Η First Citizens BancShares συμφώνησε – σύμφωνα με το Bloomberg – να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, η οποία είχε περάσει στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ μετά από μαζική φυγή καταθέσεων.

Όπως μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο, που επικαλείται επίσημη ανακοίνωση της Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πόσο θα στοιχίσει

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στην αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί το καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Frank Holding Jr. διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.