Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μετακινηθεί μόνο αν λάβει… συγκατάθεση και σχετική άδεια από τους αντιεξουσιαστές! Μέχρι τότε οφείλει να τους περιμένει για ώρες, μέχρι να τελειώσουν τις εκδηλώσεις, τα πάρτι τους κ.λπ. Και όταν τελειώσουν εκείνοι, οι υπεύθυνοι αστυνομικοί αποστέλλουν… ανακουφισμένοι μηνύματα στους εγκλωβισμένους ενστόλους – σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – ότι οι «δρόμοι διαφυγής έχουν ανοίξει»!

Αναστάτωση και τεράστια δυσφορία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ., και όχι μόνο, από την πρωτοφανή επιλογή κορυφαίων αξιωματικών αλλά και προφανών επιλογών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, να ζητήσουν από τουλάχιστον 10 αστυνομικούς να αναμένουν για περίπου πέντε ώρες στον Λόφο Στρέφη να ολοκληρωθεί «γιορτή» αντιεξουσιαστών προκειμένου να μετακινηθούν στο συγκεκριμένο σημείο. Και ως τότε να μείνουν ακίνητοι στο σημείο που βρίσκονται. Με αναφορές ενστόλων για εξευτελισμό τους, χωρίς προηγούμενο. Σε ένα ενδεικτικό περιστατικό της αντίληψης του προϊσταμένου της Λεωφόρου Κατεχάκη και ανωτάτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που καταρρακώνει το ηθικό των αστυνομικών. Κι από τους οποίους ζητήθηκε να υπακούουν σε εντολές και απαιτήσεις ιδιωτών.

Το συμβάν

Μάλιστα, το σχετικό συμβάν με την «απαγόρευση» των αντιεξουσιαστών στην ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψαν σε «θριαμβευτική» ανάρτησή τους και εκείνοι λέγοντας ότι «οι μπάτσοι σχεδόν μας παρακάλαγαν να ανοίξουμε δρόμο για ν’ αλλάξει η βάρδιά τους», συμπληρώνοντας ότι «αρνηθήκαμε ν’ αφήσουμε τη θέση μας, αφού αυτοί ήταν οι παρείσακτοι στον χώρο».

Το εν λόγω ενδεικτικό συμβάν για την υποχωρητικότητα της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας, με αντίκτυπο όχι μόνο στο εσωτερικό της Αστυνομίας αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών, σημειώθηκε το βράδυ της 25ης Μαρτίου 2023.

Στις 21.45, λοιπόν, εκείνης της ημέρας η βραδινή ομάδα ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας) ανέλαβε υπηρεσία προκειμένου να αντικαταστήσει την απογευματινή η οποία επιτηρεί το εργοτάξιο στον λόφο του Στρέφη για την αναμόρφωση της περιοχής. Αντίστοιχες αντικαταστάσεις, αλλαγές βαρδιών, υπήρχαν τις προηγούμενες ώρες.  Ομως από νωρίς το απόγευμα στον μοναδικό δρόμο (οδός Πουλχερίας) μέσω του οποίου μπορούσε να κάποιος να προσεγγίσει το σημείο, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν στήσει τραπεζάκια στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης για τα έργα στην περιοχή.

Αρχικά υπήρξε υπόδειξη από το επιχειρησιακό κέντρο ώστε οι αστυνομικοί να ζητήσουν από τους συγκεντρωμένους να επιτρέψουν τη διέλευση των αστυνομικών και να γίνει η αλλαγή βάρδιας. Ομως εκείνοι αρνήθηκαν και απαίτησαν από τους ενστόλους να φύγουν.

Αναμονή

Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών στα «ΝΕΑ», σε μια πρωτοφανή επίδειξη ηττοπάθειας το επιχειρησιακό κέντρο διέταξε τις βραδινές δυνάμεις να μετακινηθούν στην Αλεξάνδρας, ενώ για μία και πλέον ώρα ζητούσαν να υπάρχει αναμονή από τη βραδινή και την απογευματινή βάρδια των αστυνομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές των ενστόλων, οι αναρχικοί έθεσαν ως όρο κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον αστυνόμο επικεφαλής της στατικής δύναμης να διέλθουν μόνο οι δυνάμεις ΟΠΚΕ, να μη δουν καθόλου μοτοσικλετιστές αστυνομικούς (της ομάδας «Δράση») γιατί αλλιώς θα υπήρχε ανταποδοτική επίθεσή τους. Κι έτσι φέρεται οι αντιεξουσιαστές να έδωσαν προθεσμία δέκα λεπτών για να υπάρξουν οι σχετικές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις των ενστόλων που καλούνταν να υπακούσουν στις εντολές των ιδιωτών.

Το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από εντολές ανώτατων αξιωματούχων δέχτηκε και μετακίνησε την ομάδα «Δράση» στην οδό Μπενάκη για να μην ενοχλούνται οι αντιεξουσιαστές. Πριν όμως ολοκληρωθεί αυτός ο πρωτοφανής συμβιβασμός οι αναρχικοί δήλωσαν ότι μετάνιωσαν και «η αλλαγή βάρδιας της ΟΠΚΕ δεν θα επιτραπεί». Το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν προφανούς επικοινωνίας με ανώτατους αξιωματούχους έδωσε εντολή να παραμείνουν όλοι οι αστυνομικοί ακίνητοι και σε… πολύωρη στάση αναμονής. Καθώς κι όταν… βαρεθούν και αποχωρήσουν οι αντιεξουσιαστές θα μετακινούνταν και οι εγκλωβισμένοι αστυνομικοί από τον λόφο του Στρέφη. Με τους ενστόλους της ΟΠΚΕ (δύο διαφορετικές βάρδιες) να περιμένουν για ώρες το… τέλος του πάρτι.

Εντολή

Οπως περιγράφουν αστυνομικοί που γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη, «τελικώς τα… μεσάνυχτα η απογευματινή ομάδα των αστυνομικών έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τα οχήματα και τον εξοπλισμό της στον Λόφο Στρέφη και να κατέβει πεζή από δρομάκι που οδηγούσε στην οδό Μπενάκη και ενώ η βραδινή ομάδα ανέβηκε ομοίως πεζή για την αλλαγή των εγκλωβισμένων».

Μάλιστα, όπως λένε ένστολοι, «όλα αυτά που διημείφθησαν και προσβάλλουν την ΕΛ.ΑΣ. πιστοποιούνται και από τις διαβιβάσεις και από τις καταγραφές στο επικοινωνιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όλοι οι επικεφαλής ζητούσαν να λαμβάνουν εντολές μόνο μέσω ασυρμάτου για ευνόητους λόγους. Προκειμένου εκτός των άλλων να μην τους αποδοθεί ότι έδρασαν και έμειναν… στατικοί από δική τους πρωτοβουλία, ενώ υπήρχαν σχετικές, σαφείς άνωθεν εντολές».

Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα ακόμη με ορισμένες πηγές, υπάρχει και βίντεο από τις διαπραγματεύσεις αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες για να επιτρέψουν την αλλαγή της βάρδιας! Και είναι αξιοσημείωτο ότι λίγα 24ωρα έπειτα από αυτή την εντυπωσιακή υπόδειξη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στο υπηρεσιακό Viber της ΟΠΚΕ (δίαυλος συνεννοήσεων και εντολών από ανώτατους αξιωματικούς, στη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας που δεν μπορεί να καταγραφεί από τα συστήματα υποκλοπών) είχε σταλεί προ μερικών ημερών το… χαρμόσυνο μήνυμα ότι «για τις ομάδες που εργάζονται στον Λόφο Στρέφη, έχει ανοίξει ο δρόμος διαφυγής από Εμμανουήλ Μπενάκη. Οποια ομάδα εργάζεται εκεί, θα παρατηρεί να είναι ανοιχτός και για οποιονδήποτε λόγο κλείσει, άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων και να το αναφέρει στο δελτίο δραστηριότητάς της».