Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζαν οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί σε ισραηλινό εστιατόριο, που λειτουργούσε και ως συναγωγή, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Ψυρρή.

Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή του MEGA, Live News, και στον Νίκο Ευαγγελάτο, οι δύο συλληφθέντες κατέθεσαν ότι ο αρχηγός τους ήταν ένας συγχωριανός του στο Πακιστάν, 50 ετών, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για 4 ανθρωποκτονίες, που δεν σχετίζονται όμως με δράση τζιχαντιστών, αλλά πρόκειται για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου, ο οποίος φέρεται να δρούσε εν ονόματι της ομάδας «Δύναμη Κουντς» (Quds Force) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο 50χρονος έβρισκε αλλοδαπούς που δεν είχαν ποινικό μητρώο και δεν είχαν εντοπιστεί από τις αρχές τρίτων κρατών, τους χρησιμοποιούσε ως πληρωμένους εκτελεστές, καθώς ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, έχουμε εικόνα για σχεδιαζόμενη επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, ωστόσο, ερευνάται από τις Αρχές εάν είχαν και άλλους στόχους.

«Υπάρχει προβληματισμός», αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, «καθώς σε στιχομυθίες και μηνύματα που βρέθηκαν στα κινητά τους, γίνεται αναφορά για χτυπήματα εναντίον κάποιου Έλληνα, κάποιου πλούσιου, κάποιου που ξέρουν, ή σε κάποιο αυτοκίνητο.

»Δηλαδή, χτύπημα που δεν ήταν ισραηλινού ενδιαφέροντος».

Η σχεδιαζόμενη επίθεση

Οι τρομοκράτες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθοδηγήθηκαν από καταζητούμενο για δολοφονίες που ζει στο Ιράν.

Αυτός στρατολόγησε δύο υπηκόους Πακιστάν, 27 και 29 ετών, και το σχέδιό τους, που ήταν στην τελική ευθεία, ήταν να μπουν στην σάλα του εστιατορίου όταν θα υπήρχαν πάνω από 50 άτομα και, στη συνέχεια, ή με χημικά αέρια ή με όπλα ή με εκρηκτικά ή ακόμα και πετώντας κάποιο εύφλεκτο υγρό και βάζοντας φωτιά, θα σκορπούσαν τον όλεθρο.

Το σενάριο στο οποίο έδειχνε να είχε καταλήξει η ομάδα κρούσης ήταν να «γαζώσουν» αθώους με καλάσνικοφ.

Κάθε μέρα περίπου 50-70 άτομα επισκέπτονταν την εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή.

Οι πληροφορίες λένε πως ακόμα και η ομηρία ανθρώπων δεν ήταν εκτός σχεδίου.

Φυσικά, οι επιθέσεις αυτές θα γίνονταν με το αζημίωτο, αφού οι άνδρες θα πληρώνονταν για την επίθεση με το ποσό των 15.000 για κάθε θύμα. Γι’ αυτό και ήθελαν με το τρομοκρατικό χτύπημα να κάνουν το μεγαλύτερο δυνατό κακό.

«Ήθελαν τα ‘ματωμένα’ λεφτά, δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό, τους είχαν εμποτίσει με θρησκευτικό φανατισμό», λένε οι Αρχές.

Η παρακολούθηση και οι πληροφορίες

Στην ΕΥΠ, πριν από λίγο καιρό έφτασαν πληροφορίες για την επικείμενη επίθεση. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενημερώθηκε αμέσως και οι δύο εν δυνάμει δράστες εντοπίστηκαν γρήγορα.

Δούλευαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες, αγροτικές και οικοδομές, ενώ είχαν χαμηλό προφίλ και δεν έδιναν στόχο.

Στο εξωτερικό, συλλήψεις είχαν στοχοποιήσει τους άνδρες, καθώς πληροφορίες από την Κύπρο και την Τουρκία, όπου Πακιστανοί είχαν πέσει στα χέρια των αρχών των δύο χωρών, έφταναν στην Ελλάδα

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη των δύο, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα από την Ορεστιάδα, καθώς διέμενανστην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο ένας είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο στην χώρα, πριν από ένα χρόνο.

Από έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα, βρέθηκαν:

– Επικοινωνίες με τον «εγκέφαλο» της επικείμενης επίθεσης.

– Κατόπτευση του εστιατορίου/συναγωγής στου Ψυρρή.

– Τελικές οδηγίες για το χτύπημα.

– Προσπάθεια στρατολόγησης επιπλέον ατόμων.

Το χτύπημα των δύο Πακιστανών, σύμφωνα με τις Αρχές, αν ήταν επιτυχές, δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά θα υπονόμευε και το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα μας, απειλώντας και τις διεθνείς σχέσεις της.

Οι Αρχές περιμένουν επιπλέον στοιχεία από τις εφαρμογές στα κινητά, όπου συνεχώς γινόταν λόγος για δολοφονίες, αλλά και από το διαμέρισμα – γιάφκα στην Αθήνα.

Τα ευχαριστήρια Νετανιάχου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα δώσει συγχαρητήρια στην Ελλάδα. «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

»Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό.

»Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών».