Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες των νεκρών αλόγων που εντοπίστηκαν σε γκρεμό στη δυτική Πάρνηθα.

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία από το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική διαδικασία από το Αστυνομικό Τμήμα Φυλής σχετικά με περιστατικό εντοπισμού νεκρών αλόγων στην Πάρνηθα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, απογευματινές ώρες χτες, Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φυλής, από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Φυλής, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και του Δασαρχείου Πάρνηθας μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, προκειμένου αφενός να εντοπιστούν τα νεκρά άλογα και αφετέρου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο όρος της Πάρνηθας, εντοπίστηκαν σε χαράδρα βάθους περίπου 100 μέτρων δύο νεκρά άλογα.

Για το περιστατικό και την εξέλιξη των ερευνών ενημερώθηκε σχετικά ο Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων».

Πέθαναν βασανιστικά έχοντας τραυματιστεί

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας (15/5), τα δύο άλογα βρέθηκαν σε δυσπρόσιτους γκρεμούς, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Δήμου Φυλής από εθελοντές που σιτίζουν αδέσποτα ζώα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων, τα ζώα εγκαταλείφθηκαν εκεί από τους ιδιοκτήτες τους και πέθαναν βασανιστικά έχοντας τραυματιστεί σοβαρά από την πτώση.

Σε επιστολή της η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει ότι άμεσα να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε από το τοπικό σωματείο μας, για την ύπαρξη επώνυμης καταγγελίας και φωτογραφιών, για χώρο στην Δυτική Πάρνηθα στην περιοχή της Χασιάς, όπου συστηματικά πετιούνται άλογα. Οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά ζώα και σκελετούς συνεπώς γίνεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σας κοινοποιούμε την καταγγελία και παρακαλούμε για άμεσες ενέργειές σας ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι, δεδομένου ότι η περιοχή δεν είναι μεγάλη».

Επίσης, το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», γνωστοποίησε στα social media ότι κατέθεσε καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζήτησε την άμεση νεκροψία και ιχνηλάτηση τους, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική σήμανση.

Παράλληλα, σημείωσε: «Δεν ήταν τυχαίο που οι αρμόδιες αρχές από το 2008 δεν ήθελαν να περάσουν την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών. Όταν ξεκινήσαμε τις καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγκάσουμε το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ολοι μας κορόιδευαν και δεν βρέθηκε ούτε ένας να μας βοηθήσει με τα νομικά έξοδα ή να συμπορευτεί μαζί μας.

Τον Οκτώβρη του 2022 εκδόθηκε επιτέλους η Υπουργική Απόφαση. Το 2023 τα ιπποειδή στην Ελλάδα παραμένουν ζώα ενός κατώτερου Θεού».

Έχουν βρεθεί και άλλα ζώα στο ίδιο σημείο

Ο Γιώργος Ψυχάρης, που έφερε στο «φως» το θέμα, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι πρόκειται για ακόμη ένα φρικτό περιστατικό «ξεφορτώματος αχρήστων αλόγων».

«Tα δύο ζώα άσχημα τραυματισμένα από τη πτώση θα προσπάθησαν πιθανόν να ανέβουν ή να κατέβουν αλλά πολύ σύντομα τα εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους και πέθαναν βασανιστικά», είπε και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι να τα πέταξαν ζωντανά αφού είναι πιο βολικό να τα μεταφέρουν με αυτόν τον τρόπο στο σημείο.

Επίσης, ο κ. Ψυχάρης τόνισε πως δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουν νεκρά ζώα στο εν λόγω σημείο. Μάλιστα, σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν καταγραφεί άλλα δύο περιστατικά.

«Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα λιγότερο από χρόνο, έχουν καταγραφεί ακόμα δύο περιστατικά παρόμοια με νεκρά άλογα στο συγκεκριμένο σημείο, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Δεν ξέρουμε βέβαια αν τα ζώα φτάνουν ζωντανά ή θανατώνονται στο σημείο, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα και ειδικότερα τα ιπποειδή στην Ελλάδα και όχι μόνο εδώ στη Δυτική Αττική και γενικότερα στη χώρα», κατέληξε.