Το «άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο» στο οποίο έχουν βρεθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός της δεύτερης Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε δε ότι «όπως λένε οι κινέζοι φίλοι μας, με την ενότητα μπορούμε να μετακινήσουμε ακόμη και βουνά». Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δώσει, εμμέσως πλην σαφώς, απάντηση και στους ηγέτες του G7, οι οποίοι, κατά την πρόσφατη σύνοδό τους στη Χιροσίμα, κάλεσαν την Κίνα να ασκήσει πίεση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, άλλωστε, κατά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο, ο ίδιος δήλωσε: «Οι χώρες μας βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη απέναντι στις συλλογικές προσπάθειες της Δύσης να διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία της και να εκμεταλλευτεί τις παράνομες κυρώσεις προκειμένου να επιβάλει τη βούλησή της σε ανεξάρτητες χώρες».

Ο Δρόμος του Μεταξιού

Το σίγουρο είναι πως ο Μισούστιν έγινε ο πιο υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος που έχει μεταβεί στην Κίνα μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Τίτλος τον οποίο θα διατηρήσει μέχρι να φθάσει στο Πεκίνο ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να ανταποδώσει την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο. Παρά δε το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ πιθανό η επίσκεψη αυτή να συμπέσει με την τρίτη διεθνή σύνοδο για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2023.

Κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Σι όσο και με τον κινέζο ομόλογό του Λι Τσιανγκ, ο Μισούστιν υπέγραψε σειρά σημαντικών διμερών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών και μνημονίων.

Το αντικείμενό τους αφορά την εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας σε επίπεδο εμπορίου, τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων προς την κινεζική αγορά, καθώς και τις ανταλλαγές στον αθλητισμό, όπου η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας του αποκλεισμού της από μια σειρά ατομικών και συλλογικών διοργανώσεων.

Προφανώς, από τις συζητήσεις και τις συμφωνίες δεν θα μπορούσε να λείπει η ενέργεια. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι μετά το εμπάργκο της ΕΕ και συνολικά της Δύσης η ροή ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Κίνα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 40%.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα «καίγεται» κυριολεκτικά για είδη υψηλής τεχνολογίας, καθώς κινδυνεύει να ξεμείνει από μικροεπεξεργαστές και άλλα κρίσιμα προϊόντα που έχουν ζωτική σημασία σε πολλούς τομείς – συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής βιομηχανίας.

«Ευκαιρία» για το Πεκίνο οι κυρώσεις

«Με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στην Κίνα, δύσκολα μπορεί κανείς να εκπλαγεί από το γεγονός ότι η Κίνα ευχαρίστως εμπλέκεται ενεργά, ενδεχομένως και προληπτικά, μαζί της σε οικονομικό επίπεδο, στον βαθμό που αυτό δεν προκαλεί δευτερογενείς κυρώσεις εις βάρος της Κίνας», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο China Institute του Λονδίνου.

Ο ίδιος, μάλιστα, προσδιόρισε την τακτική που ακολουθεί το Πεκίνο ως εξής: «Η πολιτική της Κίνας στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία συνοψίζεται στο σχήμα «διακήρυξη ουδετερότητας, υποστήριξη του Πούτιν και αποφυγή της πληρωμής κόστους γι’ αυτά»».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Πεκίνο συνεχίζει να αναπτύσσει διπλωματική δραστηριότητα αναφορικά με το Ουκρανικό, αν και φροντίζει να τηρεί χαμηλούς τόνους.

Για του λόγου το αληθές, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Κίεβο για συνομιλίες ο ειδικός απεσταλμένος του Σι για θέματα Ευρασίας, Λι Χούι, στο πλαίσιο περιοδείας του σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο ίδιος αναμένεται να επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή 26 Μαΐου, τη Μόσχα.