Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Ψάχνουμε τις αιτίες σε μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εξήγησε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή, λέγοντας πως μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον.

Καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και η στάση των άλλων κομμάτων ήταν εχθρική, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής είπε ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Σχολίασε πως «η βασικότερη αιτία του αποτελέσματος είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών, καθώς ο πολιτικός μας αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου από το πολύ μακρινό παρελθόν του 2015». Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με το φόβο ότι θα αυξήσει τις εισφορές, είπε.

Για το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για διαστρέβλωση των λεγόμενών του και είπε πως  εμμένει στην άποψή του, καθώς αναφέρθηκε στους πολίτες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή ως «αντισυστημική δύναμη».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε: σκέφτηκα την παραίτηση και πρόσθεσε  όταν ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω».

«Να σταθούμε στα πόδια μας, να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε νέο αγώνα. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα είναι σε αυτή. Αν μου επιτρέπετε να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη και που στην πρώτη πέρασε από κάτω. Τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του και να τον περάσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας όπως είπε αναφέρθηκε στην κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Δεύτερο θέμα όπως είπε είναι το θέμα των εισφορών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τρίτο θέμα ήταν όπως είπε ήταν το ατύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Πως θα κυβερνηθεί και με ποιο πρόγραμμα η χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών. Εμείς θέλουμε εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να μην γίνουν πλειστηριασμοί»,

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών, δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι για εμάς ένα δυσμενές αποτέλεσμα», σημείωσε. «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς», πρόσθεσε. «Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

Είναι και μια μορφή αλαζονείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια δύσκολη στιγμή αλλά παρ’ όλ’ αυτά νιώθω ότι τα πάντα είναι σχετικά. Το κόμμα που ξεκίνησε από το 4% έφτασε στο 35% και τώρα βρίσκεται στο 20% και τα στελέχη του έχουν περάσει δύσκολα. Γιατί προδικάζετε ότι δεν θα ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;

Για να φτάσουμε στο μετά πρέπει να διανύσουμε τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά, είπε ερωτηθείς σχετικά για την διενέργεια ενός συνεδρίου κατά τον Οκτώβριο, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είπε χαρακτηριστικά.

Εύχομαι η Ελλάδα να δει μια γυναίκα πρωθυπουργό, θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία.

Το κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια γυναίκα πρωθυπουργό αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσει