Σε μπαράζ εξαγορών εταιρειών με άδειες και ώριμα έργα ΑΠΕ και κυρίως με μονάδες φωτοβολταϊκών έχει προχωρήσει από την περασμένη άνοιξη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εφαρμόζοντας πλήρως το επενδυτικό πλάνο των 5,9 δισ. ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας 6,4 GW το 2029. 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αυξημένο στα 45 εκ. το προτεινόμενο μέρισμα

Πρόκειται για μέρος του μεγάλου προγράμματος ανάπτυξης πρόσθετων έργων ΑΠΕ ισχύος 5,5 GW που θα εφαρμοστεί μέσα από εξαγορές χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως ο όμιλος επικεντρώνεται στην εξαγορά εταιρειών με φωτοβολταϊκά πάρκα επιδιώκοντας προφανώς τη διεύρυνση του συγκεκριμένου κομματιού του χαρτοφυλακίου του. 

Την ίδια στιγμή, όπως έκανε γνωστό χθες η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στους αναλυτές στο πλαίσιο της ενημέρωσης τους για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα το αιολικό πάρκο των 330 MW «Καφηρέας» θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία προς το τέλος του καλοκαιριού με αρχές του Φθινοπώρου. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε η εισηγμένη το 2023 θα έχει σπάσει το φράγμα του 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ αγγίζοντας για την ακρίβεια τα περίπου 1,3 GW.

Οι εξαγορές

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρόσθεσε σε διάστημα ενός έτους έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 850 MW.

Αναλυτικά:

  • Στις 10 Φεβρουαρίου 2023, η εταιρεία απόκτησε το σύνολο των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας ΑΝΑΞ, η οποία μετονομάστηκε σε ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΑΠΠΩΝ και η οποία αναπτύσσει ένα Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος 246,35 MW στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου Ροδόπης. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς, με βάση τους όρους της Σύμβασης Πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων, θα εξαρτηθεί από την επιτυχή έκβαση της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά συστήματα. 
  • Στις 14 Απριλίου 2022 προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου των εταιρικών μεριδίων των εταιρειών ΚΕΥ Ηλιακή Ενεργειακή και ΚΑΣΤΡΑΚΙ Ηλιακή Ενεργειακή ΙΚΕ. Οι εταιρείες αυτές αναπτύσσουν Φωτοβολταικούς Σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας. 

Συγκεκριμένα, εκ των αποκτηθέντων εταιρειών η ΚΕΥ Ηλιακή Ενεργειακή ΙΚΕ είναι σε φάση αδειοδότησης και αναπτύσσει ένα Φωτοβολταικό Σταθμό ισχύος 50 ΜW ενώ η «ΚΑΣΤΡΑΚΙ Ηλιακή Ενεργειακή ΙΚΕ» έχει σε φάση αδειοδότησης και αναπτύσσει τέσσερις Φωτοβολταικούς Σταθμούς συνολικής ισχύος 172,3 ΜW. 

Την ίδια ημέρα υπεγράφη προσύμφωνο αγοράς του συνόλου εταιρικών μεριδίων εταιρείας η οποία πρόκειται να αδειοδοτηθεί για ένα Φωτοβολταικό Σταθμό στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας ισχύος 50 MW. Περαιτέρω η Εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή προσυμφώνου αγοράς του 70% μεριδίων μιας εταιρείας η οποία αναπτύσσει μια συστάδα οκτώ αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 230,7 MW στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. 

  • Την 19η Απριλίου 2022, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας ενδεχόμενης μελλοντικής απόκτησης μιας εταιρείας στην Βουλγαρία η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί για την κατασκευή και λειτουργία ενός Φωτοβολταικού Σταθμού ισχύος περίπου 140 MW. Η διαδικασία μεταβίβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους 2023. 
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επενδυτικού της Προγράμματος η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ Ο.Ε. η οποία μετονομάστηκε σε ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία αναπτύσσει ένα Αιολικό Πάρκο ισχύος 21,5 MW στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. 

Κερδοφορία και μερίσματα

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της από το 2023 καθώς νέες επενδύσεις της ολοκληρώνονται και τίθενται σε λειτουργία με αποτέλεσμα να αποφέρουν περισσότερα έσοδα.

Αυτό το διάστημα έχει σε λειτουργία, υπο κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 2 GW. Οι ταμειακές ροές που θα έχει αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση της διοίκησης για σταθερά αυξανόμενα μερίσματα προς τους μετόχους. 

Ήδη το 2022 το ύψος του μερίσματος είναι υψηλότερο κατά 12,5% σε σχέση με το 2021. Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή ποσού προς τους μετόχους συνολικού ύψους 45 εκ. ευρώ ήτοι 0,38 ευρώ ανά μετοχή από 40 εκ. ευρώ ήτοι 0,34 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: OT