Τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα νοθείας ενόψει των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου έθεσε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του CHP, ο αντιπρόεδρος του κόμματος υπεύθυνος για τις νομικές και εκλογικές υποθέσεις και βουλευτής Τσανάκαλε, Μουχαρέμ Ερκέκ κατήγγειλε πως το υπουργείο Εσωτερικών και ο επικεφαλής του Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο σύστημα, μία παράλληλη δομή με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) για να παρακολουθεί τόσο την εξέλιξη της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα, όσο και τη συγκέντρωση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι ο στόχος είναι να ελέγξουν και να φτιάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί τη δημιουργία μιας φόρμουλας για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εκλογών, με επιστολές προς όλες τις επαρχίες. Θέλει για τον σκοπό αυτό να τοποθετήσει τουλάχιστον τρία άτομα σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 20 χιλιάδες, τουλάχιστον πέντε σε περιφέρειες με πληθυσμό 20-100 χιλιάδες, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα προσωπικό θα τοποθετηθούν σε αυτές που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Τα άτομα αυτά θα έχουν υπολογιστές, ώστε να προχωρούν στις απαραίτητες ενημερώσεις ώστε να προχωρούν στις απαραίτητες ενημερώσεις», είπε αρχικά ο Ερκέκ.

«Δυστυχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με μία τέτοια κατάσταση για πρώτη φορά σε μία εκλογική διαδικασία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η παράλληλη δομή έχει καθοριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών», συμπλήρωσε.

«Ο Σοϊλού ενεργεί ως υπουργός ποινικών υποθέσεων»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού πως ενεργεί ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και πως ξέρει να λειτουργεί στο παρασκήνιο και να στήνει παράλληλα συστήματα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

«Ο υπουργός Εσωτερικών εξακολουθεί να ενεργεί ως υπουργός ποινικών υποθέσεων. Καθιέρωσε μια παράλληλη δομή τοποθετώντας το υπουργείο Εσωτερικών απέναντι από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και τις περιφερειακές διοικήσεις αλλά και τις περιφερειακές εκλογικές επιτροπές. Το έκανε, καθώς γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα. Προειδοποιούμε τους αξιωματούχους: Μην υπακούσετε σε αυτή την παράνομη εντολή, μην γίνετε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο είναι το μόνο όργανο που είναι εξουσιοδοτημένο να παρακολουθεί τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκική Δημοκρατία, να παρακολουθεί τις κάλπες σε συνεργασία με τα εκλογικά συμβούλια των περιφερειών», προσέθεσε.

«Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί ένα παράλληλο σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο; Σχεδιάζει κάποιο χτύπημα όταν χάσει τις εκλογές; Σχεδιάζει ένα χτύπημα στη Δημοκρατία και στην εθνική βούληση; Δυστυχώς η κυριαρχία τέτοιων υπουργών και η διεύθυνση της χώρας με τη νοοτροπία ενός κόμματος κράτους είναι ζήτημα επιβίωσης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του CHP υπεύθυνος για τις νομικές και εκλογικές υποθέσεις.

Με πληροφορίες από cumhuriyet και euronews turkish