Ο «λογαριασμός» που καλείται να «πληρώσει» κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί στην Ελβετία για να διασωθεί η φήμη της χώρας ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, θα μπορούσε να φτάσει τα 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολάρια).

Όπως αναφέρει το Bloomberg, που έχει κάνει τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, η ελβετική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει την πώληση της Credit Suisse στην UBS, δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα – ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιπλέον, υπάρχει επιπλέον εγγύηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων φράγκων, βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Το συνδυασμένο ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας και υπερβαίνει τις συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες το 2021. Το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να υπερβεί το τριπλάσιο της διάσωσης των 60 δισεκατομμυρίων φράγκων της UBS το 2008.

Διαμαρτυρίες

To νέο πακέτο διάσωσης, για τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες πυροδότησε διαμαρτυρίες. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη τη Δευτέρα, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτήριο στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της πόλης.

«Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Εκτός από τις οικονομικές εγγυήσεις, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να τη αλλάξει νομοθεσία και να παρακάμψει την έγκριση των μετόχων και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας μηδένισε ομόλογα της Credit Suisse αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων.

«Η λύση που έχει συνταχθεί τώρα είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, η UBS έχει τεράστιο κέρδος», είπε ο Rechsteiner τηλεφωνικά στο Bloomberg. «Πήραν την Credit Suisse για το τίποτα και η κυβέρνηση υποστηρίζει τις απώλειες».

Παρά την απογοήτευση, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η τελική τιμή να φτάσει τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ το κόστος του να μην  γίνει τίποτα θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο.

Όσον αφορά την εγγύηση 100 δισεκατομμυρίων φράγκων προς την SNB, «βλέπω έναν κάπως περιορισμένο κίνδυνο», δήλωσε ο Manuel Ammann, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen. «Βλέπω περισσότερους κινδύνους στα 9 δισεκατομμύρια φράγκα που εγγυάται η κυβέρνηση όσον αφορά τις υπερβολικές απώλειες για την Credit Suisse».

Πηγή: ot.gr