Μίνι κύκλο «εφόδου» σε… κάστρα άλλων ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το μυαλό του στις διαχρονικές μαύρες τρύπες και σε οριακές περιοχές για την παράταξή του, ώστε να ζητήσει από τους πολίτες αξιολόγηση «για το έργο και το σχέδιό μας», όπως έκανε χθες από Ληξούρι και Αργοστόλι.

Μετά την Κεφαλλονιά, η γαλάζια «καταδρομική» επιχείρηση περιλαμβάνει σε μόνο τέσσερα 24ωρα συνολικά πέντε πόλεις με ζωηρό κεντροαριστερό στοιχείο, καθώς σε αυτές είχε κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αλλά και είχε πετύχει καλές επιδόσεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στόχος του Πρωθυπουργού, να βελτιώσει στο μέγιστο τα εκλογικά ποσοστά του, σκεπτόμενος κυρίως εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και μπορεί ακόμη να ζυγίζουν την εκλογική συμπεριφορά τους – και κοιτάζουν, ενδεχομένως, ανάμεσα στις πολιτικές της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη.

Εξού και από σήμερα έως τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης θα «δοκιμάζει» το κλίμα επιτόπου σε Πάτρα, Πύργο, Χαλκίδα, Ελευσίνα, Αρτα.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας βρίσκονται από χθες κυβερνητικά στελέχη για ζυμώσεις με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς, ενώ συνολικά η Αχαΐα αποτελεί κεντροαριστερό κάστρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να πετυχαίνει εκεί ποσοστό άνω του 40% το 2019 – το δεύτερο υψηλότερο του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια (το πρώτο ήταν στο Ηράκλειο Κρήτης).

Εντός της ημέρας προδιαγράφεται από την Πάτρα νέα κριτική του Μητσοτάκη στις δεσμεύσεις του Τσίπρα με… παραπομπές και στις συριζαϊκές υποσχέσεις του παρελθόντος, όπως επιχείρησε ο Πρωθυπουργός από το Ιόνιο για να παρουσιάσει τη δική του πρόταση διακυβέρνησης ως «αξιόπιστη» χωρίς «άλλη εναλλακτική» που να «πείθει».

Οι ανοιχτές πληγές για την κυβέρνηση

Αντίστοιχα καλύτερα ποσοστά προσδοκούν οι γαλάζιοι στην Ηλεία, η οποία βάφτηκε μπλε το 2019, αλλά ήταν σαφής η απόσταση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημαντικούς δήμους: του Πύργου και της Ηλιδας.

Ακόμα πιο ισχυρός είναι ο πονοκέφαλος της ΝΔ για την Εύβοια, όπου το 2019 η ΝΔ είχε προβάδισμα μόλις 1,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε πετύχει ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό του.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2020 δημιούργησαν βαθιές πληγές για την κυβέρνηση – και παραμένουν ανοιχτές, σύμφωνα με τοπικές μετρήσεις. Περιοχή πιέσεων για τον Μητσοτάκη αποτελεί και η Αρτα – συνολικά η Ηπειρος, για την ακρίβεια, πλην των Ιωαννίνων, πιθανώς και λόγω εντοπιότητας Τσίπρα. Εκεί η ΝΔ πέτυχε σημαντική αύξηση των ποσοστών της από το 2015 στο 2019 αλλά και πάλι είχε βρεθεί δεύτερη με διαφορά μόνο 500 ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς το στοίχημα είναι εκ νέου ανοιχτό για τους γαλάζιους.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αττική, ο Μητσοτάκης προγραμματίζει θεματική εκδήλωση για την οικονομία την Κυριακή, συμβολικά στα ναυπηγεία. Στην Ελευσίνα συγκεκριμένα η ΝΔ είχε καταφέρει τουλάχιστον να γυρίσει την αναμέτρηση σε ντέρμπι, αν και τελικά έχασε με σχεδόν μισή μονάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πληροφορίες ακολουθούν επιπλέον «δύσκολες» περιοχές με αμφίρροπες αναμετρήσεις, όπως ο Βόλος, ο μοναδικός δήμος που η ΝΔ έχασε στις τελευταίες εκλογές στη Μαγνησία. Στα τελευταία μέτρα του εκλογικού αγώνα δρόμου, το βάρος θα πέσει προφανώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Διπλή επίθεση σε Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο Πρωθυπουργός κάθε σενάριο ψήφου εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν θα ανήκουν στη ΝΔ και υπογράμμισε εκ νέου την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης. «Δεν συζητάω καν για κυβέρνηση ανοχής» είπε (Star) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό».

Κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει προσωπική εμμονή μαζί του, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα πως «έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις». Με την εκτίμηση ότι «έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό», δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί το πλαίσιο στήριξης στην ενέργεια και ότι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα δουν «να διορθώνουμε διά της πλαγίας οδού το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου».

Για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «τινάζει την μπάνκα», υπογραμμίζοντας πως εάν εφαρμοζόταν «δεν θα βλέπαμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι». Επανέλαβε ότι δεν λειτουργεί για τον καταναλωτή η οριζόντια μείωση έμμεσων φόρων και μεταξύ άλλων προανήγγειλε έκτακτο βοήθημα στους ευάλωτους και τα Χριστούγεννα του 2023.