Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά στο Μιλάνο κανείς δεν πρόκειται να γελάσει στις 10 και 16 Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν οι δύο ημιτελικοί με αντιπάλους την Ιντερ και τη Μίλαν.

Σεζόν 2004/05. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ έχει οριστεί για το στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Στα προημιτελικά η κλήρωση κάνει τα δικά της παιχνίδια και αναδεικνύει Derby della Madonnina: Μίλαν εναντίον Ιντερ. Ναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 18 χρόνια.

Στο πρώτο παιχνίδι, στις 6 Απριλίου 2005, τυπικά γηπεδούχος ήταν η πανίσχυρη τότε Μίλαν και νικά με 2-0 με γκολ των Σταμ και Σεβτσένκο. Στον επαναληπτικό, στις 12 Απριλίου, το Μεάτσα «βράζει» από τους φανατικούς των Νερατζούρι. Ο Σεβτσένκο ανοίγει το σκορ στο μισάωρο. Η ώρα περνά, η Ιντερ δεν βγάζει αντίδραση και οι οπαδοί της θυμώνουν. Το ρολόι του αγώνα βρίσκεται στο 73ο λεπτό όταν ξεκινά ένας καταιγισμός από φωτοβολίδες και καπνογόνα. Τραυματίζεται ο τερματοφύλακας της Μίλαν Ντίντα και δέχεται φροντίδα για πρώτου βαθμού έγκαυμα στον ώμο. Οι παίκτες της Ιντερ προσπαθούν να ηρεμήσουν τους τιφόζι.

Η προσπάθειά τους θυμώνει ακόμα περισσότερους τους φανατικούς. Ο γερμανός διαιτητής Μάρκους Μερκ δίνει εντολή να αποσυρθούν οι παίκτες στα αποδυτήρια. Είκοσι πέντε λεπτά αργότερα επανέρχονται και τους υποδέχεται νέα βροχή από φωτοβολίδες. Είναι η στιγμή που ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει ένα από τα πιο διάσημα ενσταντανέ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Μάρκο Ματεράτσι ακουμπά στον ώμο του Ρουί Κόστα και μαζί παρακολουθούν το χάος. Ο Κάρλο Αντσελότι, προπονητής τότε της Μίλαν, εκφράζει την έκπληξή του τονίζοντας πως τα θλιβερά γεγονότα δυσφημούν τόσο την Ιντερ όσο και την πόλη του Μιλάνου.

Η UEFA αναδεικνύει τη Μίλαν νικήτρια με 3-0 στα «χαρτιά», ενώ η Ιντερ τιμωρείται να αγωνιστεί στα επόμενα έξι ευρωπαϊκά της παιχνίδια (τα δύο με αναστολή τριών χρόνων) κεκλεισμένων των θυρών.

Η ιστορική ανατροπή

Η Μίλαν έφτασε τελικά στην Κωνσταντινούπολη όπου έπεσε θύμα μιας ιστορικής ανατροπής από τη Λίβερπουλ. Η Ιντερ με τη σειρά της έπλεξε τον ιστό της εκδίκησης με την περίφημη υπόθεση Calciopoli στην οποία βρέθηκε κατηγορούμενη και η Μίλαν και πρωτόδικα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2006/07. Η ζωή όμως έχει πολλές στροφές, οι Ροσονέρι όχι μόνο συμμετείχαν στη διοργάνωση τελικά αλλά κατέκτησαν και το τρόπαιο στην Αθήνα, παίρνοντας ρεβάνς από τη Λίβερπουλ.

Ιντερ και Μίλαν έχουν αναμετρηθεί και σε ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο χρόνια πριν από εκείνα τα γεγονότα. Οι Ροσονέρι είχαν πάρει και τότε την πρόκριση με το εκτός έδρας γκολ του Σεβτσένκο (1-1) και στη συνέχεια κατέκτησαν το τρόπαιο νικώντας στα πέναλτι τη Γιουβέντους. Στα ημιτελικά τότε είχε συμμετάσχει και η Ρεάλ.

Με τέτοιο παρελθόν είναι φυσικό ο ιταλικός Τύπος να ξεσαλώσει. «Derbissimo» από την «Γκατζέτα ντελο Σπορτ», «Derboom» από την «Κοριέρε ντελο Σπορτ». Οι Ροσονέρι πιστεύουν πως θα τριτώσουν οι προκρίσεις.

Στην άλλη πλευρά του Μιλάνου οι Νερατζούρι μιλούν για εκδίκηση. Οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες της Ιταλίας βάζουν φωτιά στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.