Με 270 ψήφους εξελέγη ο Κώστας Τασούλας νέος πρόεδρος της Βουλής ενώ αυτήν την ώρα πραγματοποιείται η ονομαστική ψηφοφορία η εκλογή των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής.

Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές με τους 26 βουλευτές του ΚΚΕ να δηλώνουν «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Αντώνης Σαμαράς, Οθωνας Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Με επιστολική ψήφο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη και οι κ.κ. Μπουρχάν Μπαράν και Σωκράτης Βαρδάκης.

«Αφού εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στο σώμα για την γενναιόδωρη επανεκλογή μου και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση της υποψηφιότητάς μου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και στον λαό των Ιωαννίνων που για 10η συνεχόμενη φορά με όρισε εκπρόσωπό του στο βουλευτήριο», είπε από το προεδρείο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας μετά την επανεκλογή του.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα και η προκήρυξη των νέων εκλογών, που θα γίνουν αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι της Βουλής θα εκλεγούν από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ ο τρίτος, τέταρτος και πέμπτος αντιπρόεδρος θα εκλεγούν αντίστοιχα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση στο Προεδρείο.

Για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων της Βουλής, η ΝΔ θα προτείνει τους βουλευτές Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που ήταν αντιπρόεδροι και στην προηγούμενη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου που δικαιούται τον Κωνσταντίνο

Χήτα.