Ο ταλαιπωρημένος ηθοποιός, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά την παρατεταμένη δικαστική διαμάχη του 2022 με την πρώην φίλη του Άμπερ Χερντ, έλαβε ένα εκστατικό επτάλεπτο standing ovation το βράδυ της Τρίτης στην πρεμιέρα της ταινίας Jeanne Du Barry που άνοιξε το Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Ντεπ συγκράτησε τα δάκρυα καθώς το κοινό στη Νότια Γαλλία ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα για την ερμηνεία του ως Λουδοβίκο IE’. Χαιρέτησε το κοινό στο μπαλκόνι και φάνηκε έκπληκτος από την ανταπόκριση.

Η σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαϊγουέν Λε Μπεσκό ξέσπασε επίσης σε δάκρυα καθώς πήρε για λίγο το μικρόφωνο. «Θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με τον εραστή μου, με τον παραγωγό μου και με τον διανομέα ταινιών Le Pacte» είπε. «Ήταν μια παραγωγή που ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθεί … και θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή με όλη την ομάδα μου σε όλο το θέατρο».

Υποδοχή με πλακάτ

Ο Ντεπ έφτασε στις Κάννες υποδεχόμενος από χιλιάδες υποστηρικτικούς θαυμαστές, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ έξω από το Palais και έτρεμαν καθώς προσπαθούσαν να αγγίξουν το είδωλό τους. Πολλοί κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον Ντεπ, ο οποίος στάθηκε μπροστά στην ουρά των θαυμαστών, έξω, για πέντε ολόκληρα λεπτά πριν περπατήσει στο χαλί.

Στην ταινία «Jeanne du Barry» η Μπεσκό υποδύεται την Jeanne Vaubernier, μια γυναίκα της εργατικής τάξης στη Γαλλία του 18ου αιώνα, η οποία ανεβαίνει κοινωνικά και γίνεται ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’. Η εργατική της καταγωγή την καθιστά κοινωνικό παρία στην αυλή του βασιλιά. Στο καστ των δευτεραγωνιστών περιλαμβάνονται οι Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud και Pascal Greggory.

Οι Κάννες τον στηρίζουν

Η τελευταία ταινία της Μπεσκό προκάλεσε αντιδράσεις πολύ πριν από την πρεμιέρα στις Κάννες. Η ταινία σηματοδοτεί τον πιο προβεβλημένο υποκριτικό ρόλο του Ντεπ μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης του 2022 με την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ. Αν και οι ένορκοι τάχθηκαν υπέρ του Ντεπ, ο ηθοποιός παραμένει στο περιθώριο του Χόλιγουντ ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για κακοποίηση που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο διευθυντής του φεστιβάλ Thierry Fremaux μίλησε στον Τύπο πριν από την πρεμιέρα και αναφέρθηκε στην παρουσία του Ντεπ στις Κάννες.

«Δεν ξέρω για την εικόνα του Τζόνι Ντεπ στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Fremaux. «Για να σας πω την αλήθεια, στη ζωή μου, έχω μόνο έναν κανόνα: Είναι η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του λόγου και της δράσης μέσα σε ένα νόμιμο πλαίσιο. Αν είχε απαγορευτεί στον Τζόνι Ντεπ να παίξει σε μια ταινία ή αν είχε απαγορευτεί η ταινία, δεν θα ήμασταν εδώ να μιλάμε γι’ αυτό».

«Αυτή η διαμάχη προέκυψε μόλις ανακοινώθηκε η ταινία στις Κάννες, επειδή όλοι γνώριζαν ότι ο Τζόνι είχε γυρίσει μια ταινία στη Γαλλία… Δεν ξέρω γιατί τον επέλεξε, αλλά είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στη Μπεσκό», πρόσθεσε ο Fremaux. «Όσο για τα υπόλοιπα, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να συζητήσει για όλα αυτά. Αν υπάρχει ένα άτομο σε αυτόν τον κόσμο που δεν βρήκε το παραμικρό ενδιαφέρον σε αυτή την πολύ προβεβλημένη δίκη, αυτός είμαι εγώ. Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται. Με ενδιαφέρει επίσης ο Τζόνι Ντεπ ως ηθοποιός».

Δείτε ένα απόσπασμα

Φτου!

Η σκηνοθέτις βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης πριν από την πρεμιέρα, αφού παραδέχτηκε ότι έφτυσε έναν Γάλλο δημοσιογράφο. Η Μπεσκό έχει τώρα μηνυθεί από τον Edwy Plenel, τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Mediapart, εξαιτίας του περιστατικού. Η Μπεσκό, λοιπόν, η οποία καθόταν μόνη της σε ένα εστιατόριο, φέρεται να πήγε στο τραπέζι του Plenel και να τον άρπαξε από τα μαλλιά πριν τον φτύσει στο πρόσωπό του.

Ερωτηθείσα στην εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης «Quotidien» αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι επιτέθηκε στον Edwy Plenel, η Μπεσκό είπε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι του επιτέθηκα; Ναι, μπορώ».

Ο Plenel μίλησε αποκλειστικά στο Variety πριν από την πρεμιέρα για το περιστατικό, λέγοντας: «Αυτή η επιθετικότητα προκάλεσε περισσότερο ζαλάδα παρά οτιδήποτε άλλο. Δεν μου επιτέθηκε ατομικά, αλλά στο σύμβολο που εκπροσωπώ, ως ιδρυτής και διευθυντής ενός περιοδικού, το οποίο στη Γαλλία, έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή όλων των αποκαλύψεων του #MeToo».

Ο Ντεπ δέχτηκε βροντερό χειροκρότημα από τους θαυμαστές του όταν εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί έξω από το Palais. Οι θαυμαστές του τον περίμεναν με αφίσες, φωτογραφίς και πολλά άλλα, καθώς ούρλιαζαν όταν τον πλησίασαν για να υπογράψει αυτόγραφα.

Η ταινία Jeanne du Barry επιδιώκει τη διανομή της στις ΗΠΑ μετά στο φεστιβάλ.

*Με στοιχεία από variety.com