Διανύοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα πέντε συναυλίες φωτίζουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών μέσα από αριστουργήματα σπουδαίων συνθετών και σημαντικών ερμηνευτών. Ο μαέστρος Σάββας Ρακιντζάκης και το Φωνητικό σύνολο En – Chor απόψε στις 18.00, στην Αίθουσα του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του «πάθους» και τον τρόπο που αυτές έχουν παρουσιαστεί μέσα από τα τραγούδια. Οι μελωδίες των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Λάγιου κ.ά., μαζί με την ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και τους στίχους των Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Θεοδωράκη κ.ά. «διηγούνται» ιστορίες για το προσωπικό πάθος, το πάθος ενός ολόκληρου λαού, το πάθος όλου του κόσμου. Την παράσταση υπό τον τίτλο «Τα τραγούδια γίναν Πάθη» ενισχύουν αναγνώσεις κειμένων σχετικά με τα πάθη. (Αίθουσα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσης Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282000 Μεγάλη Τρίτη 11/4, στις 18:00, Εισιτήρια: ticketservices. gr).

Στην Αγγλικανική Εκκλησία

Μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου η διακεκριμένη βιολονίστρια Ιρις Λουκά θα ερμηνεύσει σόλο έργα για βιολί και βιόλα. Η 2η Σουίτα για σόλο τσέλο και η 2η Παρτίτα για σόλο βιολί με την εμβληματική Ciaccona και τα κρυμμένα κοράλ της είναι τα έργα του J.S. Bach που ερμηνεύονται στη βιόλα και το βιολί αντίστοιχα καθώς και το δημοφιλές για την ηχοχρωματική του ιδιαιτερότητα έργο του J. Ρ. Westhoff «Le Campane» και ένα ακόμη μικρό έργο για σόλο βιολί με τον τίτλο «Passage» ανώνυμου συνθέτη. (Απόψε στις 23.00 ticketservices. gr, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα, τηλ. 21 0721 4906).

Μπετόβεν από την ΚΟΑ

Παραμένοντας στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το αριστούργημα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής με φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς «Missa Solemnis» του Μπετόβεν. Ενα έργο – ορόσημο της ώριμης περιόδου του σπουδαίου γερμανού μουσουργού, που διαπνέεται από βαθιά ουμανιστικά ιδεώδη καθώς και από ανυπόκριτη πίστη στον Θεό αλλά και τον άνθρωπο. Ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Κάρεν Λάιμπερ (υψίφωνος), Ingebor Danz (μεσόφωνος), Ζενίς Ισμάνοφ (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Στο πόντιουμ, ο γερμανός αρχιμουσικός Κρίστοφ Πόπεν. Συμμετέχουν επίσης οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. (Μεγάλη Τετάρτη 12/4, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282000, στις 20:30).

«Stabat Mater» από την ΚΟΘ

Το μεγαλειώδες «Stabat Mater» του Τζοακίνο Ροσίνι παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μαζί με μία πλειάδα κορυφαίων καλλιτεχνών και δύο χορωδίες σε πλήρη σύνθεση, σε μία συμπαραγωγή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον θρησκευτικό ύμνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που ψάλλεται κατά την εορτή της Παναγίας των Πόνων (15 Σεπτεμβρίου), αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς αναφέρεται στον θρήνο της Παρθένου μπροστά στον Εσταυρωμένο. Το πρόγραμμα ξεκινά με το έργο «Confessional» του γνωστού ελληνοκαναδού συνθέτη Χρήστου Χατζή, που είναι βασισμένο στο εξαποστειλάριο των Ακολουθιών του Νυμφίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας «Τον Νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον». Σολίστ στο βιολοντσέλο ο Βασίλης Σαΐτης. Με τους σοπράνο – Ελένη Καλένος, μέτζο σοπράνο – Rachel Frenkel, τενόρο – Κωνσταντίνος Κληρονόμος, μπάσο – Χριστόφορο Σταμπόγλη. Βιολοντσέλο – Βασίλης Σαΐτης. Στη διεύθυνση ορχήστρας ο Γιάννης Πουσπουρίκας (Μ. Τετάρτη, 12 Απριλίου στις 21.00 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής – Μ1. Εισιτήρια: www.tsso.gr. τηλ. 2310236990).

Μετά το Πάσχα

Την Πέμπτη του Πάσχα  20 Απριλίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται τον σπουδαίο πιανίστα Yefim Bronfam που ξεχωρίζει σε κάθε του εμφάνιση με την επιβλητική τεχνική του, το δυναμικό του παίξιμο και τα εξαιρετικά λυρικά του χαρίσματα. Ο Yefim Bronfman, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ ως προστατευόμενος του Isaac Stern θα ερμηνεύει ένα από τα ωραιότερα και πλέον αγαπητά κοντσέρτα για πιάνο που έχουν γραφτεί ποτέ, αυτό του Σούμαν, που το συνέθεσε για τη σπουδαία πιανίστα και σύζυγό του Κλάρα και είναι το μοναδικό του είδους στην τεράστια εργογραφία του. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ίσως το πιο δημοφιλές έργο στην ιστορία της κλασικής μουσικής, με το οποίο ο κορυφαίος δημιουργός βουτάει μέσα στην ανθρώπινη ψυχή και περνώντας μέσα από μία άβυσσο συναισθημάτων και εσωτερικών συγκρούσεων παιανίζει στο τέλος τη νίκη του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι σε κάθε δυσκολία. Την ΚΟΘ διευθύνει ο νορβηγός μαέστρος Terje Mikkelsen. (Εισιτήρια: www.tsso.gr. τηλ: 2310236990).