  στη συνέντευξή του στο MEGA.

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να δείξει ότι το κεντρικό αφήγημα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν αλλάζει, τόνισε ανέφερε ότι δεν τον αφορά το τι συμβαίνει στην Κεντροαριστερά.

«Εγώ θέλω σε όσους δεν μας ψήφισαν να τους εξηγήσω και πάλι τι θέλουμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν ακούστηκε επαρκώς το πρόγραμμά μας. Να τους εξηγήσω γιατί μπορούν να εμπιστευτούν τη ΝΔ» τόνισε χαρακτηριστικά.