Νίκησε τελικά ο προφυλακισμένος υποψήφιος δήμαρχος, Φρέντι Μπελέρης, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα, επικρατώντας του Γκιόργκι Γκόρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση του νικητή, σημειώθηκε ένταση στη Χιμάρα, όταν έγινε γνωστό ότι διακόπηκε η καταμέτρηση. Τότε, οι πολίτες πήγαν να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία.

Καταγγελίες και μπλόκο στη διαδικασία

Το πρωί υπήρχαν καταγγελίες για μπλοκάρισμα της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων σε εκλογικά κέντρα, όπου επικράτησε ένταση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γκιόρκι Γκόρο προηγείτο με εκατοντάδες ψήφους, αλλά αυτό άλλαξε στις τελευταίες κάλπες που καταμετρήθηκαν.

Σημειώνεται, ότι στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον εκλογικό νόμο ο Φρέντι Μπελέρης δεν μπορούσε να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του υπήρχε στο ψηφοδέλτιο και μπορούσε να ψηφιστεί.

Ο νέος δήμαρχος Χιμάρας βαρύνεται με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων» και δικάζεται σε πρώτο βαθμό στον Αυλώνα της Αλβανίας.

Πανηγυρισμοί από τους ομογενείς

Στο άκουσμα τις είδησης ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το εκλογικό κέντρο Μπελέρη, με τους ομογενείς να ξεσπούν σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Πανηγυρισμοί από τους ομογενείς

Στο άκουσμα τις είδησης οι ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το εκλογικό κέντρο  Μπελέρη, με τους ομογενείς να ξεσπούν σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Έντονες αντιδράσεις για την σύλληψή του

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι ήταν σε πολύ μικρή απόσταση, με καταμετρημένο το 50%, αλλά τα αποτελέσματα από το υπόλοιπο 50% των καλπών αναμενόταν να ευνοούν τον Μπελέρη.

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην Ελλάδα.

Για «πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφορικά με την απόφαση προφυλάκισης του υποψηφίου Δημάρχου.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Κατασκευασμένη πολιτική κατηγορία» λέει ο δικηγόρος του

Για παράνομη φυλάκιση και «κατασκευασμένη πολιτική κατηγορία» έχει κάνει λόγο ο δικηγόρος του Φρέντι Μπελέρη.

«Η εξαγορά ψήφων δεν αποδείχθηκε, αυτό ζητήσαμε από το δικαστήριο καθώς δεν στοιχειοθετείται το επ’ αυτοφώρω. Οι πληροφορίες προήλθαν από άτομο που καθόρισε η αστυνομία. Πρόκειται για πολιτική κατηγορία και κατασκεύασμα. Κατά την ομιλία του εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη των λιστών (σ.σ.: των υποτιθέμενων προς εξαγορά ψηφοφόρων). Εκείνη τη στιγμή, ο Μπελέρης έβγαινε από την καφετέρια και ο τρόπος της απαγωγής του απέδειξε ότι στόχος ήταν να βρεθεί κάτι επάνω του, επ’ αυτοφώρω. Αποδείχθηκε ότι δεν βρέθηκε τίποτα. Η εκλογική διαδικασία δεν επηρεάζεται, αντιθέτως ενισχύεται», δήλωσε ο δικηγόρος του, Geni Gjyzari, σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, παραθέτουν τη δήλωση του Φρέντι Μπελέρη στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ο οποίος τόνισε: «Δεν έχω καμμία σχέση με την κατηγορία, ήμουν με τους συγγενείς μου, τα χρήματα δεν τα είχα για εξαγορά ψήφων».