Σπιθαμή προς σπιθαμή ερευνούν την περιοχή στο φράγμα Αράντε κοντά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας οι Αρχές, αναζητώντας κάποιο στοιχείο της Μαντλίν ΜακΚάν, η οποία εξαφανίστηκε από την περιοχή το 2007 ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της, σε ηλικία τριών ετών.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα για τη Μαντλίν εδώ και εννέα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πορτογαλικές και τις γερμανικές Αρχές και μάλιστα την πρώτη ημέρα των ερευνών την Τρίτη σύμφωνα με το Sky News η αστυνομία απομάκρυνε μια σειρά από τσάντες από το σημείο, χωρίς πάντως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό τους.

Όπως αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα, στο επίκεντρο των Αρχών έχουν μπει οι ροζ πιτζάμες, με το σχέδιο του Γκαρή, του χαρακτήρα από το κινούμενο σχέδιο «Γουίνι το Αρκουδάκι» που φόραγε η Μαντλίν ΜακΚάν την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι ενεργούν βάσει «αξιόπιστων πληροφοριών», αναζητούν κομμάτια ρούχων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εξαφάνισή της. Για τις εξελίξεις στην έρευνα ενημερώνονται και οι γονείς του κοριτσιού, ο Τζέρι και η Κέιτ ΜακΚάν.

Μιλώντας στη Mirror ο πρώην εκπρόσωπος της οικογένειας, Κλάρενς Μίτσελ ανέφερε πως: «Μέχρι να βρεθεί μία σορός και αποδειχθεί ότι είναι της Μαντλίν, η Κέιτ και ο Τζέρι δεν παρατούν την ελπίδα τους. Θα συνεχίσουν να ενημερώνονται για κάθε βήμα και οιοιδήποτε εξέλιξη. Αφήνει την Κέιτ και τον Τζέρι στην αγωνία. Είναι ακόμα μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Ερευνούμε στην Πορτογαλία στη βάση κάποιων αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν μπορώ να αποκαλύψω γιατί ψάχνουμε εκεί ακόμα, αλλά ελπίζουμε να βρούμε κάτι. Αυτό πρέπει να μείνει το μυστικό μας προς το παρόν», δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας της έρευνας των γερμανικών Αρχών, Κρίστιαν Βόλτερ.

Drones, δύτες και εκπαιδευμένοι σκύλοι

Στο πλαίσιο των ερευνών χρησιμοποιείται μία βάρκα καθώς δύτες αναζητούν στοιχεία στην τεχνητή λίμνη, ενώ 20 με 30 αστυνομικοί είναι στην περιοχή εφοδιασμένοι με τσουγκράνες και τσάπες, δώδεκα από τους οποίους είχαν μαζί τους εκπαιδευμένους σκύλους, σκάβοντας και ελέγχοντας τη θαμνώδη περιοχή γύρω από το φράγμα.

Τις έρευνες βοηθάνε και ειδικά drones που σκανάρουν την περιοχή.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην εν λόγω περιοχή έχουν σφραγιστεί ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση στο σημείο, ενώ τέθηκε σε ισχύ ακόμη και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο «μικρός παράδεισος» του Κρίστιαν Μπρίκνερ

Η έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο έρχεται αφότου, οι Γερμανοί εισαγγελείς τον περασμένο χρόνο, άσκησαν δίωξη εις βάρος ενός υπόπτου στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται σε συνεργασία με τις γερμανικές και τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, έναν γνωστό παιδεραστή που για πολλά χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη νότια Πορτογαλία.

Ο άνδρας αυτός, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας το 2005 στην Πορτογαλία, είχε θεωρηθεί από το 2020 ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της μικρής Μάντλιν, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι. Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso αποκάλυψε ότι συνήθιζε να πηγαίνει στο φράγμα Αράντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Σίλβες. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα υπάρχουν πληροφορίες πως ο Μπρίκνερ περνούσε χρόνο με το τροχόσπιτο του στην περιοχή, την οποία αποκαλούσε «μικρό του παράδεισο».

Ένας ντόπιος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αλλά γνωρίζει καλά την περιοχή, δήλωσε: «Είναι αρκετά καλά κρυμμένο από τα δέντρα και δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει αυτό το μέρος, μέχρι να βρεθείς εκεί. Οι άνθρωποι διανυκτερεύουν εκεί κατά περιόδους και γι’ αυτό θα βρείτε απομεινάρια φωτιών. Έχει παλιές ξαπλώστρες και αυτοσχέδιους πάγκους που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να ξεκουραστούν. Είναι πολύ απομακρυσμένο και πολύ ήσυχο, αλλά ταυτόχρονα έχει μια ελαφρώς απόκοσμη αίσθηση».

Η έρευνα το 2008

Στο φράγμα είχαν γίνει έρευνες και το 2008 όταν ένας Πορτογάλος δικηγόρος είχε χρηματοδοτήσει την αποστολή μετά από πληροφορίες που είχε από άτομα του υποκόσμου ότι η Μαντλίν ΜακΚάν είχε δολοφονηθεί και το άψυχο σώμα της είχε πεταχτεί στην τεχνητή λίμνη.

Τότε είχαν βρεθεί δύο σακούλες με οστά αλλά είχε διαπιστωθεί ότι δεν επρόκειτο ανθρώπινα μέλη.

Ο Τζο Κλαρκ, συγγραφέας του «My Search for Madeleine», αφού είχε ερευνήσει ως δημοσιογράφος την υπόθεση μίλησε στο Sky News λέγοντας πως η αστυνομία είναι «αισιόδοξη» ότι μπορεί να βρεθούν τα πτώματα κι άλλων τριών παιδιών που αγνοούνται.