Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η Ρωσία «παίζει παιχνίδι» στο εξωτερικό επηρεάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο μέσα στη Γερμανία φέρνει στο φως η εφημερίδα Washington Post  που κάνει λόγο για τη δημιουργία αντιπολεμικής συμμαχίας από το Κρεμλίνο με το «πάντρεμα» ακροδεξιών και ακροαριστερών παρατάξεων.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα περίπου 13.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 25 Φεβρουαρίου, ζητώντας τον τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Επικεφαλής της συγκέντρωσης ήταν η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος του κοινοβουλίου με το αριστερό κόμμα Die Linke.

«Δεν θέλουμε η Γερμανία να μπει βαθύτερα σε αυτόν τον πόλεμο», κατέστησε σαφές η Βάγκενκνεχτ από το βήμα της συγκέντρωσης, καταδικάζοντας μεν την αιματοχυσία στην Ουκρανία χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στη ρωσική εισβολή.

Βάγκενκνεχτ «η καλύτερη καγκελάριος»

Ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Βερολίνο ήταν ο 66χρονος Γιούργκεν Ελζέσερ του ακροδεξιού περιοδικού Compact και άλλα μέλη του δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επευφημούσαν τη Βάγκενκνεχτ που ζητούσε το τέλος του γόρδιου δεσμού με την Ουκρανία. Το προαναφερόμενο περιοδικό μάλιστα είχε πρόσφατα, υποστηρίξει, στο πρωτοσέλιδό του ότι η Βάγκενκνεχτ θα είναι «η καλύτερη καγκελάριος» για τη Γερμανία ως «υποψήφια της αριστεράς και της δεξιάς».

Πολιτικά αντίθετες δυνάμεις, της άκρας αριστεράς από τη μία πλευρά και της άκρας δεξιάς από την άλλη, συσπειρώνονται στο Βερολίνο υπό το λάβαρο της ειρήνης εδώ και μήνες, αν και η ένωση παραμένει προς το παρόν ad hoc και ανεπίσημη.

Αυτό το πάντρεμα, ωστόσο, των ακραίων του γερμανικού πολιτικού φάσματος αποτελεί στόχο του Κρεμλίνου και έχει μάλιστα συζητηθεί από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Μόσχα, υπογραμμίζει η Washington Post, επικαλούμενη το περιεχόμενο ρωσικών εγγράφων του 2022 τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών η οποία ωστόσο δεν κατονομάζεται.

Το ρωσικό σχέδιο

Σύμφωνα με το περιεχόμενο τους, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ζήτησαν από άλλα στελέχη του ρωσικού κρατικού μηχανισμού, που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη στρατηγικής, να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη Γερμανία, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός «αντιπολεμικού κινήματος» το οποίο θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προκειμένου να αμβλυνθεί η υποστήριξη της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σεργκέι Κιριένκο, κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, συγκέντρωσε στις 13 Ιουλίου μια ομάδα Ρώσων και τους είπε ότι η Γερμανία επρόκειτο να γίνει «το επίκεντρο» των προσπαθειών της Μόσχας για να υπονομευθεί η υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από την Ευρώπη.

Τα έγγραφα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από τις υπόλοιπες δυτικές κυβερνήσεις – φανερώνουν για πρώτη φορά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρέμβει άμεσα στη γερμανική πολιτική σκηνή, υποστηρίζοντας τις διαμαρτυρίες εξτρεμιστών της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς κατά της γερμανικής κυβέρνησης και επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού συνασπισμού στον οποίο θα συμμετείχαν η Βάγκενκνεχτ του Die Linke, δυνάμεις της άκρας αριστεράς αλλά και το ακροδεξιό AfD.

Ο στόχος αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού που είχαν στο μυαλό τους αξιωματούχοι του Κρεμλίνου θα ήταν, σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, να κερδίσει «την πλειοψηφία στις εκλογές σε οποιοδήποτε επίπεδο» στη Γερμανία.

Ο ρόλος του  AfD

Στο ίδιο πλαίσιο, το AfD θα μπορούσε να αναμορφωθεί ως κόμμα της «γερμανικής ενότητας» ανεβάζοντας τα ποσοστά του πάνω από το 13%. Αυτό το «ανανεωμένο» AfD θα μπορούσε, εν συνεχεία, να αποκηρύξει δημόσια τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ως αντίθετες στα γερμανικά συμφέροντα.

Η ρωσική πλευρά φέρεται πως είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο ακόμη και να γράψει το μανιφέστο που θα μπορούσε δυνητικά να υιοθετήσει το «ανανεωμένο» AfD. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω μανιφέστο, που συνέταξαν Ρώσοι, αναφέρεται ότι: «Ανεπαρκείς πολιτικοί, ανίκανοι να υπολογίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους, έσυραν τη Γερμανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία – έναν φυσικό σύμμαχο της χώρας μας και του λαού μας. Τα συμφέροντά μας απαιτούν την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν μόνο δύο κόμματα: το κόμμα των εχθρών της Γερμανίας και το κόμμα των φίλων της.»

Το Κρεμλίνο θα ήθελε να μπορέσει να υπονομεύσει τη δυτική ενότητα, εργαλειοποιώντας τα «ειρηνευτικά κινήματα» της Δύσης, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν, επί Σοβιετικής Ένωσης. Για να το καταφέρουν αυτό, οι Ρώσοι λέγεται ότι όντως ξεκίνησαν πέρυσι να στήνουν εκστρατείες διασποράς φαινομενικά «αντιπολεμικών» σλόγκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κι ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επιβεβαιωμένο πέραν πάσης αμφιβολίας, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Βάγκενκνεχτ, που έχει κατά καιρούς συγκρουστεί με την ηγεσία του Die Linke, φέρεται όντως να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος, ενώ και η δημοτικότητά της έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα.

Διαψεύσεις και επιχειρήματα

Ωστόσο η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Washington Post, απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας της με το AfD. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο από τη ρωσική πλευρά, ούτε με εκπροσώπους του Κρεμλίνου.

Ο πρώην σύζυγος της Βάγκενκνεχτ ωστόσο, ο Ραλφ Νίμαϊερ, ο οποίος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη ρωσική ηγεσία και είχε ταξιδέψει στη Ρωσία τους περασμένους μήνες, υποστηρίζει μιλώντας στη Washington Post ότι όντως υπάρχουν άτομα στη Ρωσία που θα ήθελαν να δουν τη γερμανική άκρα δεξιά και τη Βάγκενκνεχτ να ενώνουν πολιτικά τις δυνάμεις τους.

Το AfD πάντως από την πλευρά του, φέρεται να διατηρεί πάντα ανοιχτούς τους διαύλους με τη Μόσχα, τις θέσεις της οποίας στηρίζει και αναπαράγει, ενώ δεκάδες στελέχη του φέρονται να έχουν κάνει πολυτελή ταξίδια στη Ρωσία τα περασμένα χρόνια με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Καταλήγοντας η αμερικανική εφημερίδα προσπερνά τα παραπάνω σχόλια, καθώς επίσης και την κατηγορηματική σχετική άρνηση του Κρεμλίνου, και κρούει τον κίνδυνο στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες για τα σχέδια της Μόσχας στα γερμανικά εδάφη επιχειρηματολογώντας ότι στελέχη του AfD είχαν πράγματι αρχίσει να μιλούν δημοσίως με θετικά λόγια για την Βάγκενκνεχτ το τελευταίο διάστημα, προωθώντας μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί της και ο νοών νοείτω